Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása"— Előadás másolata:

1 A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása

2 Az idő mértéke a nap Amikor az időt napokban mérjük a Föld tengelyforgására utalunk. Egy nap az az idő, ami alatt a bolygónk egy teljes fordulatot tesz saját tengelye körül. A tengelyforgás egyik következménye a nappal és az éjszaka váltakozása, és az égbolt látszólagos mozgása. A Föld forgása folytán az éjjeli égbolt égitestei a mi mozgásunkkal látszólag ellentétes irányban mozognak /keletről nyugat felé/ Pontosabban 2 meghatározás van: - Ha a Föld forgását a Naphoz viszonyítva mérjük, az ún. Nap-napot határozzuk meg. - Ha a Föld forgását egy csillaghoz viszonyítjuk, sziderikus napról beszélünk. A kettő nem egyforma hosszú!!!! A Nap-nap átlagos hossza 24 óra. A sziderikus nap: 23 óra 56 perc 4 másodperc]-->

3

4 A különbség abból adódik, hogy a Föld, míg a tengelye körül megfordul, a Nap körül is kering, s a Nap ily módon látszólag lemarad. A Földnek tehát egy teljes fordulatnál valamivel többet kell tennie, hogy ismét ugyanabba a helyzetbe kerüljön a Naphoz viszonyítva. A Nap-nap 24 órás tartama középérték, mert a valódi Nap-nap változó hosszúságú, ami abból adódik, hogy a Föld a Nap közelében gyorsabban mozog, mint amikor távolabb van tőle. Az időmérés standard nagyságának ezért a „közepes Nap-napot” vették, ez pedig mindig egyformán 24 óra.

5 A nappal hosszának változása Budapesten az év során.

6 A Föld Nap körüli keringése
A Föld ellipszispályán halad, amelynek síkját ekliptikának nevezik. A Föld kb. 107 ezer km/óra sebességgel futja be pályáját. A Föld tengelye ’’ –es szöget zár be az ekliptikával, és a keringés közben mindig megtartja térbeli irányát. Az évszakok kialakulása a Föld Nap körüli mozgásának, valamint a tengelyferdeségnek következménye. A tengelyferdeség[1] miatt a napsugarak beesési szöge a keringés során változik, emiatt a Földön felmelegedésbeli különbségek alakulnak ki. Ennek a különbségnek az eredménye az évszakok váltakozása. A Föld elliptikus pályán kering a Nap Keringési ideje 365 nap 6 óra 9 perc 9 másodperc,[2]ezt az időszakot nevezzük csillagászati évnekkörül, iránya NY-K, az északi félteke telén Napközelben kering, nyáron Naptávolban..

7 Az csillagok és égitestek látszólagos mozgása 1 nap alatt

8 A felkelő nap egy műhold felvételén

9 A Föld mozgása a Tejút-rendszerben


Letölteni ppt "A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések