Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
A panasz és a közérdekű bejelentés
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
A büntető eljárás hatósági alanyai (nyomozó hatóság, ügyészség)
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Lorem ipsum.
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztály.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Szabálytalanságkezelés
Az európai gazdaság: együtt erősebb
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör

Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás Büntetőeljárási kényszerintézkedések

Jogi szabályozás l949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya évi CXXII. törvény a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV tv.) 273/2010. (XII. 9.) Korm. rendelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és egyes szervek kijelöléséről évi XIX. törvény a büntetőeljárásról (Be.) 17/2003. (VII. 1.) PM-IM együttes rendelet évi IV. törvény a büntető törvénykönyvről (Btk.)

NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi a nyomozást a büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény 36. § (2) bekezdése alapján a következő bűncselekmények miatt: Visszaélés jövedékkel Jövedéki orgazdaság Jövedékkel visszaélés elősegítése Csempészet Orgazdaság, ha csempészett nem közösségi árura követik el Adócsalás Munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás Csalás, ha adóra, járulékra vagy költségvetési támogatásra követik el

…folytatás Áru hamis megjelölése Bitorlás Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása Jogkezelési adat meghamisítása Iparjogvédelmi jogok megsértése NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények

…folytatás Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése A számvitel rendjének megsértése Csődbűncselekmény Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése Pénzmosás A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények

…folytatás Nemzetközi gazdasági tilalom megszegése Visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel Engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények

„Másodlagos nyomozati jogkör” Az előbbiekben felsorolt bűncselekményekkel összefüggésben elkövetett: Közokirat-hamisítás Magánokirat-hamisítás Egyedi azonosító jel meghamisítása Bélyeghamisítás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények

NAV nyomozóhatóságai A NAV törvény 4. § (3) bekezdése értelmében a NAV nyomozó hatósága: a bűnügyi főigazgatóság és a Regionális Bűnügyi Igazgatóságok. Nyomozó hatósági jogkörrel rendelkeznek a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságok Európai Unió külső vámhatárán működő nyomozóhatósági hatáskörrel felruházott kirendeltségei is. (Korm. r. 15. § (4) bek.)

Felderítés A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt - ha az elkövető ismert, annak megjelölésével - feljelenteni. A feljelentéshez csatolni kell a bizonyítási eszközöket, ha ez nem lehetséges, a megőrzésükről kell gondoskodni. (Be § (2) bekezdés)

Nyomozás A bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak kötelessége, hogy az e törvényben megállapított feltételek esetén a büntetőeljárást megindítsa, illetőleg az eljárást lefolytassa. (Be. 6. § (1) bek.)

Ha e törvény a kényszerintézkedések alkalmazása esetén az érintett személy alkotmányos jogainak korlátozását megengedi, az ilyen cselekmény elrendelésének az egyéb feltételek megléte mellett is csak akkor van helye, ha az eljárás célja kisebb korlátozással járó más cselekménnyel nem biztosítható. (Be. 60. § (2) bek.) Büntetőeljárási kényszerintézkedések

Személyes szabadságot korlátozó (Őrizetbe vétel, Előzetes letartóztatás, Lakhelyelhagyási tilalom, Házi őrizet, Távoltartás, Ideiglenes kényszergyógykezelés, Intézkedés a külföldre utazási tilalom biztosítására) Vagyontárgyakkal való szabad rendelkezést korlátozó (Lefoglalás, Zár alá vétel, Biztosítási intézkedés) Egyéb jogokat korlátozó (Óvadék, Házkutatás, Motozás, Számítástechnikai rendszer útján rögzített adatok megőrzésére kötelezés) Az eljárás rendjének biztosítására szolgáló intézkedések (Rendbírság, Elővezetés, Testi kényszer alkalmazása) Büntetőeljárási kényszerintézkedések

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Szekeres István