Valószínűségszámítás és statisztika előadások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Advertisements

Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Becsléselmélet - gyakorlat október 14.. Példa 1 - Feladatgyűjtemény Egy nagyvállalat személyzeti osztályvezetője azt gyanítja, hogy különbség van.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A TF Könyvtár katalógusának használata
Kockázat és megbízhatóság
Valószínűségi kísérletek
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Adatbázis normalizálás
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Becslés gyakorlat november 3.
AWK ismétlés AWK: adatvezérelt nyelv:
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A tökéletes számok keresési algoritmusa
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
SZÁMVITEL.
A mesterséges intelligencia alapjai
Becsléselmélet - Konzultáció
Kockázat és megbízhatóság
A legnagyobb közös osztó
Kvantitatív módszerek
Hipotézisvizsgálat.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
2. Bevezetés A programozásba
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kvantitatív módszerek
Business Mathematics
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
Az én házi feladatom volt:
Adatbázis alapfogalmak
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Készítette: Boros Bence
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
AVL fák.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Szerzője Konzulens neve
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Járműtelepi rendszermodell 2.
Matematika 10.évf. 4.alkalom
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Binomiális fák elmélete
U8 – U10 célok a szezonra.
SQL jogosultság-kezelés
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Informatika Oktató: Katona Péter.
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Vektorok © Vidra Gábor,
Négyzetjáték és bolyongás
A geometriai transzformációk
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
Hagyományos megjelenítés
Mintavételes eljárások
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Valószínűségszámítás és statisztika előadások Mérnök informatikus BSc szak PMKMANB011H PTE MIK Rendszer és Szoftver Technológia Tanszék, dr. Klincsik Mihály Kombinatorika elemei Számlálási technikák: összeadás szabály, szorzás szabály, kombinatorikai alapok: permutáció, variáció és kombináció, példák. Mintavétel visszatevés nélkül és visszatevéssel.

A kombinatorika alapelvei: összeadás szabály A számlálás összeadás szabálya: Ha A és B véges diszjunkt tevékenységek, akkor Tehát egymást kizáró A és B tevékenységek egyesítésének végrehajtási számát az A és B elemei számának összege adja. Példa. Egy n=6 lépcsőfokból álló lépcsőn úgy tudunk felmenni, hogy egyszerre vagy 1 lépcsőfokot lépünk vagy 2 lépcsőfokot ugrunk. Hány különböző módon mehetünk fel a földszintről egy 6 lépcsőfokból álló lépcsőn az első emeletre? 2. 1. 4. 3. 6. 5. földszint 1. emelet Jelölje xk az k-adik lépcsőfokra való különböző feljutások számát! x2=2, mert feljuthatunk úgy, hogy egyszerre 2 lépcsőfokot lépünk vagy kétszer lépünk 1 lépcsőfokot. x1=1 , mert egyet lépve feljutunk az első lépcsőfokra Vizsgáljuk a k-adik (>2) lépcsőfokra való feljutás lehetőségeinek számát. Keressünk összefüggést az alacsonyabb lépcsőfokokra való feljutás lehetőségeinek számával!

xk=xk-1+xk-2 k=3, 4, 5, 6, ahol x1=1 és x2=2 A kombinatorika alapelvei: összeadás szabály Ak ={ a k-adik lépcsőfokra feljutások, melyben utolsó lépésre 1 lépcsőfokot lépünk} Bk ={ a k-adik lépcsőfokra feljutások, melyben utolsó lépésre 2 lépcsőfokot ugrunk} Az Ak és Bk tevékenységeket egyszerre nem lehet végrehajtani, tehát egymást kizárók: Ck={ a k-adik lépcsőfokra feljutások} = Összeadás szabály alapján xk=|Ck|= |Ak| + |Bk| |Ak| = xk-1, mert a (k-1)-ik lépcsőfokról jutunk fel a k-adikra egy lépcsőfokot lépve. |Bk|=xk-2 , mert a (k-2)-ik lépcsőfokról jutunk fel a k-adikra két lépcsőfokot ugorva. A k-adik lépcsőfokra való különböző feljutások lehetőségét megkapjuk, ha a két diszjunkt feljutások számát összeadjuk xk=xk-1+xk-2 k=3, 4, 5, 6, ahol x1=1 és x2=2 Ezzel a rekurzív összefüggéssel értelmezett sorozatot Fibonacci-féle sorozatnak nevezzük. x1=1, x2=2, x3=1+2=3, x4=3+2=5, x5=5+3=8, x6=8+5=13 Tehát a 6 –ik lépcsőfokra 13 különböző módon juthatunk fel.

A={szürke, kék, piros, fekete} A kombinatorika alapelvei: szorzás szabály A számlálás szorzás szabálya Ha A és B halmazok, akkor a két halmaz rendezett (a,b) párjaiból álló AB Descartes-szorzat elemeinek száma a két halmaz elemei számának szorzata | AB|=|A| ∙|B| Példa. Egy autókereskedőnél rendelhető autó szinek A={szürke, kék, piros, fekete} Az autók kivitelezési lehetőségei B={3 ajtós, 4 ajtó, 5 ajtós} Miden színt lehet párosítani tetszőleges kivitelezéssel. Hányféle rendelést lehet összeállítani? Az összes párosítási lehetőség AB = { (szürke,3 ajtós) , (szürke, 4 ajtós), (szürke, 5 ajtós), (kék,3 ajtós) , (kék, 4 ajtós), (kék, 5 ajtós), (piros,3 ajtós) , (piros, 4 ajtós), (piros, 5 ajtós), (fekete,3 ajtós) , (fekete, 4 ajtós), (fekete, 5 ajtós), Tehát összesen |A|∙|B|= 4∙3=12 különböző módon lehet rendelést összeállítani.

A kombinatorika alapelvei: szorzás szabály Általánosítás: A szorzási szabályt általánosítsuk az A és B két halmaz helyett tetszőleges számú halmazra! Feladat. Az A és B városokat 4 különböző út köt össze. A B és C városok között 2 különböző út halad, míg a C és D városokat 3 különböző út köt össze. Hányféleképpen juthatunk el (i) az A városból a C városba? (ii) az A városból a D városba? A B C D

A kombinatorika alapvető műveletei és számításaik Ismétlés nélküli Ismétléses Permutáció Variáció Kombináció

Összesen P2=2 befutási sorrend lehetséges. Ismétlés nélküli permutáció Példa. Egy futó versenyen r futó vesz részt. Hány különböző befutási sorrend alakulhat ki? Megoldás Jelöljük Pr-rel a keresett befutási sorrendek számát általánosan. Vizsgáljuk kis r résztvevőszám esetén Pr értékének meghatározását! Összesen P2=2 befutási sorrend lehetséges. r=2 résztvevő sorrendje kétféle lehet: (1,2) és (2,1). Legyen a résztvevők száma r=3. Az 1 rajtszámú futó az első helyen végzett Összesen P3=6=3·2 befutási sorrend lehetséges. A 2 rajtszámú futó az első helyen végzett A 3 rajtszámú futó az első helyen végzett

Ismétlés nélküli permutáció r=4 résztvevő esetén az összes eset felsorolása helyett alkalmazzuk inkább a szorzás szabályt! Az A1, A2, A3 és A4 tevékenységek jelentése rendre a következő: Ak jelentése: a k-adik helyre választunk egy nevet a befutók közül. Kezdjük a választást az első hellyel! Az A1 tevékenységet 4-féleképpen hajthatjuk végre, mert az 1, 2, 3 és 4 versenyzők bármelyikét tehetjük az első helyre. Ezért |A1|=4. Ha választottunk egy versenyzőt az első helyre, akkor a második helyre választhatunk a megmaradt 3 versenyző közül, ezért |A2|=3. Ha választottunk versenyzőt az első helyre és a második helyre is, akkor a harmadik helyre választhatunk a megmaradt 2 versenyző közül, ezért |A3|=2. Ha választottunk versenyzőt az első helyre, a második és a harmadik helyre is, akkor a negyedik helyre a megmaradt 1 versenyzőt tehetjük csak, ezért |A4|=1. A szorzás szabály alapján P4=4 · 3 · 2 · 1 = 24 befutási sorrend lehet 4 versenyző esetén.

Ismétlés nélküli permutáció r résztvevő esetén hasonló elgondolást követhetünk. Felbontjuk a tevékenységet r résztevékenységre! Jelöljük ezeket A1, A2, A3 … Ar –rel! Az Ak tevékenység jelentse azt, hogy a k-adik helyre választunk egy nevet a befutók közül. A korábbi meggondolások alapján az első helyre r választási lehetőségünk van, tehát |A1|=r. Ha választottunk egy versenyzőt az első helyre, akkor a második helyre választhatunk a megmaradt (r-1) versenyző közül, ezért |A2|=r−1. Ha választottunk versenyzőt az első helyre és második helyre is, akkor a harmadik helyre választhatunk a megmaradt 2 versenyző közül, ezért |A3|=r−2. Folytathatjuk a felsorolást úgy, hogy a választási lehetőségek száma minden esetben eggyel csökken. Ezért a végére éppen elfogynak a versenyzők, így |Ar|=1. A szorzás szabály alapján Pr= r · (r-1) · (r-2) · ·2 · 1 = r! befutási sorrend lehet r versenyző esetén. Ahol r! jelölést r faktoriálisnak olvassuk.

Pn = n! = n∙(n-1) ∙(n-2) ∙ … ∙ 3 ∙ 2 ∙ 1. Ismétlés nélküli permutáció DEFINÍCIÓ: ISMÉTLÉS NÉLKÜLI PERMUTÁCIÓ Az n különböző elem összes lehetséges sorrendjének számát az n elem permutációinak nevezzük és Pn-nel jelöljük. Most bizonyítottuk a következő állítást. TÉTEL. Az n különböző elem összes lehetséges sorrendjének száma n! n-faktoriális, azaz Pn = n! = n∙(n-1) ∙(n-2) ∙ … ∙ 3 ∙ 2 ∙ 1. Feladat Hányféleképpen lehet elhelyezni egy sakktáblán 8 bástyát úgy, hogy ne legyen kettő, amelyik üti egymást! (Vagyis ne legyen semelyik kettő sem egy sorban vagy egy oszlopban!)

Ismétléses permutáció Példa. Egy kosárban van 5 golyó, amelyek közül 3 fekete és 2 piros színű. Hányféleképpen lehet a golyókat egymásután kivenni a kosárból? Megoldás Jelölje a keresett kiválasztási sorrendek számát! Próbáljuk felsorolni az összes lehetséges különböző sorrendet! Ha átmenetileg megkülönböztetjük a három fekete golyót és a 2 piros golyót is, akkor ezek összes kihúzási sorrendje 5! lesz. A piros golyók egymás között 3! féleképpen rakhatók sorba, míg a pirosak 2! Így az összes esetet 3!∙2! kupacba tudjuk csoportosítani, és mindegyikből kupacból csak egy érdekel bennünket, mert az azonos színű golyók nem különböztethetők meg. Ezért Ahonnan

Ismétléses permutáció DEFINÍCIÓ: ISMÉTLÉSES PERMUTÁCIÓ Tegyük fel, hogy n elem közül ismétlődik k1, k2, …, kr darab. Az n elem összes lehetséges sorrendjének számát az n elem (k1, k2, …, kr) osztályú ismétléses permutációinak nevezzük és rá a jelölést használjuk, ahol a k1+k2+…+kr= n feltétel teljesül! Igazoljuk az előző példa bizonyítási módszerével a következő állítást. TÉTEL. Az n elem (k1, k2, …, kr) osztályú ismétléses permutációinak száma Feladat Egy futó versenyen 3 magyar, 5 német és 4 angol versenyző vesz részt. Hányféle sorrend lehet a befutók között, ha az egy nemzethez tartozókat nem különböztetjük meg egymástól?

Ismétlés nélküli variáció PÉLDA. Egy futó versenyen n futó vesz részt. A versenyen hány különböző befutási sorrend alakulhat ki az első k helyen? (k≤n) Megoldás Jelölje Vkn a keresett befutási sorrendek számát n futó esetén és csak az első k helyet figyelve. Felbontjuk a tevékenységet k résztevékenységre! Jelölje ezeket A1, A2, A3 … Ak –val! Az Ar tevékenység jelentse azt, hogy az r-edik helyre választunk egyet a versenyzők közül. Az első helyre n választási lehetőségünk van: |A1|=n Ha választottunk egy versenyzőt az első helyre, akkor a második helyre választhatunk a megmaradt (n-1) versenyző közül: |A2|=n-1 Ha választottunk versenyzőt az első helyre és a második helyre is, akkor a harmadik helyre választhatunk a megmaradt (n-2) versenyző közül: |A3|=n-2 Folytathatjuk a felsorolást úgy, hogy a választási lehetőségek száma minden esetben eggyel csökken. Ezért a k-adik helyre a választható versenyzők száma (n-k+1). A szorzás szabály alapján

Ismétlés nélküli variáció DEFINÍCIÓ: ISMÉTLÉS NÉLKÜLI VARIÁCIÓ Az n különböző elem k (≤n) helyre való összes lehetséges lepakolási sorrendjének számát az n elem k-ad osztályú variációjának nevezzük és Vkn-val jelöljük. Most bizonyítottuk a következő állítást. TÉTEL. Az n különböző elem k-ad osztályú variációinak száma Feladat Egy urnában 10 sorszámozott golyó van. Hányféleképpen húzhatunk ki belőle 4 golyót egymás után úgy, hogy a golyókat nem tesszük vissza?

Ismétléses variáció PÉLDA. A bank kártyák PIN kódja 4 számjegyből állnak. Összesen hány különböző PIN kódot lehet képezni, ha mindegyik jegy 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 vagy 9 lehet? Megoldás A 4 jegyű kód mindegyike helyére gépelhetjük a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, vagy 9 számok valamelyikét. Felbontjuk a tevékenységet 4 résztevékenységre azaz halmazra! Jelöljük ezeket A1, A2, A3, A4 –el! Az Ar tevékenység jelentse azt, hogy az r-edik helyre beírtunk egy számjegyet a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, vagy 9 számok közül. Mindegyik esetben |Ar |=10. Ezért a szorzás szabály alapján a PIN kódok különböző begépelési variációinak száma 10∙10 ∙10 ∙10 = 104= 10000 . Így a bank kártyák között kiadható különböző PIN kódok száma = 10 000.

Ismétléses variáció DEFINÍCIÓ: ISMÉTLÉSES VARIÁCIÓ Tegyük fel, hogy n elemet kell elhelyezni k helyre úgy, hogy az elhelyezés során az n elem bármelyike akárhányszor ismétlődhet. A különböző elhelyezések számát az n elem k-ad osztályú ismétléses variációjának nevezzük és a jelölést használjuk. Igazoljuk az előző példa bizonyítási módszerével a következő állítást. TÉTEL. Az n elem összes k osztályú ismétléses variációinak a száma Feladat Hány különböző rendszámtábla készíthető, ha az első 3 helyen csak betűt (26 félét) és az utolsó 3 helyen csak számjegyet engedünk meg?

Ismétlés nélküli kombináció PÉLDA Az ötös LOTTÓ esetén 90 számból kell 5 különböző számot megjelölni, melyben a jelölés sorrendje nem számít! Megoldás Ha az 5 szám húzási sorrendjét megkülönböztetjük, akkor 90 elem 5-öd osztályú ismétlés nélküli variációját kapjuk: Mivel a húzás sorrendjére nem vagyunk tekintettel, ezért a fenti variációs lehetőségek számát le kell osztani 5!=120 értékkel ugyanúgy, mint azt az ismétléses permutációnál tettük. Így kapjuk a következő számot Tehát mind az 5 szám eltalálásának esélye 1 szelvény esetén

Ismétlés nélküli kombináció DEFINÍCIÓ: ISMÉTLÉS NÉLKÜLI KOMBINÁCIÓ Tegyük fel, hogy n különböző elem közül kell kivenni k elemet úgy, hogy a sorrendre nem vagyunk tekintettel. A különböző kivételek számát az n elem k-ad osztályú ismétlés nélküli kombinációjának nevezzük és a jelölést használjuk. Az utóbbi képletet „n alatt a k” -nak olvassuk és binomiális együtthatónak is nevezzük Igazoljuk az előző példa bizonyítási módszerével a következő állítást. TÉTEL. Az n elem összes k –ad osztályú ismétlés nélküli kombinációinak a száma

Ismétléses kombináció PÉLDA. Alma, barack és körte van egy-egy tele kosárral mindegyik fajtából. Ki kell szednünk összesen 5 gyümölcsöt a kosarakból tetszőleges módon ismétlési lehetőséggel. A kiszedés sorrendje nem számít, csak az, hogy hány almát, barackot és körtét szedtünk ki. Hány különböző összetételben szedhetjük ki az 5 gyümölcsöt? Megoldás Ha az almát „a” betűvel, barackot „b”-vel és körtét „k” betűvel rövidítjük, akkor a következő kiszedések lehetségesek. [a, a, a, a, a], [a, a, a, a, b], [a, a, a, a, k], [a, a, a, b, b], [a, a, a, b, k], [a, a, a, k, k], [a, a, b, b, b], [a, a, b, b, k], [a, a, b, k, k], [a, a, k, k, k], [a, b, b, b, b], [a, b, b, b, k], [a, b, b, k, k], [a, b, k, k, k], [a, k, k, k, k], [b, b, b, b, b], [b, b, b, b, k], [b, b, b, k, k], [b, b, k, k, k], [b, k, k, k, k], [k, k, k, k, k] Láthatjuk, hogy 21 különböző kiszedést tudunk felsorolni. A gyümölcsöket jelöljük ` *` jellel és a kosarak váltását a `|` elválasztó jellel. Rakjuk sorrendbe az 5 csillagot és a 2 elválasztó jelet! [`*`, `*`, `*`, `*`, `*`, `|`, `|`], [`*`, `*`, `*`, `*`, `|`, `*`, `|`], [`*`, `*`, `*`, `*`, `|`, `|`, `*`], [`*`, `*`, `*`, `|`, `*`, `*`, `|`], [`*`, `*`, `*`, `|`, `*`, `|`, `*`], [`*`, `*`, `*`, `|`, `|`, `*`, `*`], [`*`, `*`, `|`, `*`, `*`, `*`, `|`], [`*`, `*`, `|`, `*`, `*`, `|`, `*`], [`*`, `*`, `|`, `*`, `|`, `*`, `*`], [`*`, `*`, `|`, `|`, `*`, `*`, `*`], [`*`, `|`, `*`, `*`, `*`, `*`, `|`], [`*`, `|`, `*`, `*`, `*`, `|`, `*`], [`*`, `|`, `*`, `*`, `|`, `*`, `*`], [`*`, `|`, `*`, `|`, `*`, `*`, `*`], [`*`, `|`, `|`, `*`, `*`, `*`, `*`], [`|`, `*`, `*`, `*`, `*`, `*`, `|`], [`|`, `*`, `*`, `*`, `*`, `|`, `*`], [`|`, `*`, `*`, `*`, `|`, `*`, `*`], [`|`, `*`, `*`, `|`, `*`, `*`, `*`], [`|`, `*`, `|`, `*`, `*`, `*`, `*`], [`|`, `|`, `*`, `*`, `*`, `*`, `*`]

Ismétléses kombináció Jelölje n=3 a gyümölcs fajták számát, jelen esetben ezek alma, barack, és körte. Ezek közül kell k=5 gyümölcsöt kivenni tetszőleges számú ismétlődési lehetőséggel és közben a kiválasztás sorrendje nem számít. Láttuk, hogy k=5 csillag ˙*` szimbólum és n1=2 elválasztó `|` pálcika jel sorrendje segítségével egyértelműen kódolható minden kiválasztás. Ez azt jelenti, hogy az n=3 különböző elem közül kiválasztani k=5 elemet ismétlődéssel megegyezik az 5+2=7 elem ismétléses permutációival. Az ismétléses permutációk számának ismeretében megkapjuk a 3 elemből 5 elem különböző kiválasztásainak számát, ha ismétlődést megengedünk és a sorrend nem számít.

Ismétléses kombináció DEFINÍCIÓ : ISMÉTLÉSES KOMBINÁCIÓ Tegyük fel, hogy n különböző elem közül kell kivenni k elemet úgy, hogy a sorrend nem számít és az elemek kiválasztása tetszőlegesen ismétlődhet. A különböző kiválasztások számát az n elem k-ad osztályú ismétléses kombinációjának nevezzük és a jelölést használjuk. Igazoljuk az előző példa bizonyítási módszerével a következő állítást. TÉTEL. Az n elem k –ad osztályú ismétléses kombinációinak a száma FELADAT Egy fagylaltozóban meglepetést szeretnénk szerezni barátunknak. Ezért részére titokban egy 5 gombócos fagylalt kelyhet rendelünk. Háromféle fagylalt van: csoki, vanília és citrom. Az 5 gombócot véletlenszerű összeállításban rendeljük. Kiderült azonban, hogy barátunk nem szereti a citromot. Mekkora a valószínűsége, hogy a rendelt kehelyben nem lesz citrom ízű gombóc?

Kombinatorika alkalmazása a mintavételezésben MINTAVÉTEL VISSZATEVÉS NÉLKÜL feltétel. Rendelkezésre áll N darab egyforma gyártmány pl. csavar. feltétel. A gyártmányok között s darab megkülönböztetett pl. selejt van. (1s<N) feltétel. Kiválasztunk véletlenszerűen n elemű mintát. (nN) Kérdés Mekkora valószínűséggel kerül a mintába k darab a megkülönböztettek közül, ahol k= 0,1,2, …., min(n,s) lehet. Megoldás lépés. Összes kiválasztási lehetőségek számítása: N elem közül kell n elemet kiválasztani úgy, hogy a sorrend nem számít. Ezek száma 2. lépés. Válasszunk ki k gyártmányt az s selejt közül! Ezek száma 3. lépés. Válasszunk ki (nk) gyártmányt a (Ns) jó közül! Ezek száma 4. lépés. Kedvező esetek száma

Kombinatorika alkalmazása a mintavételezésben MINTAVÉTEL VISSZATEVÉS NÉLKÜL A kapott eloszlás neve hipergeometrikus eloszlás és paraméterei : N, n, s. FELADAT Egy dobozban N=40 izzólámpa van, amelyből s=5 selejt. Kiveszünk n=8 izzót véletlenszerűen visszatevés nélkül. Mennyi selejt lesz legnagyobb valószínűséggel a kivett mintában? Maple - parancs eredménye Statistics – csomag segítségével

Kombinatorika alkalmazása a mintavételezésben MINTAVÉTEL VISSZATEVÉSSEL feltétel. Rendelkezésre áll N darab egyforma gyártmány pl. csavar. feltétel. A gyártmányok között s darab megkülönböztetett pl. selejt van. (1s<N) feltétel. Kiválasztunk véletlenszerűen n elemű mintát egyesével, amelyet minden alkalommal visszateszünk. Kérdés Mekkora valószínűséggel kerül a mintába k darab a megkülönböztettek közül, ahol k= 0,1,2, …., n lehet. Megoldás lépés. Összes kiválasztási lehetőségek számítása: N elem közül kell n elemet kiválasztani ismétlési lehetőséggel. Ezek száma 2. lépés. Válasszuk ki azt a k helyet, ahol selejtet választunk ki! Ezek száma 3. lépés. A k helyre választunk az s selejt közül ismétléssel Ezek száma 4. lépés. Az (nk) helyre választunk az (Ns) jó közül ismétléssel! 5. lépés. Kedvező esetek száma

Kombinatorika alkalmazása a mintavételezésben MINTAVÉTEL VISSZATEVÉSSEL = , ahol p=s/N a selejtarány. A kapott eloszlás neve binomiális eloszlás és paraméterei : n, p. FELADAT Egy dobozban N=40 izzólámpa van, amelyből s=5 selejt. Kiveszünk n=8 izzót véletlenszerűen visszatevéssel. Mennyi selejt lesz legnagyobb valószínűséggel a kivett mintában? Maple - parancs eredménye Statistics – csomag segítségével