A nemzetközi szerződések joga Dunay Pál, 2011. április 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nemzetközi közúti árufuvarozás
Advertisements

Etikai Kódex.
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében

A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A projektek megvalósítása I.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
Nagy Boldizsár előadása A NEMZETKÖZI JOG FORRÁSAI (ALAPOK) ÉS A NEMZETKÖZI SZERZŐDÉSEK JOGA Előadás a politológus BA szakon, ELTE, 2011 ősz.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
A nemzeti vámjogszabályok
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Adatvédelmi alapelvek
Kollektív szerződések
Nagy Boldizsár előadása A szerződések joga Nagy Boldizsár előadása az ELTE-n, 2014 ősz.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az adatvédelem szabályozása
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Az államutódlás Dunay Pál, március 25.. Mi az? Jogirodalom: „Államutódlásról akkor beszé- lünk, amikor egy államot egy másik állam vált fel egy.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
A nemzetközi jog forrásai 1. a jogot keletkeztető tényezők (anyagi jogforrás), 2. a jogalkotás folyamata vagy 3. a folyamat eredményeként létrejövő jogszabály.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A SZERZŐDÉSEK JOGA ELTE előadás, 2015 ősz. A szerződések növekvő szerepéről 1. Nem lehet megvárni a szokásjogi jogképződést a technikailag bonyolult területeken.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A nemzetközi szerződés kötelező ereje és teljesítésének biztosítékai A bécsi egyezmény 26. cikke szerint: „Minden hatályos szerződés kötelezi a részes.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Az első házasok kedvezménye
A közigazgatási eljárás II.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
I. KÜLFÖLDI BEJELENTÉSEK ESETÉN BENYÚJTANDÓ IRATOK ALÁÍRÁSÁRA ÉS HITELESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSOK
Közbeszerzési Hatóság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A nemzetközi szerződések joga Dunay Pál, április 15.

Bevezetésképpen április 9-én John R. Bolton, a nemzetközi szervezeti ügyekért felelős helyettes államtitkár ( ban ENSZ nagykövet) az amerikai Képviselőház nemzetközi kapcsolatok bizottsága előtt tett írásbeli beszámolójá- ban kijelentette: „A nemzetközi szerződé- A szerződések jogára vonatkozó évi bécsi egyezmény preambuluma szerint: „figyelembe véve a szerződések alapvető szerepét a nemzetközi kapcsolatok történeté- ben...” „felidézve az Egyesült Nemzetek népeinek azon elhatározását, hogy olyan feltételeket

Bevezetésképpen (2) sek csak az Egyesült Államok belső céljaira képeznek jogot. Nem- zetközi műveletek te- kintetében a szerződé- sek egyszerűen ‘politi- kaiak’, jogilag pedig nem kötelezőek.” teremtsenek, amelyek mellett az igazságos- ság és a szerződések- ből eredő kötelezettsé- gek iránti tisztelet fenn- tartható...”

A nemzetközi szerződések szerepe Papírlap vagy szent megállapodás – valóban kötelezőek-e a szerződések? Miért? A szerződéskötési folyamat: - Ki tárgyal? - Mi történik a folyosó(ko)n? - Mikor van kész a szöveg? Hogyan fejezhető ki a a kötelezettség elfogadása?

A nemzetközi szerződések szerepe (2) A nemzeti érdek érvényesítésének lehetőségei a szerződéskötési folyamatban és azt követően (fenntartás, kifogás), Eredendő érvénytelenség, A vállalt kötelezettségtől történő szabadulás lehetősége (a szerződés megszüntetése).

A szerződések növekvő szerepe Nincs idő arra, hogy a szokásjog kifejlődjön a technikailag összetett területeken (pl. távközlés). A nemzetközi rendszer megosztottsága (kelet-nyugat, észak-dél) a jogbiztonság maximalizálását igényli (fegyverzetkorlátozás, környezetvédelem, új világgazdasági rend)

A szerződések növekvő szerepe (2) Az államok „közösségének” bővülése – az új államok részt kívánnak venni a nemzetközi jog alakításában, A szerződési jogon belüli ok: a szerződések pontosabbak, mint más jogforrások – a kötelezettségek tartalma világosabb.

A szerződések megismerési forrásai United Nations Treaty Series ( International Legal Materials ( Fletcher School of Law and Diplomacy - Forrás „iránytű”: - Kapcsolat a szerződésekhez: 705&t=sub_pages

A szerződések megismerési forrásai (2) Különleges gyűjtemények: - United Kingdom Treaty Series Annual, London: H.M.S.O., UNTS (2008. szeptember végén) Magyarország: mintegy 3000 szerződésben részes.

Meghatározások – Emlékeztető évi bécsi egyezmény a szerződések jogáról – 2. cikk (1) (a): „a ‘szerződés’ államok között írásban kötött és a nemzetközi jog által szabályozott megállapodást jelent, tekintet nélkül arra, hogy egyetlen, kettő vagy több, egymással kapcsolatos okmányba foglalták-e azt, és függetlenül a megállapodás sajátos megnevezésétől;”

Meghatározások – Emlékeztető (2) „A Szerződés egybeeső akaratok kifejeződé- se, ami a nemzetközi jog két vagy több ala- nyának tulajdonítható, s amelynek célja az, hogy jogi hatásuk legyen a nemzetközi jog szabályai alapján.” (Paul Reuter, Introduction to the Law of Treaties, o.)

A szerződéskötés folyamata Előzetes tárgyalások (politikai felhatalmazás) Meghatalmazás, Tárgyalás (Jogi felhatalmazás), Parafálás, Aláírás, Megerősítés/Elfogadás/Jóváhagyás, Csatlakozás.

A szerződéskötés folyamata (2) Kötelező és opcionális elemek. - Melyek a kötelezőek és melyek az opcionálisak? Beiktatás az ENSZ főtitkáránál (ENSZ Ao cikk). Nem azonos az ENSZ Főtitkár letéteményesi funkciójával. Transzformáció a belső jogba.

A tárgyalások fő elemei A tárgyalások céljai - Tényleges (kiterjesztés, elosztás, megújítás, normalizálás), - Rejtett (időnyerés, információ-gyűjtés, „fekete bárány”, hatás harmadik állam(ok)ra), - Kommunikáció.

Tárgyalási technikák Csomag alkuk (package deals), Szögletes zárójelek és feloldásuk, Konszenzus.

A tárgyalások fő elemei A nyelv szerepe, A személyiség szerepe (konferencia elnöke a multilaterális tárgyalásokon), Az informális struktúrák szerepe (nyílt munkacsoportok, „az elnök barátai”), Eljárási szabályok – gyakran a győzelemhez vezető út rejtett biztosítéka.

A kötelező hatály elismerése Annak elismerését, hogy egy szerződés reá nézve kötelező hatállyal bír valamely állam kifejezheti - aláírással, - a szerződést létrehozó okiratok kicserélése, - megerősítés, - elfogadás, - jóváhagyás, - csatlakozás, vagy – a felek megállapodása szerinti bármi más módon.

Törvényhozási megerősítés A szerződések (másik) két fajtája: - executive és – non-executive megállapodások. Említi a szerződés vagy sem... Van-e ratifikációs kötelezettség? Van-e a ratifikációnak időbeli korlátja?

Okiratok kicserélése vagy letétbe helyezése - A kétoldalú szerződések esetén kicserélik a (megerősítő, elfogadási, jóváhagyási vagy csatlakozási) okiratokat, - Többoldalú szerződések esetén a letéteményesnél letétbe helyezik. Ez a kötelező hatályú elismerés.

Fenntartások nemzetközi szerződésekhez Kétoldalú szerződésekhez nem tehetők fenntartások, A kérdés a többoldalú szerződések gyakoriságának hatására került előtérbe. - Mi a jelentősége ennek? A szerződések integritása nem teljes. Korlátok között tehetők fenntartások velük szemben.

Mi a fenntartás? „a ‘fenntartás’ olyan bárhogyan fogalmazott és nevezett egyoldalú nyilatkozat, amellyel valamely állam egy szerződés aláírása, meg- erősítése, elfogadása, jóváhagyása vagy ahhoz történő csatlakozása során kifejezésre juttatja, hogy a szerződés bizonyos rendelke- zéseinek jogi hatályát a reá való alkalmazás- ban kizárni vagy módosítani kívánja”. (Bécsi Egyezmény, 2. cikk (1) d))

A fenntartások jogi hatálya... Módosítja a fenntartásban előirányzott mértékben a másik féllel (felekkel) fennálló viszonyában azokat a rendelkezéseket, amire a fenntartás vonatkozik, Ugyanebben a mértékben módosítja ezeket a rendelkezéseket a másik félnek a fenntartást tevő állammal való viszonyában. - VISZONOSSÁG.

A fenntartások korlátai Ha a szerződés tiltja, Ha a szerződés csak meghatározott fenntartásokat enged és az adott fenntartás nem ilyen. Ha a fenntartás összeegyeztethetetlen a szerződés tárgyával és céljával.

A genocídium egyezményhez fűzött fenntartások (ügye) évi egyezmény a népirtás ellen. - Több állam fenntartást fűzött hozzá, amit némelyek megkifogásoltak. - Mikor lép a szerződés hatályba? (Kik a részesek?) ben született tanácsadó vélemény. - Integritás elve meggyengül es szabályozás alapjává válik.

Szerződés értelmezése Jóhiszemű értelmezés, a szöveg köznapi értelmében (kivétel: tárgy szerint), tárgy és cél figyelembe vételével. Kik értelmez(het)ik a szerződést? - A felek együtt (kötelező). - Egyes felek külön-külön (csak az adott félre). - Jogszolgáltató szerv. - Doktrinális – segédeszköz.

Szerződés értelmezési módszerek Szövegre épülő módszerek: - nyelvi (nem szavak, mondatok), - gyakorlati. Nem a szövegre épülő módszerek: - Rendszertani, - Történeti (előkészítő anyagok figyelembe vétele) - Teleológiai.

A szerződés érvénytelensége Semmis – eredeti állapot helyre áll - kényszer/erőszak hatására jött létre (a szerződést kötő személlyel szemben; az állammal szemben), - strukturális erőszak elvetése... - a nemzetközi jog feltétlen alkalmazást igénylő szabályába ütközik.

A szerződés érvénytelensége (2) Megtámadható – - belső jogba ütköző szerződés(kötés), - tévedés, - megtévesztés és megvesztegetés, Korlátozott az utóbbiak relevanciája.

A szerződés megszünése 1. a felek akaratára épülő, 2. A nemzetközi jog szabályára épülő 3. Teljesítés??? Szerződési rendelkezés – határozott időre kötött, egyszeri ügylet teljesülése, Felek megállapodása,

Megszünés a felek akarata alapján Esemény, Felmondás vagy kilépés, (Előrejelzés...) Felek egyetértése, Új szerződés kötése.

Megszünés a nemzetközi jog szabálya(i) alapján Anyagi jogsértés, Körülmények alapvető megváltozása, Utólagos lehetetlenülés (fizikai, jogi), Háború, Utódlás.

Körülmények alapvető megváltozása Alapvető, Előre nem látható, Fennállásuk lényeges alapul szolgált, A változás hatására lényegesen átalakult a teljesítendő kötelezettségek mértéke. Kizárt: - határmegállapító szerződés, - a változás alapja az adott fél szerződésszegése.