Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkanapló – Beiratkozási napló

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkanapló – Beiratkozási napló"— Előadás másolata:

1 Munkanapló – Beiratkozási napló
Illés Julianna

2 Munkanapló Könyvtárhasználat =
könyvtári szolgáltatás igénybe vétele személyesen vagy telekommunikációs eszközzel. Külön lapon/füzetben regisztráljuk. Kölcsönzés = könyvtáron kívüli használatra átadott dokumentum, hosszabbítás. Kölcsönző tasakok száma= kölcsönző személyek száma

3 Munkanapló Kölcsönzött dokumentumok =
A könyvtáron kívüli használatra átadott dokumentumok összessége. Az olvasói tasakban nem minden kártya jelent kölcsönzött dokumentumot! „Direkt” hosszabbítás nem kölcsönzött dokumentum. Személyes használat => könyvtárhasználat => kölcsönzések száma.

4 Munkanapló Helyben használt dokumentum =
Minden használt dokumentum, kivéve, amit kölcsönöztek, vagy amit a könyvtárosok használtak. Regisztrált helyben használt dokumentum = Kérőlapon, vagy más módon regisztrált helyben használt dokumentum. Regisztrálatlan helyben használt dokumentum = Visszaosztás előtti számolás, becslés, „figyelés”, (interjú).

5 Munkanapló Kérés = a könyvtáramhoz érkezett (nem az olvasómtól!) más könyvtártól = beérkezett kérés. A könyvtártól más könyvtárhoz küldött kérés a = küldött kérés. Teljesítés = Adott dokumentum = amit a könyvtár biztosít más könyvtáraknak. Kapott dokumentum = amit más könyvtár biztosít a könyvtárnak. Beérkezett = > adott Küldött = > kapott Egy küldött kérésben 5 db dokumentum = 5 kérés!

6 Munkanapló Referensz kérdés: személyesen, vagy telekommunikációs eszközön föltett tájékoztató kérdés. Kivéve: az adminisztráció, a helybeli eligazítás és az a kérdés, amelyet a könyvtár katalógusa, vagy más apparátusa a könyvtáros segítsége nélkül is meg tud válaszolni. Érdemes feljegyezni a kérdéseket és a válaszokat…

7 Munkanapló Éves összesítő folyamatos kitöltés javasolt. Az adatok értékelése így havonta/negyedévente megtörténik. Minőségbiztosítás. A statisztikai adatszolgáltatásban az összesített eredményekre van szükség. ÚTMUTATÓ a munkanapló vezetéséhez, fogalomtár.

8 Ez a formátum segíti a statisztikai jelentést.
Munkanapló Ez a formátum segíti a statisztikai jelentést.

9 Beiratkozási napló Az olvasók számához képest magas olvasójegy számok vannak kiosztva? Már átláthatatlan a nyilvántartás? Sosem volt beiratkozási napló, vagy évek óta nem vezetjük, elavult, régi a naplónk? Akkor január 1-től itt az ideje rendet tenni! Kezdjünk új naplót, a beiratkozás sorrendjében új olvasójegy számmal, a törzslapokon/tasakokon javíthatjuk a számokat, ha elhasználódtak, cseréljük ki. Így a kölcsönző pult „nagytakarítása” is megtörténik: az előkerült feljegyzések, cetlik a helyükre kerülnek.

10 Beiratkozási napló Minden adat kitöltésének nagy jelentősége van, mert a statisztikában így pontos választ tudunk adni. Több korosztályt gyűjtve olvasóink összetételére látunk rá.

11 Beiratkozási napló

12 Könyvtári statisztika
Kérjük, a megbeszélt időpontokra hozza magával a munkanaplóját, beiratkozási naplóját februárban a Nyilvános könyvtárak jegyzékén lévő könyvtárak statisztikai jelentését ellenőrizzük. 2017. január ig: minden KSZR-ben együttműködő partnerünkkel személyes találkozások alkalmával ellenőrizzük és jelentjük a könyvtári statisztikát.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Munkanapló – Beiratkozási napló"

Hasonló előadás


Google Hirdetések