Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca"— Előadás másolata:

1 Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca
Kunok Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca

2 Kunok származása A kunok Európába kerülésük előtti törzsszövetségének népi összetételéről  kevés egykorú forrással rendelkezünk. Az etnikai behatárolásban a nyelvészeti  és az orientalisztikai kutatások lehetnek segítségünkre.

3 ,,Kun’’ Szó Jelentése Németh Gyula megfejtése szerint jelentése sárgás, fakó. 0 a kun (qün) és a  quman népnevet azonos eredetűnek tartja, ami a qü = fakó, sápadt melléknévből  keletkezett -n képzővel. Németh Gyula tehát számolt a távol-keleti,  mandzsúriai eredettel. Elmélete Marvazi 1120 körül keletkezett írására  támaszkodik, aki írt a XI. században Kitajból kiinduló népvándorlásról, s  leírja, hogy onnan űzték el a qün népet.

4 Kunok a jelenkorban A kun önazonosság többnyire kulturális, szokásbeli szinten máig fennmaradt és újjáéledőben van. Az 1990-es évek végétől az egykori Jász-Kun kerületekhez tartozó településeken a jászok példáját követve kezdeményezték a kunkapitányok választását. A hagyomány szerint a kunkapitányi megbízás egy esztendeig tart és tiszteletbeli címet jelent. Ez idő elteltével a Nagykun és Kiskun települések egymást követően jelölnek és választanak kunkapitányt, akit nyilvánosan iktatnak be tisztségébe.


Letölteni ppt "Készítette:Zátrok Balázs & Tóth Maca"

Hasonló előadás


Google Hirdetések