Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
FÖKIR Integrált Elektronikus Közoktatási Információs Rendszer
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Az iskolai könyvtár állománya
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Horgászadatbázis: AHOL A HORGÁSZAT KEZDŐDIK
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS
PUBLIC RELATIONS ISMERETEK
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Kedves Elsőéves Hallgató!
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Könyvtári informatika II.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Kereskedelmi levelezés
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
Felsőoktatási Szakképzés
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Nyilvános könyvtárak működésének dokumentumai 1. Alapító okirat /A fenntartó adja ki. Meghatározza benne, hogy milyen céllal milyen elnevezéssel, mikor,
Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 1 Bonyhádi Emese OKTF NHI Támogatás Elszámolási Főosztály.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
PTE tevékenységével összefüggő külföldi kiküldetések, valamint a kiküldetésnek nem minősülő külföldi utazások PTE ÁOK, GYTK, KK.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában
Munkáltatói intézkedések közlésének Hszt. szerinti szabályozása
Hagyományok és kihívások V
Takáts Béla A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Gyűjtemény mint rendszer
A SEAS Library bemutatása
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Munkanapló – Beiratkozási napló
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Rendszerfejlesztés gyakorlat
A SEAS Library bemutatása
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
GDPR szakmai nap május 9..
GDPR és a szikla 1. személyes felelősség megvalósítása
Előadás másolata:

Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok kölcsönzési ideje jár le egy adott dokumentum kinél van

Kölcsönzések nyilvántartása Olvasószolgálati követelmények egy adott időszakban hányan kölcsönöztek egy bizonyos dokumentumot egy-egy olvasó mit kölcsönzött egy adott időszakban

Kölcsönzések nyilvántartása Statisztika követelmények kölcsönzési forgalom mennyisége (szak-szerint) látogatók számának nyilvántartása

Kölcsönzések nyilvántartása Füzetes Könyvkártyás kölcsönzés – kétkártyás kölcsönzés (olvasók + művek) Tasakos-könyvkártyás kölcsönzés (legelterjedtebb) Színcsíkos kölcsönzés Tikettes kölcsönzés Elismervényes kölcsönzés Számítógépes kölcsönzés

Beiratkozás Mielőtt az olvasó beiratkozna mondjuk el milyen jogai és kötelezettségei vannak a könyvtárban és milyen könyvtárhasználati lehetőségei vannak. Hívjuk fel a figyelmét, hogy ha beiratkozik szerződést köt, Ő és a könyvtár. A könyvtár írásos tájékoztatója, és a használati szabályzat nem pótolhatja a szóbeli tájékoztatást.

Beiratkozás MOST VAN LEHETŐSÉG arra, hogy személyes kapcsolatba kerüljünk az olvasóval, és később bátran kedves ismerősként forduljon hozzánk kéréseivel.

Beiratkozás Beiratkozás adminisztrációja: A beiratkozásnál csak a törvény által megengedett adatokat kérhetjük az olvasóktól, és az olvasó csak ezt köteles megadni. ( tvr.II.fejezet 57.§)

Beiratkozás Az olvasói adatok három célt szolgálnak: statisztikai kötelezettség olvasószolgálati feladatok állományvédelem jogi érvényesítése.

Beiratkozás nyomtatványai: beiratkozási napló olvasót nyilvántartó nyilatkozat (egyben ehet kölcsönzési tasak is.) j ótállási nyilatkozat ( lehet egyben a belépési nyilatkozattal) olvasó jegy, napijegy, látogató jegy. személyi lap (törzslap)

Beiratkozás menete elkérjük a beiratkozni szándékozótól az Őt hiteles adatait tartalmazó okmányokat. kitöltjük a nyomtatványokat, (számítógépes kölcsönzés esetén regisztráljuk a rendszerben az olvasó adatait.)

Beiratkozás menete az adatokat ellenőrizzük ill. ellenőrizetjük az olvasóval. aláíratjuk a belépési nyilatkozatot. hagyományos kölcsönzés esetén beírjuk a naplóba elismervényt adunk a beiratkozási díjról

Azonnal nem teljesíthető kérések Az adott időpontban nem áll rendelkezésre az adott dokumentum! Nincs bent a könyvtárban mert más már kikölcsönözte! Nincs a könyvtár állományában!

Azonnal nem teljesíthető kérések Előjegyzés Országos Dokumentumellátó Rendszer

Késedelmes olvasók Nem hozza vissza a megadott időre a dokumentumot! I. felszólító (barátságos hangvételű; /a lejáratot követő egy héten belül/) II. felszólító (a lejáratot követő két héten belül) III. felszólító ajánlott levél /tértivevényes/ (a lejáratot követő 30 napon belül)

Késedelmes olvasók Késedelmi díj A kölcsönzési határidőn túl visszahozott dokumentumok után a használati szabályzatban rögzített késedelmi díjat kell kérni

Dokumentum elvesztése Ugyan azt a dokumentumot kell kérni az olvasótól! Gyűjtemény szerinti érték szerint kell téríteni! (+adminisztrációs költség)

Perlés A perlésre került olvasókról külön nyilvántartást vezetünk! az olvasó ill. a jótálló neve lejárati dátum ajánlott felszólító dátum késedelmi díj összege kikölcsönzött dokumentumok adatait perlésre adás ideje

Perlés Lakhely szerinti bíróságra kell küldeni. (Lehetőség van elektronikus úton is elindítani a perlési eljárást) 2010 novemberétől az eljárási díj 5000 Ft.,és a perlésre adó intézménynek kell megelőlegezni