Az e-portfolió lehetőségei az ILIAS 4.2 verziójában Budai Attila

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Tanári portfolió készítése
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Hülber László SZTE BTK Neveléstudományi Doktori Iskola
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Angol nyelvi kompetencia
A pedagógusminősítési rendszer
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Kis-Tóth Lajos – Komló Csaba: Az e-portfólió alkalmazása a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Az e-portfólió Személyes tapasztalataim az EKF-en
„A XXI. századi köznevelés”
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Költség hatékony és rugalmas infrastruktúra ami az ismert és meglevő termékeken alapul  Heterogén környezetek támogatása  Folyamat automatizálás  Önkiszolgáló.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
#hunmoot2014 Csicseregjünk ;-).
A portfólió - óvodai szakterület
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A PORTFÓLIÓ Összeállította: Marton Eszter Forrás: Falus Iván – Kimmel Magdolna (2003): A portfólió. Gondolat Kiadói Kör, ELTE BTK Neveléstudományi Intézet,
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
ILIAS ILIAS OpenSource e-Learning keretrendszer Előadó: Baranyi Tamás IRM Oktatási Főigazgatóság
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Innovatív LCMS szolgáltatások és újszerű pedagógiai stratégiák Szász Antónia január 30. – I. Oktatás-informatikai konferencia, ELTE PPK.
Az ILIAS e-learning keretrendszer magyarországi adaptálása és felhasználása az informatika oktatásban, különös tekintettel a szolgáltatások testre szabására.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Turisztikai informatikai alkalmazások BA Turizmus- vendéglátás – Gödöllő Összeállította: Pető István TARTALOMKEZELŐ RENDSZEREK.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Nemzeti Köznevelési Portál
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Teremtsd meg a saját szakmai jövődet!
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Az e-portfolió lehetőségei az ILIAS 4.2 verziójában Budai Attila

1.Bevezetés Az E-portfolió komplex fogalom, definíciója még nem kristályosodott ki szakmailag. Általában: mire vagyok képes? Mit mutatok ebből elektronikusan másoknak? Az ILIAS-ban az E-portfóliót több éve fejlesztik a Mahara interfész integrálásával, alapfunkciók a 4.2-es verziótól működnek. Fejlesztése nem lezárt folyamat, például 4.3 verzióban már lesz CCS Support, és többfajta megosztási lehetőség lesz a blogok és az e-portfólió objektumok számára.

2. Az E-portfolió fogalma Példák: Állás elnyerése érdekében egy hallgató portfoliójában bemutatja a főiskolán szerzett szaktudását és nyelvtudását (Prezentációs portfolió). Pályázati projekt dokumentálása (Process portfolió). Digitális gyűjteménye olyan elektronikus teljesítményeket, alkotásokat bemutató dokumentumoknak, tudást igazoló tényeknek, melyek személyek, csoportok, intézmények szaktudását, kompetenciáit reprezentálják.

3.Az E-portfolió elemei az ILIAS 4. 2-ben Munkaterületem (My Workspace) Blog (Process portfolió) Portfolió (Prezentációs portfolió) Kompetenciák (Skill/Competences) Gyakorlat, teszt stb. igazolások

4.Munkaterületem (My Workspace) Munkaterületén egy felhasználó olyan dokumentumokat gyűjthet, melyeket később egy portfolióhoz, vagy egy kompetencia igazolásához becsatolhat. Nem része a Taneszköztárolónak, nem kezeli az ILIAS jogosultsági rendszerre, memóriaigény A munkaterületre felvehető: Blog Fájl Tanúsítvány (teszt, gyakorlat megoldásáról) Weblink

5. Folyamat (Process) E- portfolió vagy blog A folyamat E-portfolió lehetővé teszi a forgatókönyvszerű tervezést, az események online naplószerű dokumentálását, a bejegyzések kommentálását, illetve javítását. Példa egy tantárgy tanulása, tanári felügyelete, a hallgatói kompetencia fejlődésének követése. Ehhez a felhasználó munkaterületén blogot vezet, mely kronológiailag rendezett bejegyzések (Posting), és reflexiók összessége. A bejegyzések bármilyen médiaobjektumot, csatolt fájlt tartalmazhatnak és ezek más felhasználókkal megoszthatók.

6. Portfolió A Portfolió objektum egy Prezentációs Portfolió létrehozását teszi lehetővé, azaz egy felhasználó egy meghatározott cél szerint csoportosított kompetenciáit mutatja be. A Munkaasztalon létrehozható Portfolió objektum szerkeszthető lapokból épül fel, csatolhatók fájlok, fájllisták, multimédia elemek, blogok. A Portfolió lapjaira a felhasználó vagy a rendszergazda által definiált kompetenciákat lehet feltölteni. A Portfolió tulajdonosának nyilvános személyi adatait kérésre a rendszer automatikusan átemeli a lapra. Beállítható, hogy az ILIAS felhasználók közül ki lássa a Portfoliót, az ILIAS-on kívüli hozzáférést egy permanens link biztosítja.

7. Kompetenciák (Competences, Skill) A kompetencialisták (mátrixok) például egy tanulási- tanítási forgatókönyvhöz használhatók fel, ami szerint a tanulónak a kompetenciáit igazolni vagy fejlesztenie kell (pl. egy kurzus követelményei, EU nyelvtudás, egy munkaadó elvárásai egy állás betöltésénél). Az ILIAS a kompetenciamenedzsmenthez egy területet rezervál. A tanulók kompetencialistákat vehetnek fel (kompetencia kategória, kompetencia, szint) és ezekhez anyagokat (pl. házi dolgozat) és önértékelést rendelhetnek hozzá. A kompetencialistákat intézményi szinten a rendszeradminisztrátorok is előállíthatják.

8. Tesztelési tapasztalatok, bemutatás Munkaterület feltöltése: fájl, blog, tanúsítvány (nem működik), webcím, mappa. Megosztás lehetősége. Kompetenciamenedzsment: kompetencia kategória, kompetencia, szint létrehozása. Kompetencia menüben anyagok hozzárendelése, önértékelés. Portfolió: lapszerkesztés az ILIAS editorral, kompetencia és személyes adat beiktatása.