Fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható fejlődés
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
VIATICUM tájbejárás Gyula ERDÉSZET – ÖKOTURISZTIKA – ERDEI ISKOLA (fenntarthatóság – értékadás – környezeti nevelés) DALERD ZRT. Puskás Lajos.
Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Fenntartható fejlődés
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Környezettudatos terméktervezés
Az ökológiai lábnyom és számítása
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája)
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
Az ökológiai lábnyom.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Környezetjogi alapelvek
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható fejlődés
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS MEGTELT.
Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés "a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket" Simon Tímea ELTE, Környezettan 2017

1962. Rachel Carson: Néma tavasz Amerikai tengerbiológus. A DDT káros hatásairól ír, felhalmozódása a táplálékláncban. Felhívja a figyelmet a környezeti problémák súlyosságára.

Carson könyve indította el az ember és a természet viszonyának megváltozását, és hozta létre a környezettudatos közvéleményt. „A hatalmától megrészegült emberiség – minden jel szerint egyre tovább és tovább merészkedik a saját maga és az egész bolygó megmérgezéséhez vezető kísérletei által.” Tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete.

Római Klub „ A növekedés határai” A klubot 1968-ban alapították. A Club of Rome egy nem üzleti szervezet, amely globális eszmecserét folytat különböző nemzetközi politikai kérdésekkel kapcsolatban. A szervezet székhelye kezdetben Hamburgban volt, amelyet 2008. július 1- jén a svájci Winterthurba helyeztek át. Cél: Időről időre felhívni a nemzetközi szervezetek és nemzeti kormányok képviselőinek figyelmét az emberiség veszélyeztetett helyzetére egy-egy konkrét világprobléma felvázolásával, tanulmányozásával. Vizsgálat (1900-1970): • népesedés • iparosodás • élelmiszertermelés • környezetterhelés • nyersanyagkészletek csökkenése Eredmény: Ha a gazdaság növekedési üteme követi a tendenciákat, akkor a jövő évszázad végére elérjük a növekedés határát. Ajánlat: „ Zéró gazdasági növekedés.”

1983-ban az ENSZ Közgyűlés határozata alapján megkezdte munkáját az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága A téma általános ismertséget Lester R. Brown 1981-ben megjelent „Building a Sustainable Society” című műve váltotta ki. A Bizottság 1987-ben ,,Közös jövőnk'' címmel kiadott jelentésében a gazdasági növekedés olyan új korszakának lehetőségét vázolta fel, amely a fenntartható fejlődés globális megvalósítására épít, megőrzi a természeti erőforrásokat, s amely megoldás lehetne a fejlődő országok nagy részében elhatalmasodó szegénység leküzdésére is. „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” jelszó!

Célok: szociális jólét: méltányos életfeltételek lehetőségének biztosítása mindenki (jelenlegi és a jövőbeli nemzedékek) számára DE: fenntartható módon hasznosítjuk a természeti erőforrásokat, elkerüljük a káros hatásokat különösen a környezet állapotában bekövetkező visszafordíthatatlan változásokat (pl. fajkihalás)

A bioszféra és gazdaság kapcsolata

Local Agenda 21 (feladatok a XXI. századra) 1992 Rio De Janeiro Környezet és Fejlődés ENSZ konferencia. Keretegyezmény a Biológiai Sokféleségről és az Éghajlatváltozásról. Az önkormányzat aktív és cselekvő közreműködésével a lakosság tevőleges támogatásával olyan program kidolgozása és megvalósítása amely a fenntartható fejlődés elvén alapul, továbbá maga a gondolkodásmód, gazdálkodási mód, életforma, életmód és a politikai kultúra.

Az ökológiai lábnyom mutató 1995-ben Kanadában megjelent az Ökológiai lábnyomunk, „Az emberi hatás mérséklése a Földön” című könyv, Mathis Wackernagel és William E. Rees. Minden emberi tevékenységet és folyamatot a földterület egyenértékére számítanak át.

Ne többek akarjunk lenni. Jobbak.

A fenntartható fejlődés alapelvei: A holisztikus megközelítés elve A nemzedéken belüli és nemzedékek közötti szolidaritás elve Társadalmi igazságosság elve Tartamosság Integráció elve Helyi erőforrások hasznosításának elve Társadalmi részvétel elve Társadalmi felelősségvállalás elve A szennyező fizet elv Elővigyázatosság és megelőzés elve

Források Holló Ervin Eszterházy Károly Egyetem előadás anyaga SZLÁVIK, J.(2007): Versenyképesség –fenntartható régió. Acta Oeconomica, Eger, 2007. 7-18. old. ISSN 1787-6559 SZÁNTÓ, K. (2003): Fenntartható városias kistérségek, PhD értekezés, SZIE Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola, p.144 Hajdú, K. –SKUTAI, J. –BARATI, S. –GYULAI, I., KROLOPP, A. – MARTICSEK, J. –SZAKÁL, F. (2002): Integrált regionális fejlesztési tervek, stratégiák elemzése a fenntarthatóság szempontjából, Tanulmány, p.84 http://www.ceeweb.org/publications/magyar/CEEWEB_integr alt_regionalis_tervek.pdf Szlávik János Környezet- és erőforrás-gazdaságtan előadás anyaga NOSZÁLY ZSOLT , EKE-GEOGRÁFUS MSC, 2016 előadás anyaga Szlávik, Turchany: Útmutató a Fenntarható Fejlődés Helyi Programjai elkészítéséhez, Bp 2002. Szlávik: Fenntartható gazdálkodás Wolters Kluvert Kft. Bp. 2013 pp 15-22. www.ff3.hu http://www.impactsustainability.com Dobos Zsófia, Földrajz BSc III., Klímaváltozás EA előadás anyaga

a fenntarthatósághoz elsősorban értékrend váltásra van szükség

Köszi a figyelmet!