Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A közigazgatás személyi állománya
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
AZ ÓKORI KELETI TÍPUSÚ ÁLLAMOK
Elektronikus számlázás
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Az őszirózsás forradalom
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Gazdaságpolitika 6.ea.
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon Sipos Balázs

Médiairányítás Nem (csak) a szabályozás, hanem: A médiatartalom előállításának állami irányítása A tartalmak médiafogyasztókhoz való eljutásának állami irányítása Sajtószabadság

Mi a sajtószabadság? „Gondolatait sajtó útján mindenki szabadon közölheti” (1848-as, 1914-es sajtótörvény) = Előzetes ellenőrzés (cenzúra) eltörlése = 1848/49, 1867–: a közlők szabadsága (valahol biztosan megjelenhet a gondolat)

Dualizmus időszaka Lapok utcai terjesztésének megtiltása Kötelező biztosíték politikai tartalmú lap esetében (1914) kivéve: évente maximum 11x megjelenő sajtótermék hatóköre kisebb Nincs „irányítás”, de: szabad-e a sajtó?

Horthy-korszak Cenzúra: Előzetes ellenőrzés (szűkebb értelemben) Vagy: Bizonyos nézetek elnyomása más nézetek kedvéért (tágabb értelemben)

Horthy-korszak A médiairányítás eszközei: Cenzúra: 1919–1921, 1938–1944 Lapalapítás korlátozása (engedély a miniszterelnökségtől): „Szíveskedjék sürgősen véleményt nyilvánítani a tekintetben, vajon a tervezett lap megjelenése közérdekből kívánatos és szükséges-e, s folyamodó […] illetve a mögötte/ük álló esetleges érdekeltség a lap nemzeti irányát kellőképpen biztosítja/ák-e?”

Horthy-korszak A médiairányítás eszközei: Utcai árusítás tilalma Belügyminiszter meghatározott időre/örökre betilthatja a lapot, ha annak „közleményei az ország belső rendjének és közbiztonságának, valamint külső politikájának érdekeit veszélyeztetik” (1921–1938: kb. 100 esetben)

Horthy-korszak A médiairányítás eszközei: Lapalapítás engedélyhez kötött (ideológiai, pártpolitikai célok) Lapok betiltása, megjelenésük felfüggesztése Figyelmeztetések, „fegyelmező perek” Pénzügyi támogatások (állami források) Vezércikkek „nyersanyaga” vidéki lapoknak (Gömbös Gyula miniszterelnöksége)

Horthy-korszak A médiairányítás eszközei: 6. Újságírás államosítása (1938/9-től) 7. Lapok engedélyének revíziója (1938) 8. Cenzúra (1938–) 9. Főszerkesztői értekezletek +1: Az Est megszüntetése és az adóhatóság

Horthy-korszak Elektronikus média: Mozi – cenzúra MTI – félhivatalos hírügynökség, állami irányítás Telefonhírmondó, filmhíradó – MTI-tulajdon Rádió – MTI-tulajdon: 1925-ben indult 1935: 350 ezer előfizető 1944: 1 millió

Horthy-korszak Sokszínű, élénk sajtópiac A megjelenés helye (is) meghatározta a tartalmat: Kisebb hatókörű lapban inkább „bírálhattak” Bizonyos személyek könyvekben és/vagy bizonyos lapokban inkább „bírálhattak” (Károlyi Imre, Weis István, Magyar Szemle)

Kádár-korszak A médiairányítás eszközei: Lapalapítás engedélyhez kötött Állami tulajdon vagy a párt tulajdona Lapok megjelenésének felfüggesztése Figyelmeztetések, egyes újságírók büntetése (finomabb rendszer) Vezércikkek „nyersanyaga” = sajtóterv Főszerkesztői értekezletek Papírgazdálkodás

Kádár-korszak A Kádár-korszak nyilvánossága: Szintén nem egyetlen nyilvánosság Nyilvánosságok koncentrikus körökben Nyilvánosságocskák Tartalmak előállításának korlátozása A hozzáférés (hatókör) meghatározása

Strukturális hasonlóságok a Horthy-kor és a Kádár-korszak médiairányításában

Sajtószabadság 2. Hutchnis Bizottság (USA, 1940-es évek): A sajtó szabadsága a nép joga a szabad és felelős sajtóra Nem a közlő szabadsága csak, hanem a politikai közösségé A hozzáférés a kérdés

Médiairányítás új eszközei Politikai marketing: Álesemények = a politikai szervezet adja a tartalmat Perszonalizáció (politikus személyisége, bulvárszereplés) = a politikust kivonják a nyilvános vita területéről