A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY SZEREPE A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
10. Tétel.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Állam munkavédelmi feladatai
Szociális munka V. Fogyatékosok.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Balog Lajos: Munkáltatók szerepe a komplex rehabilitáció folyamatában
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Munka és/vagy rokkantosítás?
A betegellátás keretei és rendszere
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Az ORSZI feladatai a komplex rehabilitáció megvalósításában Dr. Eperjessy István Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Készítette: Farkasné Veres Edina
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY SZEREPE A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN 2006. április

Egészségkárosodással összefüggő pénzbeli támogatások főbb adatai (2002 Egészségkárosodással összefüggő pénzbeli támogatások főbb adatai (2002. év)

A rokkantsági nyugdíjasok számának alakulása

betegség, sérülés, rendellenesség primaer prevenció klinikai diagnosztika betegség, sérülés, rendellenesség [egészségi állapot] kontextuális tényezők funkcióképesség tevékenységek társadalmi részvétel [funkciókárosodás] tevékenységek társadalmi részvétel korlátozottsága = korlátozottsága = fogyatékosság rokkantság egyéni környezeti gyógykezelés e. rehabilitáció a környezet adaptálása foglalkoztatási szociális rehabilitáció kulturális Holisztikus, soktényezős rendszer, melynek fő elemeit az egyén funkcióképessége, napi tevékenységekre való alkalmassága, társadalmi részvétele képezik. a különböző tényezők kölcsönhatásban vannak, egymást feltételezik. A rendszer minden eleme egymással szoros összefüggésben van: a betegségek, a rendellenességek strukturális és funkcionális károsodásokkal járnak, a károsodások közvetlenül befolyásolják az egészségi állapotot a környezeti tényezők előnyös, célirányos megváltoztatásával lehetőséget adnak a tevékenységre, mely kedvezően befolyásolja a betegségek kimenetelét klímaterápia – mondták, valamikor a tehetős tbc-s beteg az Adriára költözött a környezet akadálymentesítése a személyes tényezők megváltoztatása képzés, átképzés a részvétel egyik legfontosabb területe a munkavégzés ahogy a munka fontos szerepet töltött be az emberré válásban, fontos szerepet tölt be a beteg ember társadalmi reintegrációjában is az egészségkárosodott ember, ha dolgozni kezd, a társadalom egyenjogú és rangú tagjává válik, visszatér önbecsülése, mások általi megbecsülése, s ez kedvezően hat a betegség kimenetelére is, ezért nagyon fontos rendezni a megváltozott munkaképesség kezelését össztársadalmi szinten, alacsonyabb szinten és egyedileg egyaránt nem az anyagi megtakarítás az elsődleges hanem az, hogy a társadalom módon adjon polgárainak teljes életet élni – alkotni, dolgozni, eltartani magát a rehabilitáció egyébként gazdaságilag is előnyös tevékenység az új szemléletnek nagy gyakorlatív jelentősége van, nem lehet izolált rendszerekben gondolkodni. Nem alkalmaz diszkriminatív, pejoratív fogalmakat - melyek sértik az érintettek közérzetét, önérzetét. Semleges fogalmakat használ, melyeknek a minősítés ad pozitív, vagy negatív értékelést. e. rehabilitáció képességvizsgálatok funkcionális kapacitás vizsgálata

funkcionális strukturális Károsodások anomália, veszteség, hiány, torzulás, többlet vagy túltengés strukturális molekuláris szubcelluláris celluláris szöveti szervi szintek funkcionális folyamat szerv szervrendszer átmeneti - tartós időszakos - folyamatos súlyosbodó - enyhülő súlyossági fokozat szervi - össz-szervezeti lehetőleg objektív kritériumok

A károsodások értékelése Törekedni az objektivitásra Információforrások: egészségügyi dokumentáció hitelesség, összhang háziorvos tájékoztatása igénylő adatszolgáltatása, nyilatkozata rehabilitációs szakvélemény INFORMÁCIÓK panaszok tünetek fiziológiai paraméterek eltérései műszeres vizsgálatok leletei „Hozott” információk - személyes vizsgálat - kiegészítő és ellenőrző kivizsgálás CÉLZOTT VIZSGÁLATOK - funkcionális kapacitás

Tevékenység, képesség, teljesítmény Tevékenység = egy feladat vagy cselekvés végrehajtása az egyén által, jellemzi a képesség és a teljesítmény Képesség = a funkcióképesség várható legmagasabb szintje, szabványosított, standard környezetben, vagy modellezett környezetben Teljesítmény = amit az egyén saját, adott környezetében megtenni képes, élethelyzet, valós környezet, viszonylatrendszerek, elvárható teljesítmény = populációs norma

Tevékenység létfontosságú, napi Képesség: ideális, „standard” körülmények között Teljesítmény: valós élethelyzetekben Résztartományok: tanulás és az ismeretek alkalmazása általános feladatok és elvárások kommunikáció mobilitás önellátás otthoni élet személyközi interakciók és kapcsolatok fő életterületek közösségi, társadalmi és magánélet

A részvétel korlátozottsága — rokkantság A rokkantság a társadalmi részvétel akadályozottsága az adott egyénnek a károsodás vagy a fogyatékosság miatt kialakult hátránya, mely korlátozza az egyént (kora, neme, gazdasági, szociális és kulturális tényezők által meghatározott) szerepének betöltésében. átmeneti – tartós betegség  károsodás  fogyatékosság  rokkantság

Kontextuális tényezők Az egyén életének teljes háttere személyi tényezők környezeti tényezők közvetlen fizikai tágabb és társadalmi társadalmi támogató (+), vagy hátráltató (-) jellegűek

Rehabilitáció a WHO definíciója szerint A rehabilitáció mindazon szolgáltatások összehangolt, egyénre adaptált rendszere, melyek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a fogyatékos ember sikerrel foglalhassa el a helyét a társadalomban. Az átfogó rehabilitációt olyan folyamatnak tekinthetjük, mely a fogyatékos ember teljesítményét és a társadalom elvárásait harmonizálja. A sikeres rehabilitáció tehát mind az egyén, mind a közösség aktivitását feltételezi.

A fogyatékosok rehabilitációjának eszközei és módszerei Az egyén teljesítményszintjének növelésére alkalmas eszközök Kezelés Kompenzációs funkciók gyakoroltatása Nevelés Oktatás A közösség eszközei a fogyatékkal élő ember befogadására Környezet adaptálása Segédeszközök biztosítása Ergonómiai szabályozás Elvárások adaptálása Fogyatékossághoz kötött juttatások

Rehabilitáció Formái: Helye: egészségügyi foglalkoztatási megelőzés reintegráció

Foglalkoztatási rehabilitáció Cél: biztonságos, megtartható, szakmai előrehaladást biztosító, a személy képességeinek és érdeklődésének megfelelő foglalkoztatás

50 ország tapasztalata észszerű foglalkoztatás fogyatékos mozgalmak (a jogok irányába) jogok, egyenlőség, szociális modell – a karitatív paternalista és orvosi modellek helyett állam szerepe: a függőség oldása, felelősség partneri viszony a munkaadó, munkavállaló és az intézmények között munkaadók: felelősség erősítése

a képességek és követelmények összevetése 50 ország tapasztalata korai beavatkozás: a rokkantság megelőzése, csökkenteni a keresőképtelenséget, visszatartás a munkában munkanélküliség, gazdasági kényszerek átalakuló, flexibilis munkaerőpiac a képességek és követelmények összevetése integrált munkavégzés szeparált munkavégzés súlyos, értelmi, pszichiátriai fogyatékosság

Foglalkozási rehabilitáció A fogyatékos egyén rokkanttá válásának megelőzése, az újrafoglalkoztatás elősegítése FŐBB ESZKÖZEI: a munkaadók ösztönzése a foglalkoztatásra: dotációk, adókedvezmények, bértámogatás, kedvezményes hitelek a munkáltatók kötelezése: kvóta, kvóta-bírság, szankciók a munkavállaló ösztönzése: alacsony járadékszint, bérkiegészítés a megváltozott munkaképességűek oktatása, képzése: oktatási rendszer, oktatási támogatások a munka adaptálása „a több munka mellett jobb munkát”

Foglalkoztatási rehabilitáció Eszközei: Képességfelmérés, funkcionális kapacitás vizsgálata Foglalkoztatási tanácsadás, munkahelykeresés, munkahelyi menedzselés Képzés, átképzés, továbbképzés Jogi kötelezés Ösztönzés Új munkahelyek teremtése Védett munkahelyek

A megváltozott munkaképességű személy foglalkozási rehabilitációja elsősorban az eredeti munkahely feladata (8/1983. EüM-PM rendelet) - dotációk - a munka adaptálása - kvóta, kvóta- bírság - foglalkozás-egészségügy: munkaképesség elbírálása szakértő, tanácsadó 1997-2001. Baranya, Győr-Moson-Sopron, Nógrád megyék Modellkísérlet A megváltozott munkaképességű munkanélküliek foglalkoztathatósága Szakellátóhelyek

Foglalkoztatást támogató szolgáltatások Védett munkahelyek törvényi kötelezés: kvótarendszer ösztönzés prevenció, retenció a munka változása Oktatási és munkaügyi szolgáltatások munkaügyi vállalkozások „átmeneti munka irodája” „kvázi piac” észszerű adaptáció: munkakörnyezet munkafolyamatok átszervezése személyes segítők

Akkreditációs tanúsítványok: Alap 5 év Rehabilitációs 3 év Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációja 176/2005. (IX.2.) Korm. Rendelet Akkreditációs tanúsítványok: Alap 5 év Rehabilitációs 3 év Kiemelt 2 év Feltételes 1 év

Akkreditációs feltételek Alap Rehabilitációs Kiemelt Cégadatok Engedélyek Adó, csőd Létszám ≥20 fő,40%,50% ≥50 fő, 50% Szakmai esélyegyenlőségi közösségi munkavégzés Követelmények terv, rehabilitációs képzettséghez kötött terv, rehabilitációs munkavégzés, megbízott, segítő rehabilitációs bizotts. szolgáltatások segítő személy

Támogatások Bértámogatás Költség-kompenzációs Rehabilitációs támogatás költs.támogatás -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Munkába helyezés, védett foglalkoztató nyílt munkaerő- foglalkozási reha- piacon nem bilitáció, segítő sze- foglalkoztatható mély foglalkoztatása

Foglalkozás-egészségügy szerepe a rehabilitációban 1993.évi XCIII.tv. a munkavédelemről. 75/1997. OGY határozat a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének korszerűsítéséről. 20/2001. OGY határozat a munkavédelem országos programjáról. 27/1995. NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szakellátások feladatairól. 33/1998. NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyek feladatairól a munkanélküliek foglalkozási rehabilitációjában. 176/2005. (IX.2.) Korm. Rendelet a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról.

Foglalkozás-egészségügyi alapellátás feladatai Munkavédelmi üzembehelyezés (szaktevékenység) megterhelés, kockázatok. Kockázatbecslés-, kezelés (szaktevékenység). Védőeszköz ellátás (szaktevékenység) Elsősegélynyújtás, sürgősségi ellátás megszervezése. Munkaköri alkalmasság vizsgálata előzetes, időszakos, soron kívüli. Foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíciós esetek kivizsgálása. Munkaegészségügyi felvilágosítás, tanácsadás. Részvétel a foglalkozási rehabilitációban sérülékeny csoportok védelme funkcionális kapacitás vizsgálata

Szakellátóhelyek feladatai Munkaköri alkalmasság elbírálása II.fokon. Foglalkozási betegségekkel kapcsolatos konzultáció. Munkanélküliek alkalmassági vizsgálata. Megváltozott munkaképességű munkanélküliek foglalkoztathatóságának vizsgálata. Alapellátás ellenőrzése (közreműködés)

Munkavégzést akadályozó tényezők „Munkaegészségtan” „Foglalkozások egészségügyi tényezői” „Irányelvek ……” Korlátozások 1.Kizáró ok: a munkavállaló nem alkalmas adott foglalkozásban a munkavégzésre (megengedhetetlen igénybevétel, egészségkárosító hatás) 2.Korlátozó tényező: mérlegelni kell - a hatás mértékét, időtartamát, gyakoriságát - a hatás kiküszöbölésének lehetőségét, - az egészségkárosodás mértékét 3.Bizonyos munkakörökben kizáró ok: elemzés FEOR

Korlátozások típusai 1. Érzékszerveket, beszédkészséget érintő Látásélesség, színlátás, látótér Hallás, egyensúlyozás, stb. 2. Fizikai tevékenység: Emelés, tartós kényszerhelyzet, Gyaloglás, monoton munka, stb. 3. Fizikai munka nehézsége: nehéz, közepesen nehéz, könnyű 4. Pszichés igénybevétel: figyelem, együttműködés, érzelem 5. Munkakörülmények: zaj, vibráció, nedvesség, meleg, stb. 6. Egyéb korlátozások: munkaidő, utazás, több műszak, stb.

Funkcionális kapacitás az egyén képességei — a munka követelményei  funkcionális kapacitás vizsgálat (FCE) funkcionális: az egyén képességeit a hasznos feladatok ellátása szempontjából vizsgáljuk kapacitás: képesség egy adott feladat ellátására Strukturált feladat ellátásának monitorozása, mérése, értékelése

Funkcionális kapacitás az egyén képességeit a hasznos feladatok ellátása szempontjából vizsgáljuk kapacitás: képesség: az egyén maximális vagy potenciális alkalmassága egy feladat ellátására teljesítmény: a képesség megnyilvánulása aktuális körülmények között

SZUBJEKTÍV Tradicionális vizsgálati terület STANDARD „LOW TECHNOLOGY” FCE Tradicionális vizsgálati terület inspectio auscultatio palpatio videoelemzés hangrögzítés elemzés goniometria SZUBJEKTÍV

OBJEKTÍV „HIGH TECHNOLOGY” FCE A mozgások 3-dimenziós kinematikus számítógépes elemzése Kinematikus erőkifejtés és egyensúly elemzés Számítógépes ellenállás elemzés Dinamikus electromyographia

Funkcionális kapacitás Az FCE vizsgálatok típusai Funkcionális célvizsgálat mozgásterjedelem, erőkifejtés A képesség minősítése teheremelési vizsgálatok A munkafeladat összevetése a képességekkel komplex vizsgálatok Foglalkozási alkalmasság vizsgálata Dictionary of Occupational Titles munkatérképek Munkakapacitás-vizsgálat szimulált munkakörülmények között

Emelési vizsgálat

? Korkedvezményes nyugdíjrendszer elavult munkaköri jegyzék, nem szolgálja a prevenciót, nem tudományos alapokon nyugszik, nem átfogó, nem egyetemes, EU inkompatibilis Balesetbiztosítási rendszer