Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS MEGTELT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS MEGTELT."— Előadás másolata:

1 FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS MEGTELT

2 1. Mit tartalmaz röviden Konrad Lorenz osztrák zoológus, ornitológus, idézete a fenntartható fejlődésről?

3 "Ez idő szerint az emberiség kilátásai a jövőre nézvést rendkívül borúsak. Felettébb valószínű, hogy nukleáris fegyvereit önmaga ellen fordítva gyors, de a legkevésbé sem fájdalommentes öngyilkosságot követ majd el. S még ha ez nem történnék is meg, lassú halál fenyegeti, mert megmérgezi, mellesleg pedig megsemmisíti a környezetet, amelyben és amelyből él. Még ha idejekorán megálljt parancsolna is vak és hihetetlenül ostoba ténykedésének, ki van téve annak a veszélynek, hogy fokozatosan elsorvadnak mindazon tulajdonságai, amelyek emberi voltát alkotják. Számos gondolkodó felismerte ezt, és jó néhány könyv tartalmazza azt a felismerést, hogy a környezetpusztítás és a kultúra "hanyatlása" kéz a kézben járnak..." Konrad Lorenz

4 Mit tartalmaz a globális válság kifejezés?
2. Mit tartalmaz a globális válság kifejezés?

5 Mindazok a társadalmi, gazdasági és környezeti jelenségek, amelyek hatása a Föld egészét érintik, az emberiség jövőjét katasztrófák sorával fenyegeti, melyek elhárítása csak globális mértékben összehangolt cselekvési programmal valósítható meg.

6 Globális válság tartalma
TÁRSADALMI VÁLSÁG GAZDASÁGI VÁLSÁG Erkölcs, hit, érték, család, kultúra, oktatás, egészségügy, tudomány, bizalom, együttműködés, foglalkoztatás, népesedés, leszakadás. Energia, nyersanyag, agrár, élelmezés, pénzügy, hitel, növekedés. KÖRNYEZETI VÁLSÁG Klímaváltozás, biodiverzitás-termőtalaj-vesztés, szennyeződés, tájrombolás, erdőirtás, vízhiány, ózonpajzs sérülés.

7 3. Mikor, hol és kinek a nevéhez köthető az első lépés a válság megoldásáért?

8 Stockholm 1972 U Thant, az ENSZ főtitkára 1969-ben az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanács 17. ülésszakán talán időben fordult felhívással a világ közvéleményéhez: "Az emberiség történelme során most első ízben vagyunk tanúi egy olyan világviszonylatú válság kibontakozásának, amely mind a fejlett, mind a fejlődő országokat érinti; az emberi környezet válságáról van szó. Ha a jelenlegi irányzatok továbbra is érvényesülnek, biztosra vehető, hogy veszélybe kerül az élet a földgolyónkon. Ezért sürgősen fel kell hívni a világ figyelmét azokra a problémákra, amelyek megakadályozhatják az emberiséget abban, hogy legmagasabb rendű törekvéseink megvalósulását lehetővé tevő környezetben éljen."

9 Milyen témákat fogalmazott meg az első akcióprogram?
4. Milyen témákat fogalmazott meg az első akcióprogram?

10 Az első Akcióprogramban megfogalmazott javaslatok a következő témákat tartalmazták:
•A települések környezetvédelme, •A természeti erőforrásokkal való gazdálkodás környezetvédelmi szempontjai, •Szennyeződések, •A tengerek szennyeződése, •A környezetvédelem pedagógiai, tájékoztatási, szociális és kulturális kérdései, •Fejlődés és környezetvédelem.

11 A konferencián az ember-központúság elve érvényesült és megjelent a jövő iránti felelősség is, továbbá kiemelték a nemzetközi együttműködések fontosságát, de a fenntartható fejlődésről még nem esett szó. A nyolcvanas évek elejére a globális környezeti problémák kiszélesedtek, és ez indokolta egy újabb ENSZ-konferencia előkészítését.

12 5. Melyik évben jelent meg először a fenntartható fejlődés fogalma, hol tartották az ENSZ konferenciát ekkor?

13 Rio de Janeiro (1992) A konferencián a 178 ENSZ-tagállam közül 172 vett részt, ezek közül 110 delegációt államfő vagy kormányfő vezetett, akik számára megszervezték a Föld Csúcstalálkozót, ahol Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke is beszédet tartott.

14 Mi volt ennek a konferenciának az eredménye?
6. Mi volt ennek a konferenciának az eredménye?

15 Rióban az alábbi fontosabb dokumentumokat fogadták el:
Riói Nyilatkozat, melyben általános elveket fogalmaztak meg az erőforrások hasznosításáról, a környezet védelméről, a fenntartható fejlődésről és az egyes országok együttműködésének alapelveiről.  A "Feladatok a XXI. századra" (Agenda 21) c. dokumentum, amely ajánlások és javaslatok gyűjteménye a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. ENSZ Éghajlatváltozás keretegyezmény.  Egyezmény a biológiai sokféleségről.  Nyilatkozat az erdőkre vonatkozó elvekről. Megállapodás született arról is, hogy az ENSZ keretében létrejön a Fenntartható Fejlődés Bizottság, amely figyelemmel kíséri a konferencia határozatainak és ajánlásainak végrehajtását. Magyarország a kezdetektől fogva tagja ennek a bizottságnak. A Riói Konferencia után Magyarországon is megalakult a nemzeti Fenntartható Fejlődés Bizottság.

16 Mit tartalmazott az Aalborg Charter?
7. Mit tartalmazott az Aalborg Charter?

17 Aalborg (1994) A "Feladatok a XXI. századra" (Agenda 21) megfogalmazása a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében, jelentős eredménye volt a Riói Konferenciának. A Konferencia eredményeit összefoglaló dokumentum 28. fejezete felhívja a világ politikai vezetőinek figyelmét arra, hogy kezdjenek párbeszédet országaik polgáraival egy, a helyi közösségek által elfogadható fenntartható fejlődéssel foglalkozó program, az ún. "Helyi feladatok a XXI. századra" (Local Agenda 21) kialakítására. Az európai városok és közösségek reagálva erre a felhívásra, létrehozták az ún. "Európai kampány a fenntartható városokért és közösségekért" programot. Ennek alapjait az 1994-ben Aalborgban megrendezett konferencián fektették le, megalkotva az "Európai Városok Chartája a Fenntartható Fejlődésért" című dokumentumot, amely "Aalborg Charter” néven vált közismertté.

18 Mi a fenntartható fejlődés meghatározása?
8. Mi a fenntartható fejlődés meghatározása?

19 A fenntartható fejlődés lényegét tekintve megegyezik Környezet és Fejlődés Világbizottság 1987-es jelentésében leírt harmonikus fejlődéssel csak az elnevezés változott meg. Igaz azonban, hogy ma nincs a Föld minden országában egységesen elfogadott meghatározás. Az alábbi néhány megfogalmazás a legközismertebb, közülük az első a legelfogadottabb.

20 A fenntartható fejlődés meghatározása
•1. Olyan fejlődés, amely úgy elégíti ki a mai generációk igényeit, hogy közben nem befolyásolja károsan a következő generációk ugyanazon igényei kielégítését. 2. Olyan tevékenység, amely a mai generációk életminőségének (életszínvonalának) emelését teszi lehetővé anélkül, hogy elvenné a jövő generációitól a lehetőséget legalább ugyanilyen életszínvonal elérésére. 3. A földi környezetünk megszabta a határok között élni. 4 a. Törődni azzal (a világgal), amit mi soha nem fogunk meglátni. 4 b. Törődni azzal, mi fog utánunk történni. 5. Nem becsapni gyermekeinket és unokáinkat.

21 Köszönöm a figyelmet! Buzás Bence


Letölteni ppt "FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS MEGTELT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések