Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
Advertisements


A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Üzleti jog: szerződések joga
A SZERZŐDÉS TÁRGYA: A SZOLGÁLTATÁS
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Üzleti Jog II. 7. előadás.
A SZERZŐDÉS LÉTSZAKASZAI
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE. MEGSZŰNÉS A FELEK AKARATÁBÓL A JOGOSULT ÉRDEKEINEK KIELÉGÍTÉSE NÉLKÜL HATÁLYEGYOLDALÚ NYILATKOZATTAL KÉTOLDALÚ NYILATKOZATTAL.
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
REPETITORIUM A KÖTELMI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZE KÖRÉBŐL
A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE.
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Szerződéskötés közvetítők útján
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Összeállította: Verebics János
Kötelmi jog IV. – Különös rész folyt. - hétfői kurzus -
Cselekvőképesség fajtái
Személyek joga Jogi személyek.
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
4. Előadás A szerződés alanya, tárgya, tartalma szerződéstípusok
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A munkaviszony megszüntetése
1. előadás A GAZDASÁGI SZERZŐDÉSEK JOGA - bevezetés
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Kötelmi jog III. - különös rész - Összeállította: Jójárt Eszter.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. A szerződési jog anyagának földolgozása Szerződési jog – általános rész I. Szerződési jog – általános rész II. Szerződési.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 4. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I.
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
JOGTANI ALAPISMERETEK
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Közbeszerzési Hatóság
Dr. Habil. Szeibert Orsolya Egyetemi docens ELTE ÁJK
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter

Óravázlat Képviselet – álképviselet Szerződésmódosítás, -megszűnés teljesítés nélkül (Szerződésszerű) Teljesítés

I. A képviselet és az álképviselet

Kapcsolódási pontok az eddig tanultakhoz Cselekvőképesség Társasági jog – szervezeti jogalanyok Álképviselet mint érvénytelenségi (?) ok; ill. a szerződés nem-létezése

Képviselet fogalma, fajtái Fogalma: helyettesítés jognyilatkozat tételében, vagy elfogadásában. Aki helyettesít, az a képviselő, akit helyettesít, az a képviselt. A képviselő a képviselt helyett és nevében jár el, jogokat, ill. kötelezettségeket a képviselt számára szerez! (↔bizomány: bizományos a saját nevében jár el, jogokat is saját magának szerez, igaz, a bizományosi szerződés értelmében a megbízó javára!: lásd majd a bizományi szerződésnél) Fajtái: –törvényes (közvetlenül törvény keletkezteti a képviseleti jogviszonyt: pl. a szülő vagy a gyám a kiskorú gyermek törvényes képviselője); –ügyleti (jogügylet/jognyilatkozat keletkezteti (meghatalmazás) –szervezeti (a törvényes és az ügyleti képviselet elemeit vegyíti, pl. egy kft. ügyvezetőjét a törvény alapján választják és ezután ügyleti úton, egyoldalú jognyilatkozattal hatalmazzák meg a cég képviseletére.

Meghatalmazás és megbízás elhatárolása Meghatalmazás: –Egyoldalú jognyilatkozat, a képviselt személy intézi a potenciális, leendő képviselőjéhez, vagy ahhoz a személyhez, szervhez (hatósághoz), amely előtt szeretné, ha őt a képviselő képviselné. –Csak képviseletre (joghatás kiváltását célzó jognyilatkozat tételére, illetve elfogadására) szólhat. –Mivel egyoldalú jognyilatkozat, csak jogot biztosít valakinek (a képviselőnek) jognyilatkozat tételére/elfogadására a képviselt helyett és nevében, de nem jelenti azt, hogy a képviselő köteles is a meghatalmazás alapján a képviseletre (hogy köteles-e, az, egy másik kérdés, az a megbízás kérdése lehet).

Meghatalmazás és megbízás elhatárolása folyt. Megbízás: –Kétoldalú jognyilatkozat, azaz szerződés, a megbízó és a megbízott a felek, az ő belső viszonyukat szabályozza (meghatalmazás inkább kifelé szólt, ahhoz a személyhez / szervhez, aki előtt a képviselő képviselni jogosult a képviseltet). –Mivel szerződés, ezért a megbízott nem csak jogosult, de köteles is azon ügy ellátására, ami a megbízási szerződés tárgya. –A megbízási szerződés tárgya nem képviselet, hanem más ügy gondos ellátása pl. nyelvoktatás; ha a szerződés képviseleti elemet is tartalmaz, akkor annak „oka”, eredője a benne-foglalt meghatalmazási elem. –A legtipikusabb képviseletre is irányuló, tehát meghatalmazást is magában foglaló megbízási szerződés az ügyvédi megbízási szerződés.

Álképviselet Álképviseletről akkor beszélünk, ha a képviselőnek egyáltalán nincs meghatalmazása jognyilatkozat tételére, vagy a meghatalmazást túllépve, azt meghaladóan járt el. Jogkövetkezménye: az álképviselő által a képviselt helyett és nevében tett jognyilatkozat/ kötött szerződés érvénytelen (semmis) – más jogirodalmi nézetek szerint nem is jött létre –, kivéve, ha a képviselt az álképviselő által tett jognyilatkozatot utólag jóváhagyta. Érvénytelenség/nem- létezés esetén az álképviselővel szerződő harmadik személy kárát az álképviselő köteles megtéríteni. (Jóhiszemű álképviselő a szerződéskötés körében felmerült kárt; rosszhiszemű álképviselő a teljes kárt.)

II. Szerződésmódosítás. A szerződés megszűnése teljesítés nélkül.

Fennáll-e még a szerződés…? Ha a létező, érvényes és hatályos szerződés az eredeti (szerződéskötéskori) tartalommal fennáll, akkor azzal a tartalommal követelhető a teljesítés. Optimális esetben a szerződés, és a szerződés keletkeztette kötelem a szerződésszerű teljesítéssel szűnik meg. Előfordulhat azonban, hogy a szerződés nem éli meg a teljesítést, hanem azelőtt megszűnik, vagy módosul, s akkor ezt a módosított tartalmú szerződést kell teljesíteniük a feleknek.

A szerződés (és a kötelem) megszűnése Megszűnés - megszüntetés: a felek által nem kívánt – a felek által szándékolt eset. A szerződés megszűnése történhet a felek közös megegyezésével, vagy egyoldalúan, az egyik fél akaratnyilatkozata útján. A szerződés a „pacta sunt servanda” elve miatt – teljesítés nélkül – egyoldalúan csak az alábbi két esetben szűnhet meg jogszerűen: a) ha a szerződés maga b) vagy jogszabály (többnyire a Ptk.) ad rá lehetőséget! (egyébként a jogellenes felmondás szerződésszegésnek, a teljesítés jogos ok nélküli megtagadásának minősül! – obj.+szubj. szankciói) Akaratlagos megszűnés közös megegyezéssel: – a jövőre nézve szűnik meg a szerződés megszüntetéssel; –a szerződés megkötésére visszaható hatállyal szűnik meg felbontással. Akaratlagos megszűnés egyoldalúan: -a jövőre nézve szűnik meg a szerződés felmondással -a szerződés megkötésére visszaható hatállyal szűnik meg elállással (az elállás a szerződést felbontja: objektív elállás bánatpénzzel).

Módosult-e a szerződés tartalma a megkötés óta? A szerződésmódosítás háromféleképpen történhet: - a felek által; - jogszabály által; - bíróság által. Felek általi szerződésmódosítás: bármikor helye van, az alany, a tartalom és a jogcím is módosítható. Lényeg: felek egyező akarata: szerződésmódosítás tehát szerződéssel történik. A felek általi szerződésmódosításra a szerződéskötésre irányadó szabályokat (alakiság is!) kell megfelelően alkalmazni. Felek általi szerződésmódosítás speciális esete az egyezség (kölcsönös és vitatott követeléséből mindkét fél enged). Utóbb a felek az egyezséget a vitás vagy bizonytalan körülményre vonatkozóan tévedés címén nem támadhatják meg (hiszen ebből engedtek!).

Alanyváltozás a kötelemben – felek általi szerződésmódosítással Jogosulti pozícióban történő alanyváltozás engedményezés útján. Kötelezetti pozícióban történő alanyváltozás tartozásátvállalás útján. A kötelem alanyának változása nem feltétlenül esik egybe a szerződés alanyának a változásával! (pl.-k!) Változás a teljes szerződési pozícióban: szerződési pozíció (jogok+kötelezettségek összességének) átruházása. Módja vitatott! ≠ engedményezések + tartozásátvállalások összességével, inkább háromoldalú szerződés megkötése a korábbi szerz. megszüntetése után.

Szerződésmódosítás jogszabály által Kivételes lehetőség és nagyon szűk körben érvényesülhet csak garanciális okok miatt (szerzett jogok védelme, jogbiztonság követelménye). Probléma: a jogszabály már létrejött, érvényes, hatályos szerződéseket utólag, visszamenőleges hatállyal módosít. Ez hogyan viszonyul a pacta sunt servandához, a magánautonómiához, a szerződési szabadsághoz? Eddig egyetlen példa: lakáskamatok a rendszerváltás után. Követelményei: vö. bírói szerződésmódosítással (AB és rendes bíróságok jogértelmezési szerepe).

Bírói szerződésmódosítás Egyedi szerződés módosításának kivételes módja. Ex nunc hatályú, valamennyi fél érdekének mérlegelésével. Kivételesség mibenléte: - csak tartós jogviszony - szerződéskötés után beálló változás - valamelyik fél lényeges, jogos érdekséreleme.

III. (Szerződésszerű) teljesítés (vázlatosan)

Mi a szerződésszerű teljesítés? Irányadó: a felek által a szerződésben vállaltak (tárgy + tartalom), jogszabály kógens normái, a felek által nem szabályozott esetben jogszabály diszpozitív normái. Esetlegesen: szokás (szokvány), szabvány. Alapvető kérdések: - Mivel teljesítek? (És milyen módon?)‏ - (Kinek / ki által?: személyhez kötöttség / képviselet / teljesítési segéd)‏ - Hol? - Mikor?

Mivel teljesítek? (mód)‏ Fő- és mellékszolgáltatás Adásra, tevésre, nem-tevésre (tartózkodásra), helytállásra irányuló szolg. Osztható - oszthatatlan szolgáltatás Személyhez kötött vagy forgalmi jellegű szolg. (teljesítési segéd igénybevétele lehetséges-e?)‏ Egyszeri, tartós, időszakos szolg. Visszterhes – ingyenes szolgáltatás (visszterhesség vélelme)‏ Egyedi – fajlagos – zártfajú Vagylagos szolgáltatás Pénzszolgáltatás (ügyleti kamat = pénzhasználat ára; késedelmi kamat; kárkamat mint sajátos késedelmi kamat)‏

Teljesítési segéd (ki?)‏ Személyhez kötött szolgáltatásoknál az igénybevétele ált. kizárt. Fogalma: a kötelezett által a teljesítéshez igénybe vett olyan személy, akit a kötelezett az adott szerződéshez kapcsolódóan vesz igénybe (az adott szerződés keretei között: pl. alvállalkozó, vagy külön szerződés alapján: pl. fuvarozó). A teljesítési segéd magatartásáért az őt igénybeevő kötelezett felel. A jelenlegi bírói gyakorlat a fogalmat (+a felelősséget) kiterjesztően értelmezi: mindenki teljesítési segéd, aki a szerződési láncolat része, még az is, akivel egyébként a kötelezettnek semmilyen jogi kapcsolata nincs! (pl. bánya – feldolgozó – gyártó – importőr – nagykereskedő – fuvarozó – kiskereskedő)‏

Hol teljesítek? Elsődlegesen a felek akarata (szerz.) határozza meg. Ha nincs szerződéses rendelkezés és a Ptk. alkalmazását a felek nem zárták ki: - főszabály: a természetes személy kötelezett lakóhelye - kivételek: a) jogi személyek közötti szerz.-nél a jogosult székhelye b) pénztartozásnál a jogosult lakóhelye, ill. székhelye c) ha a szolgáltatás tárgyából vagy rendeltetéséből más következik, ill. jogszabály a főszabály alól kivételt tesz, akkor is máshol, mint a főszabály (pl. teljesítés megtörténik a fuvarozónak /jogosultnak való átadással elszállítás, elküldés végett; fogyasztónak való átadás fogyasztói szerződésnél; jogosult lakóhelye, ill. székhelye, ha a kötelezett maga szállít, ill. teljesítési segédjével szállíttat)

Mikor teljesítsek? A teljesítés idejét elsősorban a felek határozzák meg a szerződésben. Ennek hiányában érvényesülhetnek a Ptk. diszpozitív szabályai. Diszpozitív szabályok: - egyidejű teljesítés követelése konkrétan meghatározott telj.-i idő hiányában (visszatartási jog, részteljesítés, tulajdonjog-fenntartás)‏ - ingyenes szerződés: a jogosult a kötelezettet a teljesítésre bármikor felhívhatja.