Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Takáts Béla tbela@vfmk.hu A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla tbela@vfmk.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Takáts Béla tbela@vfmk.hu A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla tbela@vfmk.hu."— Előadás másolata:

1 Takáts Béla tbela@vfmk.hu
A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla

2 Az alapdokumentum TELJESÍTMÉNYMUTATÓK A MAGYAR KÖNYVTÁRI RENDSZERBEN Ajánlás a könyvtári teljesítménymutatók alkalmazására az MSZ ISO 11620:2000 szabvány alapján Kidolgozta a Teljesítménymérési Munkabizottság OSZK Könyvtári Intézet – Budapest 2003 

3 Mire jó? A teljesítménymutatók elsősorban a könyvtári önértékelést szolgálják. Felhasználhatók arra, hogy ugyanabban a könyvtárban a különböző időpontokban nyújtott teljesítményeket összehasonlítsák, illetve hogy különböző szolgáltatások hatékonyságát összevessék. Lehetőség nyílik a könyvtárak közötti összehasonlításra is, de ez csak különleges körültekintéssel végezhető, figyelembe véve a különböző intézmények küldetését, általános operatív céljait, erőforrásait, használói csoportjait, vezetési struktúráját, sajátos munkafolyamatait.

4 A mutatók A közönség, mint használó A kölcsönzés népszerűsége
A használókra vetített költség A kölcsönzési állomány népszerűsége A személyes használat népszerűsége A kölcsönzések költségessége A személyes használat költsége A könyvtáros munkakörben dolgozók kölcsönzési produktivitása A címek elérhetősége A könyvtárközi kölcsönzés hatékonysága A helyben használat intenzitása A gyűjtemény használata Információkeresés Dokumentumszolgáltatás átlagideje zárt raktárból A tárgyi eszközök kihasználtsága Az ülőhelyek kihasználtsága A dokumentumok keresése szabadpolcos terekben A dokumentumbeszerzés gyorsasága A kölcsönzési állomány forgási sebessége A dokumentumfeldolgozás gyorsasága

5 A közönség, mint használó
A) Cél A célközönség/szolgálandó közönség könyvtárhasználatának mérése. B) Alkalmazási terület Minden könyvtár. Alkalmazható a könyvtár egészére, vagy egyes szolgáltatások mérésére. C) A mutató meghatározása A  használók aránya a  célközönségből vagy a  szolgálandó közönségből.

6 A közönség, mint használó
D) Módszer A/B*100 (Ahol: „A” a használók száma a célközönségből vagy a szolgálandó közönségből, “B” a célközönség vagy a szolgálandó közönség létszáma.) Kerekítsék egész számra! E) A mutató értelmezése és a mutatóra ható tényezők Önértékelésre alkalmas mutató mind egy, mind több könyvtár együttes teljesítményének mérésére. A mutató 0 és 100 közötti egész szám. Az optimális érték a 100 felé tart, de viszonylag alacsony érték is kielégítőnek tekinthető sajátos célközönség/szolgálandó közönség esetén.

7 A közönség, mint használó
VFKMI használók száma (A): szolgálandó közönség (B): mutató kiszámítása: (A / B) * 100 / = 0, * 100 = 24,6448 ≈ 25 VFK A = B = Mutató: 17

8 A személyes használat népszerűsége
A) Cél A személyes használat viszonyítása a célközönség vagy szolgálandó közönség létszámához. C) A mutató meghatározása A  személyes használatok éves száma osztva a  célközönség vagy a  szolgálandó közönség létszámával. D) Módszer A/B, ahol: “A” a személyes használatok éves száma, “B” a célközönség vagy a szolgálandó közönség létszáma. Kerekítsenek!

9 A személyes használat népszerűsége
VFKMI személyes használatok éves száma (A): szolgálandó közönség (B): mutató kiszámítása: A / B / = 3,71126 ≈ 4 VFK A = B = Mutató: 2

10 6. A helyben használat intenzitása
Az egy  személyes használatra jutó  helyben használt dokumentumok száma. A/B Ahol: „A” a helyben használt dokumentumok száma, „B” a személyes használatok száma. Mutató: 1,16

11 Stb. A kölcsönzési állomány forgási sebessége (egy év alatt kölcsönzött könyvtári dokumentumokra vonatkoztatva!) A/B („A” a kölcsönzött dokumentumok száma, „B” a kölcsönözhető dokumentumok száma.) Kerekítsék egy tizedesre! (0,4) A kölcsönzés népszerűsége (!) A/B („A” a cél- vagy a szolgálandó közönség kölcsönzéseinek éves száma, „B” a célközönség vagy a szolgálandó közönség létszáma.) Kerekítsék egy tizedesre! (0,6 - VFK) A kölcsönzési állomány népszerűsége A/B („A” a cél- vagy a szolgálandó közönség által kölcsönzött dokumentumok éves száma, „B” a célközönség vagy a szolgálandó közönség létszáma. (Kerekítsék egy tizedesre!) (3,3)

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Takáts Béla tbela@vfmk.hu A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla tbela@vfmk.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések