SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS 2017

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Ellenőrzési Konferencia Munkaügyi ellenőrzés Budapest, június 17.
A munka- és pihenőidő Dr. Pál Lajos ügyvéd Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 20/
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A MUNKA DÍJAZÁSA. I. A MUNKABÉR FUNKCIÓJA 1.Gazdasági funkció: munkáért járó ellenszolgáltatás 2.Szociális funkció: a munkavállaló megélhetésének biztosítása.
A munkaidő szabályozása Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! III. rész március 29.
1 Járulékok változásai 2009 – 2010 Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Konyári Ferenc: Nyugdíj változások Változások a nyugdíjrendszerben Konyári Ferenc főosztályvezető-helyettes Észak-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Képzéssel a munkahely megtartásáért Szentgotthárd március 27.
Munkaidő 1. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
Az új Mt. a mindennapokban IV. rész január 24.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Mindennapok munkajoga – 8. Dr. Csőke Rita
Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája
Tanulószerződés-kötés
Egyéb munkaerő-piaci programok
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
A társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás változása
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Könyvelő klub Debrecen Szociális hozzájárulási adó, Tbj, Munka Törvénykönyve változások
Munkaidő 1. előadás.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
A munka díjazása.
Készletek transzformációja
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Munkaidő 1. előadás.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS 2017 Munkaügy SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS 2017

Munkaviszony Egyszerűsített foglalkoztatás 2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) 2012. évi I. törvény (Mt.) 201-203. § Munka Törvénykönyve szerinti jogviszony munkaviszony (Mt. 42. §, 44 §) Írásba kell foglalni. alapbér, munkakör, munkavégzési hely Felek megállapodása, illetve kollektív szerződés ettől nem térhet el.

Mezőgazdasági, turisztikai idénymunka (max.120 nap) Egyszerűsített foglalkoztatás Létrejöhet Mezőgazdasági, turisztikai idénymunka (max.120 nap) Alkalmi munka (5 nap, 15 nap, 90 nap)

garantált bérminimum esetén 87%-a. Egyszerűsített foglalkoztatás Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a bejelentési kötelezettség teljesítésével keletkezik. Minta-munkaszerződés alkalmazása (efo.tv. melléklete) A szerződés megkötésével is lehet létesíteni a bejelentési kötelezettség teljesítése mellett. A munkaszerződést a munka megkezdéséig írásba kell foglalni úgy, hogy a munkavégzés napjának végéig elegendő kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatait. Nyilvántartás vezetési kötelezettség nincs, munkabérről elszámolást nem kell adni. Bér: kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a.

A közteher megfizetésével a munkáltatót nem terheli: Egyszerűsített foglalkoztatás A közteher megfizetésével a munkáltatót nem terheli: Társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség. A munkavállalót nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség szintén nem terheli.

Egyszerűsített foglalkoztatás Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak. Nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

Munka- és pihenőidő A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend), Munkaidőkeret (Mt. 93. §) alkalmazása esetén a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő-beosztás). A munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni. Munkaidő-beosztás közlése írásban legalább 7 nappal korábban, legalább egy hétre.

Munkaszüneti napra rendes munkaidő beosztható: Munka- és pihenőidő Munkaszüneti napra rendes munkaidő beosztható: a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben az idényjellegű a megszakítás nélküli társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén, külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállaló esetén.

Munka- és pihenőidő A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a munkaidő-beosztástól eltérő (rendkívüli) munkaidő tartama a hat órát meghaladja, húsz perc, a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani. A felek megállapodása vagy kollektív szerződés legfeljebb 60 perc munkaközi szünetet biztosíthat. A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni. A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. (egybefüggő 20 perc időtartam!)

Pihenőidő Legalább 11 óra egybefüggő pihenőidő Legalább 8 óra napi pihenőidőt kell biztosítani a) az osztott munkaidőben, b) a megszakítás nélküli, c) a több műszakos, d) az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló estében. Kérdés: A napi pihenőidő mértéke megfelel-e a hatályos jogszabályoknak? Munkaidő 1. nap 14:00-22:00 (több műszakos foglalkoztatás) 2. nap 06:00-18:00 3. nap 06:00-18:00

Pihenőidő Mt. 104.§ (3) A napi pihenőidő, ha az a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, legalább tíz, a (2) bekezdés alkalmazásakor legalább hét óra. A (2) vagy a (3) bekezdés alkalmazása esetén a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább huszonkét óra. Példánkban a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama húsz óra.

A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). Munka- és pihenőidő A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók. Ennek alkalmazásakor – a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve – a munkavállaló számára hat munkanapot követően heti egy pihenőnapot be kell osztani.

a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, Munka- és pihenőidő Rendkívüli munkaidő a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, továbbá d) az ügyelet tartama. A munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.

Munkabér Munkabér elemei: - alapbér - pótlékok - munkavégzés hiányában járó juttatások (állásidő, idézésen történő megjelenés, véradás) - alapbéren felüli munkabér elemek (munkáltató által kidolgozott ösztönző rendszerek) Rögzíti: felek megállapodása munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalása Kifizetés forintban (kivéve külföldi munkavégzés)

Minimálbér, garantált bérminimum 2017 430/2016 (XII.15.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 127 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 29 310 forint, napibér alkalmazása esetén 5870 forint, órabér alkalmazása esetén 733 forint.

Minimálbér, garantált bérminimum 2017 430/2016 (XII.15.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 138 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 31 730 forint, napibér alkalmazása esetén 6350 forint, órabér alkalmazása esetén 794 forint.

Minimálbér, garantált bérminimum 2017 430/2016 (XII.15.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 161 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 37 020 forint, napibér alkalmazása esetén 7410 forint, órabér alkalmazása esetén 926 forint.

Minimálbér, garantált bérminimum 2017 430/2016 (XII.15.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén  2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 180 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 41 500 forint, napibér alkalmazása esetén 8300 forint, órabér alkalmazása esetén 1038 forint.

Munkaidő Általános teljes napi munkaidő napi 8 óra A teljes napi munkaidő - a felek megállapodása alapján – legfeljebb napi 12 órára emelhető – hosszabb teljes napi munkaidő, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója. (Tulajdonos a gazdasági társaság tagja, ha a szavazatok több mint 25 %-val rendelkezik.) Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása az általános teljes napi munkaidőnél rövidebb teljes napi munkaidőt is megállapíthat. A felek az adott munkakörre irányadó teljes napi munkaidőnél rövidebb napi munkaidőben is megállapodhatnak – részmunkaidő.

A teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb [Mt. 92. § (2) bek.] Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Órabértétel 733,-Ft, 926,-Ft A teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb [Mt. 92. § (2) bek.] arányosan csökkentett mértékben kell figyelembe venni.

Teljes munkaidő 8 óra 733,-Ft emelt (Mt.92.§) 12 óra X,-Ft Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Pl.: minimálbér Teljes munkaidő 8 óra 733,-Ft emelt (Mt.92.§) 12 óra X,-Ft fordított arányosság 8 × 733 = 12 × X (8 × 733) ÷ 12 = 489 489,-Ft/óra

Pl.: garantált bérminimum Teljes munkaidő 8 óra 926,-Ft Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Pl.: garantált bérminimum Teljes munkaidő 8 óra 926,-Ft emelt (Mt.92.§) 12 óra X,-Ft fordított arányosság 8 × 926 = 12 × X (8 × 926) ÷ 12 = 617 617,-Ft/óra

A teljes munkaidő napi 8 óránál rövidebb [Mt. 92. § (2) bek.] Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Órabértétel 733,-Ft, 926,-Ft A teljes munkaidő napi 8 óránál rövidebb [Mt. 92. § (2) bek.] arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni.

Teljes munkaidő 8 óra 733,-Ft rövidebb (Mt.92.§) 6 óra X,-Ft Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Pl.: minimálbér Teljes munkaidő 8 óra 733,-Ft rövidebb (Mt.92.§) 6 óra X,-Ft fordított arányosság 8 × 733 = 6 × X (8 × 733) ÷ 6 = 977 977,-Ft/óra

Pl.: garantált bérminimum Teljes munkaidő 8 óra 926,-Ft Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Pl.: garantált bérminimum Teljes munkaidő 8 óra 926,-Ft rövidebb (Mt.92.§) 6 óra X,-Ft fordított arányosság 8 × 926 = 6 × X (8 × 926) ÷ 6 = 1235 1235,-Ft/óra

Egyszerűsített foglalkoztatás minimálbér 85% 733x0,85= 623,-Ft/óra Minimálbér, garantált bérminimum 2017 Egyszerűsített foglalkoztatás minimálbér 85% 733x0,85= 623,-Ft/óra garantált bérminimum 87% 926x0.87= 806,-Ft/óra

Garantált bérminimum Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII.6.) Korm. Rendelet Hatályos 2012. szeptember 01-jétől Szakképesítések, Részszakképesítések, Szakképesítés-ráépülések azonosító száma 7 számjegyből áll.

Garantált bérminimum Azonosító szám felépítése: Az 1-2. számjegy a szakképesítés szintje. Szint 21 Alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben szerezhető meg.

Garantált bérminimum Szint 31 Alsó középfokú részszakképesítés amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elmélet és gyakorlati tudáselemekre (bemeneti kompetencia) épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben szerezhető meg.

Garantált bérminimum Azonosító szám felépítése: Az 1-2. számjegy a szakképesítés szintje. 3-5. számjegy a szakképesítés tanulmányi területe (KEOR) szerint. 6-7. számjegy az azonos színtű és tanulmányi területű szakképesítések sorszáma (01-…..) Pl.: Asztalos 34 543 02 Személy- és vagyonőr 32 861 01

Garantált bérminimum Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V.14.) NFGM rendelet A rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek csak az ott megjelölt képesítéssel, illetve adott tevékenységek esetén a meghatározott, akkreditált felnőttképzést folytató intézmény által szervezett, akkreditált képzési program sikeres elvégzéséről szóló igazolás (szaktanfolyami képzettség) birtokában végezhetők.

Kérdés Targoncavezető tanfolyamot végzett jogosult-e a garantált bérminimumra, ha a munkakör betöltéséhez a targoncavezetői képesítés szükséges?  Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklet 1. pontja szerint az „építő- és anyagmozgató gép kezelője” szakképesítéshez a 3258202 azonosítási szám tartozik, melyből az első kettő jelöli a szakképesítés szintjét. Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet mellékletének 5. pontja szerint a „Targoncavezetés” tevékenységhez választható szakképesítés az „építő- és anyagmozgató gép kezelője”

Általános teljes napi munkaidő havi alapbér ÷ 174 óra Bérpótlék számítás A bérpótlék számítási alapja a munkavállaló egy órára járó alapbére. /eltérő megállapodás hiányában/ Általános teljes napi munkaidő havi alapbér ÷ 174 óra

A munkabér védelme Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és havibéres díjazás esetén a munkavállalónak – a beosztás szerinti munkaidő mértékétől függetlenül – a havi alapbére jár; órabéres díjazás esetén – eltérő megállapodás hiányában – a munkáltató a munkavállaló munkabérét az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével számolja el és fizeti ki. Példa: ledolgozott 142 óra, megállapodott órabér 1.000,- Ft, általános munkarend alapján 168 óra, 168 x 1.000,- Ft munkabér jár

Alapbér A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.

Alapbér Példa: 6 órás részmunkaidő alapbér: 145.000,-Ft/hó 22 munkanapos hónap 132 óra Munkavállaló dolgozik 11 napot 66 óra Egy órára eső alapbér: 145.000,-Ft : 132 óra = 1098,-Ft/óra 11 nap/66 óra eső alapbér: 66 × 1098 = 72.468,-Ft

Osztás a 174 óra időarányos részével. Bérpótlék Részmunkaidő vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén Osztás a 174 óra időarányos részével. Pl.: heti 20 órás részmunkaidő alapbér 63.750,-Ft/hó osztószám 87 óra Számítási alap: 63.750,-Ft ÷ 87 óra= 733,-Ft/óra

Bérpótlék Pl.: heti 30 órás részmunkaidő alapbér 95.625,-Ft/hó osztószám 174 óra 40 óra X óra 30 óra Egyenes arányosság 174 ÷ X = 40 ÷ 30 (174×30) ÷ 40 = X X = 130,5 óra Számítási alap: 95.625,-Ft ÷ 130,5 = 733,-Ft/óra

Bérpótlék Mt. által nevesített bérpótlékok vasárnapi munkavégzés pótléka munkaszüneti napi munkavégzés pótléka műszakpótlék éjszakai pótlék rendkívüli munkaidő pótléka készenlét, ügyelet pótléka Kollektív szerződés akár a munkavállaló javára, akár hátrányára eltérhet.

Vasárnapra rendes munkaidő Vasárnapi pótlék 2016.04.16-tól Vasárnapra rendes munkaidő a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, b) az idényjellegű, c) a megszakítás nélküli, d) a több műszakos tevékenység keretében, e) a készenléti jellegű munkakörben, f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben, g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

h) külföldön történő munkavégzés során, valamint Vasárnapi pótlék 2016.04.16-tól h) külföldön történő munkavégzés során, valamint i) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

Bérpótlék Vasárnapi pótlék Vasárnapi munkavégzés esetén 50% bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, ha a munkavállaló rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető.

b) a rendkívüli munkaidőre Vasárnapi pótlék 2016.04.16-tól Vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, b) a rendkívüli munkaidőre ba) a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott munkavállalónak, bb) ha a munkavállaló a 101. § (1) bekezdés alapján rendes munkaidőben történő munkavégzésre nem kötelezhető.

Bérpótlék Munkaszüneti napi munkavégzés A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100% bérpótlék illeti meg. Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót 100% bérpótlék, vagy 50% bérpótlék + pihenőnap (pihenőidő) illeti meg.

Bérpótlék Munkaszüneti napi munkavégzés Alapbér: 175.000,-Ft heti 40 órás teljes munkaidő Március 15-én elrendelt rendes munkaidő 6 óra (08:00 – 14:00 óráig). Számítási alap: 175.000,-Ft ÷ 174 óra = 1006,-Ft/óra Bérpótlék összege 1 órára: 1006,-Ft/óra (100%) Fizetendő bérpótlék munkaszüneti napra: 1006 × 6 = 6036,-Ft

Bérpótlék Munkaszüneti napi munkavégzés Rendkívüli munkavégzés miatt további 100% (6036,-Ft) (a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) nem kap) Fizetendő bérpótlék munkaszüneti napra: 1006 × 6 = 6036,-Ft Összesen: 12.072,-Ft (a havi 175.000,-Ft munkabéren felül) Másik pihenőnap (pihenőidő) esetén: 6036,-Ft+3018,-Ft = 9054,-Ft (a havi béren felül)

Bérpótlék Műszakpótlék Beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének rendszeres váltakozása. Havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér. Legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között min. 4 óra eltérés.

Bérpótlék Műszakpótlék - 18:00 és 06:00 között történő munkavégzés A pótlék mind rendes-, mind rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén jár. Mértéke egységesen 30% Egyéb pótlékoktól függetlenül megilleti a munkavállalót. (kivéve éjszakai pótlék)

Bérpótlék Pl.: 15 beosztás szerinti munkanap 1 fő alkalmazott 09:00 órás munkakezdés (17:00-ig) 4 alkalom 11:00 órás munkakezdés (15:00-ig) 2 alkalom 14:00 órás munkakezdés (23:00-ig) 9 alkalom Kell-e fizetnem 30% műszakpótlékot?

Bérpótlék Éjszakai pótlék Éjszakai munkavégzés (22:00-06:00 óra) Az éjszakai munkavégzés tartama az 1 órát meghaladja. 15% bérpótlék Kivétel a műszakpótlékra jogosult munkavállaló.

Bérpótlék Rendkívüli munkavégzés díjazása Rendes munkaidőre járó munkabéren felül A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén 100% bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke 50 %, ha a munkáltató másik pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít.

Bérpótlék Egyszerűsített foglalkoztatás; órabér 926,-Ft x 0.87 = 806,-Ft/óra Napi munkaidő: 06:00 – 14:00 07:00 – 16:00 08:00 – 20:00 19:00 – 01:00 20:00 – 04:00

Bérpótlék Elhangzott kérdés Munkaszerződés szerint a munkáltatóm 10.000,-Ft havi átalányt fizet részemre. A kiadott tájékoztató szerint az átalány a túlóra rendes bérét és a túlórapótlékot is tartalmazza. Jogszerű-e így a munkáltató gyakorlata?

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály E-mail cím: foglalkoztatas.mu@komarom.gov.hu foglalkoztatas.mv@komarom.gov.hu Telefonszám: 34/512-375

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!