Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kapacitív közelítéskapcsolók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kapacitív közelítéskapcsolók"— Előadás másolata:

1 Kapacitív közelítéskapcsolók

2 A kapacitív érzékelők aktív eleme egy kondenzátor, amely egy elektródából és egy félig nyitott fegyverzetből áll. Ha fém vagy elektromosan szigetelő anyag kerül a zónába, mindenképp kapacitásváltozást okoz. Folyékony és szemcsés anyagok kimutatására is alkalmas. A kondenzátor egy RC-oszcillátor része, amely akkor rezeg be, ha kapacitásváltozás következik be. A kapacitív érzékelőknél frekvenciaváltozás jön létre.

3 A Kapacitív érzékelő elvi kapcsolása

4 Kapacitív érzékelők elemei
Oszcillátor Demodulátor Tigger-fokozat Kapcsolási állapot jelzése(LED) Kimeneti fokozat védőkapcsolása Belső feszültség stabilizátor Aktív zóna(kondenzátor) Jelkimenet(kapcsolás)

5 Kapacitásváltozás függ:
A tárgy (anyag) helyzetétől illetve az érzékelőtől való távolságától. Az érzékelendő anyag dielektromos állandójától. A tárgy méreteitől.

6 A legnagyobb kapcsolási távolságot vízfelület, illetve földelt, elektromosan vezető anyag esetén kapjuk. A nem vezető anyagok dielektromos állandója minél kisebb, annál kisebb a kapcsolási távolság is. A legtöbb kapacitív érzékelőn található egy potenciométer, amelynek segítségével állítani lehet a szenzor érzékenységét. Így érzékelni tudjuk például a folyadékszint változást, vizes oldatok esetén egy műanyag tartály falán keresztül.

7 Kapacitív érzékelők jellemzői
Üzemi feszültség 10-30 V (egyenfeszültség) V (váltakozó feszültség) Névleges kapcsolási távolság 5-20 mm Maximum 60 mm Maximális áramerősség 500 mA Környezeti hőmérséklet -25-től 75 Celsius-fokig. Kapcsolási frekvencia Max. 300 Hz Érzékenység szennyeződésekre Érzékeny Élettartam Nagyon magas Alak Hengeres, Hasábalakú

8 Alkalmazási példák:


Letölteni ppt "Kapacitív közelítéskapcsolók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések