NXT és EV3 összehasonlítása https://www.youtube.com/watch?v=2o7iteBPxMI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zajszennyezés.
Advertisements

Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Szabó István Debreceni Egyetem Villamosmérnöki BSc
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Az egyenáramú motor D állórész „elektromágnes” I I É + forgórész
6. Tájékozódás és navigáció
Bemutatkozás Gergely Antal Gergő BME-VIK Mérnök informatikus szak
Hullámoptika.
MŰSZEREK.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Hősugárzás.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek)
Web-grafika (VRML) 4. gyakorlat Nyitrai Erika Varga Balázs alapján Kereszty Gábor.
Mai számítógép perifériák
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Mérnöki Fizika II előadás
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Mágneses kölcsönhatás
A mikrofon -fij.
A hőmérséklet mérése.
Színes világban élünk.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Színhasználat Készítette: Bene Attila
2. tétel.
Színek.
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
A polarizációs mikroszkópia
Monitorok.
Autonóm jellegű robot rover fedélzeti rendszere Góczán Bence Dávid Konzulens: dr Kiss Bálint Eszközök : Simonyi Károly Szakkollégium - LEGO Kör.
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Az egér Oberhuber Balázs.
SZTE Műszaki Informatika Tanszék Középiskolai bemutató
Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
A fény törése és a lencsék
A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Mágneses szenzorok.
Gyakorlatvezető: Lőrincz Illés Gyakorlat helye: L3-24
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
Szia ! A nevem Manitu. Gyere velem, robotoljunk!
Nyomógombok szerkesztése
Összefoglalás Hangok.
Multimédia.
EGYSZERŰ MOZGÁSOK Motorok vezérlése.
Kapacitív közelítéskapcsolók
Hősugárzás.
Golyóválogató berendezés
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
4. 1. Motorok vezérlése A robot a vezérlőegységhez kapcsolt motorok segítségével valósítja meg a különböző mozgásokat. A robothoz négy motor csatlakoztatható,
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Előadás másolata:

NXT és EV3 összehasonlítása

1. Robothardver – Input eszközök 1. Ütés/Nyomásérzékelő Kétállású kapcsoló: – Benyomott, kiengedett állapot – 0 vagy 1 érték – A benyomás értékétől függően a 0-1 közötti érték is differenciálható.

1. Robothardver – Input eszközök 2. Szín/Fényérzékelő 1)Színszenzorként: Alapszínek megkülönböztetése (7): – 0: Nincs, – 1: fekete, – 2: kék, – 3: zöld, – 4: sárga, – 5: piros, – 6: fehér, – 7: barna.

1. Robothardver – Input eszközök 2. Szín/Fényérzékelő 2)Fényszenzorként: – Világos és sötét közötti különbség → fényintenzitás – Függ a színtől és a felület fényviszonyaitól – Vörös fényforrással megvilágított felületről visszaverődő fényintenzitást méri: közötti érték – Használható megvilágítás nélkül is, környezet fényét érzékeli.

1. Robothardver – Input eszközök 3. Ultrahangos távolságérzékelő Távolságmérés cm-ben/hüvelykben cm tartományban +/- 1 cm pontossággal Mérési elve (denevérek): hanghullám tárgynak ütközik, és visszatér, ezt az időt méri Kemény felületű tárgyak távolságát pontosabban adja vissza Csendes mód: nem bocsát ki UH-t, csak figyeli, van-e a környezetében UHforrás

1. Robothardver – Input eszközök 4. Gyroszenzor Giroszkóp Robot elfordulási szögét méri fokban (°)

1. Robothardver – Input eszközök 5. Hangérzékelő a hangok intenzitását decibelben (dB) vagy korrigált decibelben (dBA) méri A decibel a hangnyomás mért értékét fejezi ki. A helyesbített decibelek (dbA) mérésekor a hangérzékelő méri az emberi fül által is hallható hangokat, a standard (helyesbítés nélküli) decibelek érzékelésekor az összes hangot azonos érzékenységgel méri.

1. Robothardver – Input eszközök 5. Hangérzékelő Így ezek a hangok tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek az emberi hallás számára túl magasak vagy alacsonyak. Viszonyításként a hangérzékelő maximum 90 dB hangnyomás szintig tud mérni, amely hozzávetőleg egy fűnyíró zajszintjének felel meg. Ennek 4-5%-a egy csendes nappalinak a zajszintje. A programkörnyezet számára egy közötti értéket ad vissza.

1. Robothardver – Input eszközök 6. Iránytű Az északi iránytól való eltérés szögét adja vissza eredményül fokban (±1 fok pontossággal). Érzékeny a mágneses és elektromos terekre.

1. Robothardver – Input eszközök 7. Gyorsulásmérő A szenzor 3 tengely mentén (x, y, z) képes a gyorsulás mérésére -2g és +2g tartományban. Érzékenysége 200 egység/g. Mintavételezési sebessége 100/s.

1. Robothardver – Input eszközök 8. Infravörös szenzor és jeladó A szenzor az infravörös szenzor távolságmérésre alkalmas (50-70 cm). A jeladó jelét akár 200 cm- ről is képes érzékelni és meghatározni a helyzetét. Az NXT változathoz szintén létezik a megfelelője. Alkalmassá teszi a robotot az infrakommunikációra is.

1. Robothardver – Input eszközök 9. Hőmérsékletmérő A környezet hőmérsékletét képes mérni és a keretprogram számára visszaadni. A digitális hőmérséklet-érzékelő segítségével mind Celsiusban, mind pedig Fahrenheitben mérthetünk. A mérés értékhatárai: - 20 – °C vagy - 4 – °F tartomány.

1. Robothardver – Output eszközök 1. Szervomotorok – Nagy motorok Az EV3 készlet része két interaktív szervomotor. Nem csak kiviteli eszköz, hanem a beépített érzékelőinek köszönhetően információkat képes visszaadni a keretprogram számára a motor pillanatnyi állapotáról. A beépített forgásérzékelő a motor forgását fokokban vagy teljes fordulatokban méri (±1 fok pontossággal).

1. Robothardver – Output eszközök Szabadon használhatók a második generációs NXT robothoz készült szervo motorok is. 1. Szervomotorok – Nagy motorok

1. Robothardver – Output eszközök 1. Szervomotor Speciális motor a közepes motor (Medium Motor) specialitása, hogy a forgási tengelye párhuzamos a motor tengelyével. 2. Szervomotorok – Közepes motor

1. Robothardver – Egyéb eszközök Sok olyan átalakító adapter is létezik, amelyet a robothoz illesztve a konstrukció alkalmas lesz más csatlakozási elven működő eszközök kezelésére, vagy akár különböző mérőműszerek helyettesítésére. 1. Átalakító adapterek

1. Robothardver – Egyéb eszközök A szenzorok és motorok 6 pólusú RJ12-es (RS485 kábel) csatlakozókábelen keresztül illeszthetők a téglához, amely a gyári készletben különböző hosszméretben találhatók meg. 2. Csatlakozókábelek

1. Robothardver – Tesztrobot

A programokhoz használt robot felépítése: Két motor csatlakozik a B illetve C portra. Egy ütközésérzékelő, amely a robot hátuljára szerelve az 1-es portra csatlakozik. Egy giroszenzor, amely a robot 2-es portjára csatlakozik. Egy színszenzor a 3-as portra kötve, amely a robot elején található és lefelé irányított helyzetű. Valamint egy ultrahangos távolságérzékelő a 4-es portra csatlakoztatva, amely a robot elejére szerelve előre néz.

1. Robothardver – Tesztrobot