A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Advertisements

Hormonális- és idegrendszer,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
NONIMED ARCÁPOLÓ CSALÁD
A vitaminok és ásványi sók
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Az Antioxidánsok szerepe minden napi életünkben
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Az egészséges mosoly titka: Dent  med Perfect-Team.
BIONET ENERGIAKRÉM STANDARDIZÁLT HATÓANYAGTARTALMÚ NÖVÉNYI KIVONATOKKAL.
A BIONET KOZMETIKA ÚJ VILÁGA
Reformtáplálkozás.
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Pentózfoszfát-ciklus
Pajzsmirigy.
Gyulladás a szervezet védekező reakciója
SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN XVII. Pest Megyei Orvosnapok
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges Táplálkozás
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Resveratrol "Borban az igazság!"
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
Scleroderma kezelési lehetőségei
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az egészséges életmód és a stressz
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Az alvó ember és az álmodó agy
„A gyógynövények királya”
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
HERBA GOLD AKTÍV BALZSAM Gyógyír a bőrnek. HATÓANYAGOK KERESÉSE: SEJTREGENERÁLÓ, ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ MEGÓVJÁK A KÖTŐSZÖVET ÉS AZ IZOMZAT EGÉSZSÉGÉT HELYREÁLLÍTJÁK.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
TIENS KANGLI.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK Málna, eper, ribizli, áfonya, szeder, szőlő, cseresznye, meggy ezek a bogyós gyümölcsök nem csak egyszerűen finomak, hanem a magas beltartalmi paramétereik miatt igazi szupertápláléknak nevezhetjük őket. Magas vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk miatt védik szervezetünket a rákos daganatok ellen, de csökkentik a gyulladásos folyamatokat és képesek késlelteni az öregedés folyamatát is. A bogyós gyümölcsök fogyasztásának jótékony szerepét – az érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának csökkentése – számos kutatás igazolja. A piros bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak antocyaninokat jpg jpghttp://

ANTOCYANINOK SZERKEZETE R és R2: különböző atomcsoportok fordulhatnak elő -H, -OH, -OCH 3 csoportok R1: mindig –OH csoport R3: cukrok észteresítik

Az antocyaninok klinikailag igazolt életteni hatása Antibakteriális, antivirális hatása, Lipoxigenázfüggő peroxidáció gátlása, Inaktiválják a szabad gyököket, A membránok foszfolipid rétegében gátolják a lipidperoxidációt, Csökkenti az oxidált LDL arányát, gátolják a thrombocita aggregációt. Továbbá képesek a sejtek fokozott burjánzását azaz a fokozott sejt proliferációt gátolni (Wang et al. 2008)

Melatonin szerkezete Tobozmirigy (glandula pinealis) (1959.SZENTÁGOTHAI-RÉTHELYI, 1994) Szekrétuma (1958) LERNET et al., 1958., LERNET et al.,) Kizárólag gerinces hormonnak gondolták 1995-ig (TAN et al., 2007., STEHLE et al.,2011., MIGLIORI et al., 2012.)

A melatonin élettani hatása Alvás-ébrenlét ciklus szabályozása MT1 & MT2 receptorok: valamennyi kardinális szerv sejtjein megtalálható Oxidatív stressz: gátolja a mitokondriális elektronok szivárgását (máj, agy, szívizom, bélrendszer és vese ischemia/reperfúzió) Képes stimulálni az antioxidáns enzim szintéziséért felelős géneket (glutation- peroxidáz) késlelteti az öregedést Immunrendszer stimuláló Vérnyomás reguláló szerepe van Tumor növekedés gátló

ÖSSZEFOGLALÁS A piros bogyós- valamint a csonthéjas gyümölcsök a jótékony hatását a benne megtalálható vízoldékony és zsíroldékony antioxidánsoknak valamint a nem keményítő alapú növényi rostoknak köszönhető. Az antocianinoknak gyulladáscsökkentő hatásúak, különösen jótékonyak ízületi és kötőszöveti gyulladások esetén. Mint pl.: antibakteriális, antibiotikum rezisztens streptococcus mutánsok, vírusellenes hatása valamint tumor promóció gátlása, továbbá inaktiválják a szabad gyököket gátolják a thrombocita aggregációt is. Az „ősösszerendező” hormonnak fontos szerepe van az öregedés késleltetésben valamint a stressztűrő képesség javításában is. A klinikai-, és sejtbiológiai vizsgálatok igazolták, hogy sejtjeink mindegyike rendelkezik melatonin receptorral és azon túl, hogy szabályozza a cirkadian ritmust a MT2 receptoron keresztül gátolja a dopamin felszabadulást, illetve vasodilatációt indukál és ezen receptoron keresztül erősíti az immunválaszt

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!