Inczédy György Szakközépiskola és Szakiskola Iskolánk idén 125 éves, a térség legrégebbi szakképző intézménye. Szakmák Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TIOP 1.1.1/09/ Digitális reál-is? Készítette:Mátisné Szultos Erzsébet.
Advertisements

Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Értékelés a pedagógiában
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
A tanulók válaszai a tanulmány kérdéseire (5700 válaszadó alapján)
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
. Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el az Országos kompetenciamérést, mint szolgáltatást.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
Pedagógus értékelési rendszer
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A 2007/2008-as tanév bemeneti kompetenciaméréseinek tapasztalatai a Rétközi Szakiskolában.
PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Kaposvár (volt Rippl-Rónai)
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Mérés-értékelés konferencia március 12. Szolnok.
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
SPORTISMERETEK EDZÉSELMÉLET CSIK FERENC ÁLTANÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÉSZÍTETTE: LEITNER JÓZSEF.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A tanulói létszám: 655 fő Szakmák: Cukrász Pincér Szakács.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
9-10-es bemeneti mérések és visszajelzések Barabás György M ű szaki Szakközépiskola és Szakiskola Sárvár.
MÉCS CSEPELI VENDÉGLÁTÓIPAR SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1212 BUDAPEST PETŐFI TÉR 1. telefon/fax:
Trefort Ágoston Szakképző Iskola Sátoraljaújhely.
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
A 2007/2008. tanév bemeneti kompetenciamérés tapasztalatai
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Az iskola legfontosabb statisztikai adatai
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Nemzeti Köznevelési Portál
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Szent László Középiskola Szekszárd
Néhány adat a 2016/2017-es tanévről
Regionális konferencia
Regionális konferencia
A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo.
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatainak hasznosítása
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Kompetencia alapú szakoktatás
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
Előadás másolata:

Inczédy György Szakközépiskola és Szakiskola Iskolánk idén 125 éves, a térség legrégebbi szakképző intézménye. Szakmák Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő, hűtő-és klímaberendezés szerelő, központi-fűtés és csőhálózat szerelő karosszéria-lakatos, járműfényező, motor-és kerékpár szerelő, szobafestő-mázoló, kőműves, burkoló, ács-állványozó

Az Az összes osztály résztvett a mérésekben, ez 11 osztályt jelentett. osztályokban az összes aznap iskolában levő diák megírta a mérőlapokat, ez naponta több, mint 300 diák. Afeladatlapokat a MÉCS tagjai javították, ez 5 fő. Adiákok 100%-a látta és aláírásával bizonyította a visszajelzéseket. Apedagógusok közül az összes osztályban tanító kollégának lehetősége volt megismerni, az osztályfőnök irányításával Aszülők a szülői értekezleteken tájékozódhattak erről, a jelen levők láthatták a véleményeket, ez kb. a szülők 30-50%-a. Kompetencia-mérések adatai

Osztályfőnöki Osztályfőnöki és tanulói kérdőíveket bocsátottunk a kollégák és a tanulók rendelkezésére. Minden Minden osztályból találomra 5 diák véleményét kértük, emellett minden osztályfőnök (akiknek jó része szaktanár is) összefoglalta véleményét. Avisszajelzések több esetben is pontatlanok voltak, gyenge szövegértésről tanúskodnak. Részletek Részletek a következő diákon. A visszajelzések összegyűjtése

Diákok véleménye 47 tanuló rögtönzött közvélemény-kutatása alapján: 76% tartotta „kicsit nehéznek”, 24% „egyáltalán nem tartotta nehéznek”, senki nem gondolta „nagyon nehéznek” 47 tanuló rögtönzött közvélemény-kutatása alapján: 76% tartotta „kicsit nehéznek”, 24% „egyáltalán nem tartotta nehéznek”, senki nem gondolta „nagyon nehéznek” Visszajelzések: a feladatokat izgalmasabbnak, változatosabbnak,érzékelték. Abban is látják a különbséget, hogy ha rosszul sikerült, nem lehet javítani. Több időt szerettek volna a megoldásokra. Visszajelzések: a feladatokat izgalmasabbnak, változatosabbnak,érzékelték. Abban is látják a különbséget, hogy ha rosszul sikerült, nem lehet javítani. Több időt szerettek volna a megoldásokra. A visszajelzésekben „magukra ismertek, jobban megismerték magukat.” A visszajelzésekben „magukra ismertek, jobban megismerték magukat.” A visszajelzés a szöveges feladatok megoldásában segít. A visszajelzés a szöveges feladatok megoldásában segít. Az egyéni értékelés tartalmával mindenki egyetért, senki nem vitatta. „Megtudtuk az erősségeinket és a gyengeségeinket” Az egyéni értékelés tartalmával mindenki egyetért, senki nem vitatta. „Megtudtuk az erősségeinket és a gyengeségeinket”

Tanári, tantestületi visszajelzés A tanárok több csatornán is visszajelzést kaptak. Az osztályban tanítók láthatták minden diák „portfólióját”, sok kolléga felügyelt a mérés során, a félévet lezáró tantestületi értekezleten pedig félórás bemutatót láthattak a legfontosabb eredményekről, problémákról, diagramokkal, táblázatokkal. A beszámolóban osztályokra, kompetenciákra bontottuk a méréseket és különböző összehasonlításokat is elvégeztünk, amelyeket későbbi diákon fogunk látni. A tanárok több csatornán is visszajelzést kaptak. Az osztályban tanítók láthatták minden diák „portfólióját”, sok kolléga felügyelt a mérés során, a félévet lezáró tantestületi értekezleten pedig félórás bemutatót láthattak a legfontosabb eredményekről, problémákról, diagramokkal, táblázatokkal. A beszámolóban osztályokra, kompetenciákra bontottuk a méréseket és különböző összehasonlításokat is elvégeztünk, amelyeket későbbi diákon fogunk látni.

Szülők véleménye Akik a szülői értekezletre eljöttek, jónak tartják a személyre szóló értékelést. Akik a szülői értekezletre eljöttek, jónak tartják a személyre szóló értékelést. Van olyan osztály, ahol a szülői értekezleteken 29-ből 23 szülő elolvasta gyermeke jellemzését, tetszett nekik ez a lehetőség. Van olyan osztály, ahol a szülői értekezleteken 29-ből 23 szülő elolvasta gyermeke jellemzését, tetszett nekik ez a lehetőség. Egy másik osztályban minden diák hazavitte és aláíratva hozta vissza. Egy másik osztályban minden diák hazavitte és aláíratva hozta vissza. Sok szülő meglepődött, mert gyengébbnek tartotta gyermeke képességeit. Sok szülő meglepődött, mert gyengébbnek tartotta gyermeke képességeit.

Pozitív vélemények Diák: Olyan feladatokat oldottunk meg, ami az életben is megtalálható. Előny, hogy nemcsak a tantárgyi anyagokról szólnak a feladatok. Gondolkodtató feladatok voltak. Diák: Olyan feladatokat oldottunk meg, ami az életben is megtalálható. Előny, hogy nemcsak a tantárgyi anyagokról szólnak a feladatok. Gondolkodtató feladatok voltak. nTöbb dolgot tudnak meg a tudásukról, képességeikről. Volt, aki nagyon meglepődött az eredményen, nem gondolta volna, hogy ilyen jól sikerül. Néhányan olvasták, de már nem emlékeznek. nTöbb dolgot tudnak meg a tudásukról, képességeikről. Volt, aki nagyon meglepődött az eredményen, nem gondolta volna, hogy ilyen jól sikerül. Néhányan olvasták, de már nem emlékeznek. „Nem tudtunk semmit a feladatokról, ezért volt izgalmas.” „Nem tudtunk semmit a feladatokról, ezért volt izgalmas.” Tanár: Jó volt, hogy a visszajelzések fejlesztési lehetőségeket is megadtak a diákok számára. Tanár: Jó volt, hogy a visszajelzések fejlesztési lehetőségeket is megadtak a diákok számára. A kompetencia-jellegű feladatok jól beépíthetők a tananyagba, de szemléletváltást igényelnek. A kompetencia-jellegű feladatok jól beépíthetők a tananyagba, de szemléletváltást igényelnek. A feladatok általános kompetenciákat tükröznek, tehát beépíthetők a tananyagok közé minden tantárgyban. A feladatok általános kompetenciákat tükröznek, tehát beépíthetők a tananyagok közé minden tantárgyban. A visszajelzésekből 90%-ban kiderült a tanuló hozzáállása a tanuláshoz. A visszajelzésekből 90%-ban kiderült a tanuló hozzáállása a tanuláshoz.

Negatív vélemények Diák: „zavaró, hogy sablon szöveg van benne, egyénileg kellene értékelni” „Tudtuk, hogy nem jegyre megy, ezért nem koncentráltunk annyira.” Néhány ember ellentmondást érzékelt a szövegeken belül. A feladatok nehezek, gondolkodtatóak voltak, nem sablonosak. Diák: „zavaró, hogy sablon szöveg van benne, egyénileg kellene értékelni” „Tudtuk, hogy nem jegyre megy, ezért nem koncentráltunk annyira.” Néhány ember ellentmondást érzékelt a szövegeken belül. A feladatok nehezek, gondolkodtatóak voltak, nem sablonosak. Tanár: Az írásos viszajelzések a tanulók számára semmitmondók. Tanár: Az írásos viszajelzések a tanulók számára semmitmondók. A tét nélküli méréseket rossznak tartja, mert a tanuló hozzáállásáról és nem tudásáról adnak számot. Egyszerre a tanulók csak egy-két kompetenciájukról szóló visszajelzést képesek értelmezni. Több osztályfőnöki órát kell erre rászánni. A tét nélküli méréseket rossznak tartja, mert a tanuló hozzáállásáról és nem tudásáról adnak számot. Egyszerre a tanulók csak egy-két kompetenciájukról szóló visszajelzést képesek értelmezni. Több osztályfőnöki órát kell erre rászánni. A méréseket hosszadalmasoknak tartják, és az egyes kérdések színvonala különböző. A méréseket hosszadalmasoknak tartják, és az egyes kérdések színvonala különböző. Már annak is örülni kell, ha a gyerek a tankönyvi feladatokat megoldja kettes szinten. Már annak is örülni kell, ha a gyerek a tankönyvi feladatokat megoldja kettes szinten.

Kompetencia-mérés :kommunikáció

Kompetencia-mérés: problémamegoldás, szabálykövetés

A kompetencia-mérésből 50-85%-os biztonsággal látható a várható bukások száma A kompetencia-mérésből 50-85%-os biztonsággal látható a várható bukások száma Osztály 20% alattebből bukott (%) Osztály 20% alattebből bukott (%) 9/11385 % 9/11385 % 9/21145 % 9/21145 % 9/31145 % 9/31145 % 9/4147 % 9/4147 % 9/52250 % 9/52250 % 9/600 % 9/600 % 10/1450 % 10/1450 % 10/21771 % 10/21771 % 10/31285 % 10/31285 % 10/4100 % 10/4100 % 10/5825 % 10/5825 % Kompetencia-mérések-bukások

A tantestületi értekezlet döntése szerint az egyéni fejlesztési terveket a bukott tanulók számára kell készíteni. A fenti táblázatból látható, hogy a bukottak nagy átfedésben vannak azokkal, akik 20% alatt teljesítettek valamilyen kompetencia-felmérést. A tantestületi értekezlet döntése szerint az egyéni fejlesztési terveket a bukott tanulók számára kell készíteni. A fenti táblázatból látható, hogy a bukottak nagy átfedésben vannak azokkal, akik 20% alatt teljesítettek valamilyen kompetencia-felmérést. A fejlesztési tervek hónapra lebontva tartalmazzák a fejlesztési célkitűzéseket, melyek elsősorban tantárgyi feladatok, de megjelennek bennük kompetencia-elemek, főleg a kommunikációs területen. A fejlesztési tervek hónapra lebontva tartalmazzák a fejlesztési célkitűzéseket, melyek elsősorban tantárgyi feladatok, de megjelennek bennük kompetencia-elemek, főleg a kommunikációs területen. Van olyan vélemény, hogy nem egyéni fejlesztési terv, hanem korrepetálási lehetőség és csoportbontás kell. Van olyan vélemény, hogy nem egyéni fejlesztési terv, hanem korrepetálási lehetőség és csoportbontás kell. A tantestületi értekezlet döntése szerint az egyéni fejlesztési terveket a bukott tanulók számára kell készíteni. A fenti táblázatból látható, hogy a bukottak nagy átfedésben vannak azokkal, akik 20% alatt teljesítettek valamilyen kompetencia-felmérést. A tantestületi értekezlet döntése szerint az egyéni fejlesztési terveket a bukott tanulók számára kell készíteni. A fenti táblázatból látható, hogy a bukottak nagy átfedésben vannak azokkal, akik 20% alatt teljesítettek valamilyen kompetencia-felmérést. A fejlesztési tervek hónapra lebontva tartalmazzák a fejlesztési célkitűzéseket, melyek elsősorban tantárgyi feladatok, de megjelennek bennük kompetencia-elemek, főleg a kommunikációs területen. A fejlesztési tervek hónapra lebontva tartalmazzák a fejlesztési célkitűzéseket, melyek elsősorban tantárgyi feladatok, de megjelennek bennük kompetencia-elemek, főleg a kommunikációs területen. Van olyan vélemény, hogy nem egyéni fejlesztési terv, hanem korrepetálási lehetőség és csoportbontás kell. Van olyan vélemény, hogy nem egyéni fejlesztési terv, hanem korrepetálási lehetőség és csoportbontás kell. Egyéni fejlesztési tervek

Összehasonlítás

Kompetencia-mérések és az országos átlag

Kollégáim nevében is köszönöm a figyelmet! Kollégáim nevében is köszönöm a figyelmet! Csoma József