A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Projektzárás MARCALI Miért van szükség a magyar közoktatásban változásokra ? Összeállította: dr. Bertók Sándor Közoktatási szakért ő.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Digitális szakadék csökkentése Bálint Ákos projektvezető, KIFÜ
EGY PESSZIMISTA MINDEN LEHETŐSÉGBEN LÁTJA A NEHÉZSÉGET, EGY OPTIMISTA MINDEN NEHÉZSÉGBEN MEGLÁTJA A LEHETŐSÉGET Dr. GLOVICZKI ZOLTÁN SONKÁD, június.
Barcsák Marianna KPSZTI
„Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése”
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Nemzeti Köznevelési Portál
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Szent László Középiskola Szekszárd
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6 A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6. prioritásába tartozó projektek megvalósításában

Az oktatással szembeni elvárások Gazdaság részéről Társadalom részéről Képzettségi szint növekedése Élethosszig tartó tanulás igénye Készségek, képességek Kompetenciák tehetséggondozás hátránykompenzáció szerep

I. INTÉZMÉNYRENDSZER FEJLESZTÉS EFOP GINOP KEHOP Iskola, tanműhely felújítások Elindult, és folytatódik: TTT beruházásokkal az intézményrendszer infra.fejlesztése. Informatikai eszközpark a fejlesztése Amire még szükség van: A valós szükségletekre épülő informatikai eszközfejlesztés Hálózatépítés, WIFI pontok kiépítése (2016 év végére végzünk) Egységes tanügyigazgatási rendszer: jelenleg a fejlesztés elkezdődött. Bevezetni azonban csak a kész rendszert fogjuk. Ebben az évben egy-két intézmény segítségével fogjuk csak tesztelni a rendszert. Aki eddig használt e-naplót, a tavalyi évhez hasonlóan használhatja. Az Educatio támogatásával ingyenesen elérhető tanügyigazgatási rendszer idén is elérhető és használható lesz. Oktatási Anyakönyv fejlesztése elindul: lehetőséget teremt az adminisztrációs terhek csökkentésére Területi hátrányok leküzdése érdekében forrás koncentráció szükséges: iskolaközpontok kialakítása a javaslatunk

EFOP GINOP III. MÓDSZER FEJLESZTÉSE Digitális tananyag-fejlesztési módszertan kialakítása Pályaorientációs fejlesztések Duális szakképzés minőségének fejlesztése A tanév rendjébe beépítésre kerülő témahetek pedig módszertanilag új elemet hoznak a tanítás világába. Ez olyan új tanulásszervezési eljárást igényel, amelyekhez az NTP jól illeszkedik. Indirekt úton, fokozottabb gyakorlati ismeretekkel, egy-egy téma köré csoportosítva az átadni kívánt tudást. Témahét pilot: pénzügyi tudatosság hete (tavalyihoz hasonlóan lesz márciusban), kiegészül: digitális héttel (most dolgozunk rajta) Nemzeti Táboroztatási programhetei: nyári időszakra készítjük elő (2 – 3 hét tanév után –június, július) Módszertani csomagot ajánlunk, amelynek központjában a KIP módszer áll, de függetlenül tőle pl. a Geomatech, logikai játékok, digitális tudás beépítése a pedagógiai gyakorlatba a célunk.

II. TARTALOM FEJLESZTÉS EFOP GINOP Vizsgarendszer és validációs rendszer fejlesztése A gyermekek tanulmányi idejének minél hasznosabb megszervezése, a tanulmányi terhek csökkentése, az iskolában töltött idő hatékonyságának növelése elengedhetetlen. Az OECD, PISA, hazai országos kompetencia mérés észrevételei. Az általános iskolában sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a matematikai/logikai gondolkodás, szövegértés/olvasás/írás és a természettudományos valamint az ezeket a képességeket erősítő egyéb foglalkozásokra, mintsem a tantárgyi klasszikus lexikális ismeretátadásra fordítani. Hosszú ideje nem javul, a matematikai tanulói teljesítménymérések tekintetében erőteljesen romlik. A gyermekek leterheltsége nagy, a Nat és a kerettantervi szabályozás tartalmi felülvizsgálata indokolt. Digitális környezet kihívásaira fel kell készíteni a gyermekeinket.

Saját munkavállalók képzése IV. Felnőttképzés GINOP Alacsony képzettségűek képzése Saját munkavállalók képzése Digitális szakadék csökkentése 16-65 év Felnőttek kompetencia mérése PIAAC Elindult, és folytatódik: TTT beruházásokkal az intézményrendszer infra.fejlesztése. Informatikai eszközpark a fejlesztése Amire még szükség van: A valós szükségletekre épülő informatikai eszközfejlesztés Hálózatépítés, WIFI pontok kiépítése (2016 év végére végzünk) Egységes tanügyigazgatási rendszer: jelenleg a fejlesztés elkezdődött. Bevezetni azonban csak a kész rendszert fogjuk. Ebben az évben egy-két intézmény segítségével fogjuk csak tesztelni a rendszert. Aki eddig használt e-naplót, a tavalyi évhez hasonlóan használhatja. Az Educatio támogatásával ingyenesen elérhető tanügyigazgatási rendszer idén is elérhető és használható lesz. Oktatási Anyakönyv fejlesztése elindul: lehetőséget teremt az adminisztrációs terhek csökkentésére Területi hátrányok leküzdése érdekében forrás koncentráció szükséges: iskolaközpontok kialakítása a javaslatunk Felnőttképzés

Jelenleg futó projektek Megvalósító   Támogatás GINOP-6.1.1-15/2015-00001 Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése NSZFH (konzorciumvezető) Belügyminisztérium konvergencia régiók kormányhivatalai Nemzetgazdasági Minisztérium 30 milliárd Ft GINOP-6.1.2-15/2015-00001 Digitális szakadék csökkentése NSZFH (konzorciumvezető) KIFÜ 22,9 milliárd Ft GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 Részvétel az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérése programjában (PIAAC) NSZFH (konzorciumvezető) Központi Statisztikai Hivatal 1,1 milliárd Ft GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése NSZFH (konzorciumvezető) Nemzetgazdasági Minisztérium 2,8 milliárd Ft

Jövőben futó projektek Megvalósító   Támogatás GINOP-6.1.7-17 (előkészítés alatt) Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja NSZFH (konzorciumvezető) Nemzetgazdasági Minisztérium 2 milliárd Ft GINOP-6.1.3 – Idegen nyelvi készségek fejlesztése (VEKOP-8.5.1) NSZFH (közreműködő) Szakképzési Centrumok 10,28 milliárd Ft GINOP-6.2.3 - A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése (VEKOP 8.6.3) Szakképzési Centrumok FM 17,14 milliárd Ft GINOP-6.2.4 – A 21. századi szakképzés és felnőttképzés minőségének, tartalmának fejlesztése 13 milliárd Ft GINOP-6.2.5 – Helyi felnőttképzési hálózatok és képzési együttműködések létrehozása 4,4 milliárd Ft

Nemzetgazdasági Minisztérium GINOP-6.1.1-15/2015-00001 Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése Időtartam:   2015.11.01-2018.12.31 Támogatási összeg: 30 milliárd Ft Konzorciumi tagok: NSZFH (konzorciumvezető) Belügyminisztérium konvergencia régiók kormányhivatalai Nemzetgazdasági Minisztérium Tevékenységek: Közfoglalkoztatottak és munkaviszonyban állók képzésének támogatása Előrehaladás: Képzésbe vontak száma: 46 865 fő (55,1%)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!