Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patrik TV KÉPÚJSÁG. 0 ELADÓ TAHITÓFALUN Régi házak kereshetek élőben. Tel.:
Advertisements

Készítette: Szabóné L. Éva
  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország egyik legfiatalabb nemzeti parkja.  A Duna és az Ipoly völgyében található.  A nemzeti park két nagy hegyvidéke.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde W. A. Mozart: A varázsfuvola Készítette: A „Nightingale” csapat (Al-Farman Petra, Nagy Titusz, Tikász Ábel, Végh Dóra)
Összefoglalás Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes. 1. Eredete Nagy Lajos, a lovagkirály korában játszódik A főhős: Toldi, aki Nagyszalonta szülötte A mű.
SNI-s ALKALMAZÓI VERSENY. SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FŐVÁROSI INFORMATIKA TANULMÁNYI VERSENYE Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
CSONGOR ÉS TÜNDE vs A VARÁZSFUVOLA Lakossági Fórum csapat.
CSONGOR & TÜNDE Rendezte: Németh Antal. A CSONGOR ÉS TÜNDE SZERKEZETE  kétféleképpen is értelmezhető. A lineáris szerkezet lényegében a felvonásokkal.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Példabeszédek könyve február 9. El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina.
Megkérjük kedves olvasónkat/olvasóinkat hogy d ő ljenek hátra, amint kész a popcorn az ENTER lenyomásával kezd ő dhet is az „el ő adás”. Köszönjük!
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Pályakereső évek Gyermekkortól a János Vitézig. Szlovák származás Petrovics István mészáros Hrúz Mária mosónő, cseléd Kiskőrös születés Félegyháza.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Egy amerikai képzőművész baba kollekciója. Annie Wahl.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Helyi védett értékek bemutatása
Városi Könyvtár Nagykáta Előadja: Urbán Erzsébet igazgató.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
OPERAFORDÍTÁS – LEHETETLEN KÜLDETÉS?
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
IRODALMI HŐSÖK 5. D.
Paulay Ede: Csongor és Tünde
(Dávid és Salamon uralkodása)
DR. GÉGÉNYNÉ HORVÁTH TÜNDE
Vörösmarty MIHÁLY :Csongor és Tünde
A tökéletes számok keresési algoritmusa
Az Írások könyvcsoportja
Az Élet Igéje március.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Szabó Róbert Csaba (1981- ).
Villa San Michele  Anacapri egyik fő látványossága. A 20. század elején építtette Axel Munthe  svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén. A.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
A „fény százada”.
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Írta: Vörösmarty Mihály
A középkor kultúrája.
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
A novellaelemzés szempontjai
Varázsfuvola Csongor és Tünde.
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde: Paulay Ede rendezése
középfokú felvételi eljárás
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Hogyan legyünk kiváló költők?
Petőfi sándor: jános vitéz
Vojtina ars poétikája Arany János, Íródott 1861-ben Budapesten,
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Középkori város.
Swarovski Kristálymúzeum.
Sötét és semmi voltak: én valék, Kietlen, csendes, lény nem lakta Éj,
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
M : a h d c r A á e z e b m tragédiája Ede Paulay rendezésében.
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Iglódi István rendezése
Fülemüle 5.b.
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Németh Antal Színházi credójának fontosabb pontjai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás

A Varázsfuvola, valamint a Csongor és Tünde története valóban egy mese, telis-tele varázslatos elemekkel, titokzatos vidékekkel, gonosz és jó erőkkel. Mindezek mellett a Varázsfuvolának még a zenéje is csodálatosan szép és kifejező. A cél a boldogság megtalálása, a szerelemben való kiteljesedés.

A két műben rengeteg hasonló motívum található. Ilyen motívum például az is, hogy egy-egy szerelmes pár történetét mutatják be. Mozart Varázsfuvola című operájának szerelmespárja Tamino és Pamina, valamint a Csongor és Tünde című drámai költemény főszerepben álló szerelmespárja nem más, mint Csongor és Tünde. Csongor és Tünde Tamino és Pamina

Mint már említettük, mind a két mese középpontjában a két szerelmes pár áll, melyek közül az egyik égi, míg a másik földi lény. Rengeteg kaland, próbatétel, hűség és kitartás után a két mű hősszerelmes párjaira boldogság vár. Az alkotásokban két ellentétes világ találkozik. Csongor is és Taminó is megígéri, hogy útnak indul a boldogságért, és felkeresi szerelmét.

A történetekben nem csak a két fő szerelmespár található meg, hanem több pár is feltűnik. Ilyen például a Csongor és Tündében Ilma és Balga szerelme, a Varázsfuvolában pedig Papageno és Papagena vonzalma.

A szerelmes párok mellett további egyező motívumok is vannak a két mese között. Ilyen az éj motívuma is. A Varázsfuvola című műben az éj az Éj királynőjeként jelenik meg, aki a gonoszságot képviseli, míg ezzel szemben a Csongor és Tündében az éj a mű univerzumában a jóságos és a gonosz felett áll. Egyedül ő rendelkezik korlátlan hatalommal, nem keletkezett és nem pusztul el, öröktől fogva és örök időkig létezik. Azonos a világ keletkezése előtti és pusztulása utáni semmivel,végtelen. Sugallja az ember kiszolgáltatottságát a természeti erőknek, és tagadja a fejlődés elvét.

Az utolsó motívum, amit boncolgatunk, az a hármas számszimbólum. A két mesében egyaránt feltűnik ez a motívum, csak máshogyan. A Csongor és Tündében úgy jelenik meg, hogy Csongor egy hármas út elé kerül, és itt kell választania, hogy melyiken induljon tovább. A Varázsfuvolában viszont úgy szerepel ez a motívum, hogy Taminónak ahhoz, hogy eljusson szíve hölgyéhez, három próbát kell kiállnia. Ez a motívum bővül a Csongor és Tündében: Csongor találkozik a három vándorral, akik allegorikus alakok, a lét haszontalan életcéljairól tanúskodnak. A Varázsfuvolában pedig úgy ismétlődik meg ez a számmotívum, hogy az Éj királynőjének három udvarhölgye van.

Az opera komplex, összetett alkotás: szöveg, ének, zene, színjátszás. Az irodalmi mű is verses, ritmusos alkotás, melyekben a filozofikus szövegen van a hangsúly, de nagy figyelmet szentel a hatásos látványelemeknek és fordulatos, izgalmas cselekménynek.