A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TEÁK JÓTÉKONY HATÁSA TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER B.I.P. SZEMMEL Kerepesi Istvánné Ilona.
Téli betegségek Egyetlen kedves szó három téli hónapot is kifűt. Meg kell tanulnunk megvédeni magunkat. (Harry Potter 5)
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
A probiotikumok helyes terápiás alkalmazása HU.MGP
A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN Regionális konferencia Kecskemét, 2007.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Megyei átlagos talaj pH-érték Osteoporosis % (primer-secunder) Csontritkulás és a környezet-elsavanyodás összefüggése (Osteoporosis Centrumok adatai,
Egészséges táplálkozás
Tanulószerződés-kötés
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Ganovis “Az egészség a korona az ember fején, de csak a beteg láthatja meg azt.” (egyiptomi közmondás) Ki Ó?
Az egészséges táplálkozás
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
Kápia termesztése talajon
Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Egészségügyi közbeszerzések
A talajok szervesanyag-készlete
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Budapest, november Mentorálási tapasztalatok – Kalocsa.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
szakképzési és felnőttképzési szakértő
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Avagy vissza az őskorba!
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszus Eger, április
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A SIKERES MEGHÍVÁS TITKA!
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
KRÉTA-ESL Bemutató.
Iskolai szociális segítő
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
USA mezőgazdasága.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Környezet egészségtan
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A légzés.
Előadás másolata:

A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

Bevezetés Magyarország zöldség és gyümölcs fogyasztása Európában Étkezési szokásaink Szervezetünk tápanyag szükséglete Zöldségeink fontossága a táplálkozásban  PAPRIKA TÁMOP B-14/

A paprika származása Capsicum nemzetségbe, Dél-Amerika Török hódoltság idején a Balkánról került be ( törökbors) Fűszerpaprika és étkezési szokásaink kapcsolata TÁMOP B-14/

A paprika felhasználása, termesztése Különböző éghajlat, különböző fajta és felhasználás Termesztési igényei Hazánkban termelt étkezési paprika felhasználása: TÁMOP B-14/ Felhasználás%-os megoszlás Tartósítás 43% Friss export 7% Friss hazai fogyasztás 50%

Paprika fajták (étkezési paprikák) TV paprika – Táltos Synthetic – Albaregia – Szentesi fehér – D. Cecei SH – Szintetikus Cecei SH Paradicsom alakú paprikák – Vitamin – Gogosári – Greygo – Pasa TÁMOP B-14/

Paprika fajták (étkezési paprikák) Kápia típusú paprikák – Kárpia F1 – Székely F1 – Csángó Hegyes paprika Alma paprika TÁMOP B-14/

Paprika fajták (fűszer paprikák) Fűszerpaprikák – Szegedi 178 (SZ-178) – Szegedi 20 (SZ-20) – Kalocsai 50 (K-50) – Kalocsai determinált 601 (KD-601) TÁMOP B-14/

Összetevők, hatóanyagok Kapszaicin Flavonoidok Esszenciális aminosavak Vitaminok – C-vitamin Ásványi anyagok Szénhidrátok TÁMOP B-14/

Összetevők, hatóanyagok hatása szervezetünkre Nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek Étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása Átmeneti anyagcsere-gyorsító hatása Szabadgyökök semlegesítésében, gyulladáscsökkentés Karotinoidok  védi a bőrt, a hámszövetet, a nyálkahártyát, elősegíti a sebgyógyulást A kapszaicin  fájdalomcsillapító hatás Enyhe vízhajtó TÁMOP B-14/

Vitamintartalma  immunrendszer stimulálásában Baktérium- és, vírusölő hatású, lázcsillapító hatású, ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást Köptető hatású anyagokat is tartalmaz Fertőtlenítő hatás  felső légúti megbetegedések megelőzése C-vitamin & kapszaicin  izzasztó, torokfájást enyhítő hatás Paprikában található szaponinok  stimulálja a szívműködést,csökkenti a koleszterin szintet TÁMOP B-14/ Összetevők, hatóanyagok hatása szervezetünkre

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!