Feladatsor: középkor Lépj tovább!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
A törvényhozó Nagy Lajos
Tiziano: III. Pál unokái körében. A kép értelmezése előzetes információk nélkül Kik ők? Mit sejtünk? A kép központi figurája az ülő alak, görnyedt testtartásból.
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
Róma.
ÚT A TARTÓZKODÁSI HELYÜNK VÁLTOZIK. A HOL VAGYUNK KÉRDÉST, KIEGÉSZÍTHETJÜK AZZAL A KÉRDÉSSEL, HOGY HONNAN HOVÁ JUTUNK? AMI A HONNAN ÉS A HOVA KÖZÖTT VAN.
város, mezőváros, falu, tanya
A számírás története.
Művelődés és életmód a kora újkorban
Egyéni animáció készítése
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Szendrő nevezetességei
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Budapest turisztikai marketingje
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Törökorezág 4. Kelet-Anatoliai körutazás Éva Tomozi képei
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Az Excel táblázatkezelő
ALGORITMUSOK.
Az Agóra program Szolnok- Terminál. ALAPVETŐ ÉS ÁTFOGÓ CÉL  Ésszerű működéssel lehetőség  Jobb minőségű kulturális szolgáltatás  Szolnok város és a.
Olaszország.
Jellemezze az alábbi példát alapul véve a korakeresztény templomalaprajzot és tömegformálást, mutasson rá az általánosságokra és az egyedire.
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
London történelme kvíz
Egyéb műszaki jellemzők
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Gyakorló feladatok. ÁllításLevanteiHanza a) Fellendülésében jelentős szerepet játszottak a keresztes háborúk. b) Élelmiszerrel és nyersanyaggal látta.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
A Nyugat előretörése (XI―XIII. század) Tk. 24. és 25. anyag.
A városok születése. A mezőgazdaság fellendülése  Változás az mg.-ben (nehézeke, szügyhám, borona, patkó, 2 és 3 nyomásos rendszer)  jobban táplált.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Középkori város.
Feladatok.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
A polisz születése és a görög gyarmatosítás
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A százéves háború.
Cseh- és Lengyelország
Neuhold Lilla fotóival
SZFP II Kompetenciamérés
Szóródási mérőszámok, alakmutatók, helyzetmutatók
Egyenletek.
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
A bűvös négyzet játék algoritmusa
TabuláTOROK HASZNÁLATA
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
A KÖZÉPKORI VÁROS KIALAKULÁSA.
Középkori műveltség.
GONDOLATOK AZ ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI MINŐSÉGÉRŐL
5. előadás.
Velünk élő középkor Forrás:
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Segesvár június 8..
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Feladatsor: középkor Lépj tovább! Válaszolj a kérdésekre! A következő 6 dia esetén a bal egérgombbal vagy a jobbra mutató nyíllal való kattintásra jelennek meg a helyes válaszok. Az utolsó két dia esetén a domború alakzatokra kell kattintanod a helyes válaszokért ill. követned kell a dia utasításait! Lépj tovább!

x Kétnyomásos ugarnak szügyhám nyakhám több őszi tavaszi Egészítse ki az ábrák állításait úgy, hogy megfeleljenek az Igaz vagy Hamis jelölésnek! Állítások Igaz Hamis a) ………………………………………-nak nevezzük azt a földművelő módszert, amikor a földterületet 2 részre osztották. Az egyik felét bevetették a másikat ……………………………….. hagyták. x b) A ……………………………………….. felváltotta a ………………………………….-ot, így az állatok sokkal nagyobb erőt tudtak kifejteni. c) A kétnyomásos gazdálkodás …………………………………. termést biztosított, mint a háromnyomásos. d) A háromnyomásos gazdálkodás azt jelenti, hogy a föld egyik harmadába ……….………….., másik harmadába …………………………….. gabonát vetettek, egyharmadát pedig ………………………………….. hagyták. Kétnyomásos ugarnak szügyhám nyakhám több őszi tavaszi ugarnak /üresen

3. 4. 2. A háromnyomásos, mert a föld kétharmadát bevetik és így a föld kétharmada adhat termést. Valaminek a kétharmada nagyobb, mint a fele.

VII. Gergely császár kiátkozta 1222

Milyen jellegzetes helyszínei vannak a középkori városnak? Városfal, városkapu, szűk utcák, főtér, templom, harangtorony. Hol alakultak ki a középkori városok? Vásárközpontoknál kereskedelmi útvonalak mentén, tájegységek találkozásánál, kikötőknél, gázlóknál,régi ókori városok helyén, egyházi központoknál.

A gótika Mely szerkezeti elemek viselték a födém terhét? Támpillérek, oszlopok. Mely építészeti elemek alkalmazását tette lehetővé a gótikus épületek szerkezete? Nagy ablakok, vékony falak, nagy magasság. Milyen gondolatot közvetíttek a gótika építészeti elemei? Isten felé fordulást, az egyház hatalmát.

A feladat a középkor gazdaságtörténetéhez kapcsolódik. Azonosítsd a középkori kereskedelem főbb helyszíneit! Párosítsd a helyszíneket a számokkal! Champagne Firenze Konstantinápoly A svájci hágók A levantei kereskedelem útvonala Flandria Velence A Hanza-kereskedelem útvonala 4 7 8 5 1 3 6 2

A kereskedelmi útvonalak elhelyezkedése. A pestis pusztítása Európa népsűrűsége a XIV. század elején 1.Mi határozta meg alapvetően a pestis terjedésének irányát? A kereskedelmi útvonalak elhelyezkedése. 2. Milyen tényezők határozták meg a pusztítás mértékét egy adott területen? Népsűrűség, városok jelenléte, kereskedelmi útvonalak jelenléte. 3. Hogyan alakította át a pestis Európa népesedési viszonyait? A lakosság kb. harmada halt meg.

A normann nemesség birtokainak aránya jelentősen megnő. Elsőként kattints a dia alján található évszámokra, Majd sorrendben a kérdésekre! A diagram az angolszász nemesség birtokainak arányát és a normann nemesség birtokainak arányát mutatja Angliában 94% 1. Milyen változás figyelhető meg a század 2. felében? Doomesday Book - 1086 (összeírás az angliai lakosságról és birtokokról) A normann nemesség birtokainak aránya jelentősen megnő. Hastings - 1066 2. Milyen esemény hatására változik meg az arány? 6% 3. Honnan ismerjük az 1086-os adatokat? 1065 1067 1086