CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manipuláció helyett szolgálat a társkapcsolatban
Advertisements

Építsünk családi fészket!
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A tehetség és felelősség
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Család.
Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Készítette: Goldgruber Katalin Február
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Rokszin Mónika pszichológus
A család szerepe, jellemzői
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Férfi-apa, nő-anya és a férfivá, nővé fejlődő gyermek.
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szakértői Magyarázat Nézzék meg ezeket a tökéletes testeket: a lány gyönyörű és sovány, a fiú meg sportos fiatal.…. Nem kétséges, ezek csak németek lehetnek!
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Személyes életvitel. III. A helyes életvezetés elméleti alapjai. 7. Értelmesen ápold magad Az egészséges életvitelhez hozzátarozik önmagunknak, a testünknek,
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 3. SZERELEM. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A Johari-ablak.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
Asztrológiai iskola II.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
A diszfunkcionálisan működő család
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Előadás másolata:

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Szexualitás – lelki felkészültség

A biológiai érettség és jelei Átvezetés a szexualitás érzelmi oldalára TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Tartalom: A biológiai érettség és jelei Átvezetés a szexualitás érzelmi oldalára Az emberi együttlét kiteljesedése (erotika) A túl korán vagy túl későn kezdett nemi élet következményei Gondolatok, összegzések

Biológiai érettség, mikor testünk kész a „szerelemre”. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Biológiai érettség, mikor testünk kész a „szerelemre”. Mindkét nemnél testi változások kezdődnek,jellemzően 12-13 éves kor környékén. Elsődleges nemi jellegek Másodlagos nemi jellegek - A lányoknál hamarabb végbemegy a változás, a fiúk később „érnek”. - Biológiai dimorfizmus jellemző

Érzelmi változások is végbemennek: TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Érzelmi változások is végbemennek: Másik nem iránti fokozott érdeklődés Megváltozik a környezethez való viszonya Szülőkről való érzelmi leválás indul Önálló megoldás keresése („nem kell segíteni, kössz”) Érzelmi hullámzás Új, önálló értékrend kialakítására törekvés Új, egyéni viselkedésminta, öltözködés

A szaporodáson felül örömforrás is a szerelmi együttlét TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szexualitás minden olyan folyamat, amely a nemi tevékenységgel kapcsolatos vagy azt ábrázolja, szűkebb értelemben az élő természetben mindenütt meglévő nemiség illetve kétneműség (heteroszexualitás) Csak az emberre jellemző tevékenység érzelmi alapon nemi kapcsolatot létesíteni Velünk született ösztön (állatvilág), illetve érzelmi töltés irányítja a szexuális együttlétet A szaporodáson felül örömforrás is a szerelmi együttlét

Szükséges a másik nem lényegéről szerzett tudás és tapasztalat TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Ebből következik, hogy az embernek tanulnia kell a szexet (szeretkezik) Szükséges a másik nem lényegéről szerzett tudás és tapasztalat (Részlet az Amerikai pite 2. c. filmből)

A szexualitás előtti szakaszok: (kisgyermekkortól – serdülőkorig) TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szexualitás előtti szakaszok: (kisgyermekkortól – serdülőkorig) Anya és apa, nő – férfi Bálványozott szerelem (plátói) Elérhető szerelem (titkos) Elérhető szerelem (megosztás bizalmassal) „Kedvellek” A szexualitás korai szakaszai: Kéz a kézben (fontos szakasz, megjelenik az első érintés) A csók (az első intim cselekvés) Mi az, ami jólesik? (előjáték – mindkét nem számára a legjobb „terep” a tanulásra

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Szeretkezés Az utolsó lépcsőfok egyben az első része egy hosszú folyamatnak A szexuális együttlét azt is jelenteni, hogy: 1. Tisztában kell lenni a veszélyekkel 2. A védekezés lehetőségeivel 3. Felelősséget kell tudni vállalni önmagunkért 4. És a partnerért

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A túl fiatal korban kezdett nemi élet = nem kellő mértékű pszichés érettség (lányoknál fennáll az orgazmuskészség elmaradása – frigiditás – fiúknál kamaszkori impotencia, helytelen magatartásforma) A 21. század tinédzserei számára a szexualitás nem tabutéma. A reklámok, magazinok és filmek lassan legtermészetesebb velejárójának számítanak a kibukkanó bájak és az egyértelmű szexuális célú utalások, pornográf tartalmakhoz pedig bárki hozzáférhet pár klikkelés után az interneten. (a pornót sok fiatal keveri a valódi szex-szel, és azt etalonnak tekinti) A szexuális szabadosság azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a ma felnövő kamaszok számára problémamentes lenne a szexualitás, vagy többet tudnának a szex veszélyeiről. Sőt. A lassan mindent átható szexualitás legnagyobb veszélyét az jelenti, hogy a gyerekek egy része a filmekben vagy az interneten látottakból szerzi a szexre vonatkozó tudása többségét, köztük számos tévhittel és félinformációval.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A túl későn kezdett nemi élet is hordoz magában veszélyeket (kevés tapasztalat, első szerelemmel házasságot köt, nem alakul ki a szexuális kultúra) A felszínes, érzelmek nélküli futó kapcsolaton alapuló szexuális élet mindkét nem számára veszélyes, az igénytelenségbe süllyedés felé vezet.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!