A magyar csődjog alakulása az 1840. évi 22. tc. tükrében A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
Advertisements

Az adó- és Vámhatóság végrehajtási tevékenysége
Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A kapcsolattartás szabályozása
Miért fogyasztunk alkoholt?
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény
CSŐDELJÁRÁS és Felszámolási eljárásról
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
FOE Regionális Tanácskozás
Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 2.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Präsentationsbeginn. A csődtörvény aktuális módosításai, reorganizációs lehetőségek Budapest, október 20. Dr. Tapolczai Nóra LL.M.
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak Dr Darák Péter Budapest, április 11.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A gazdasági társaságok megszűnése
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
1 A vállalkozót megillető jelzálogjog Dr. Stefan Wirz Baur Hürlimann AG.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Sztrájkok és más akciók Magyarországon Berki Erzsébet Szirák november 14.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
1. Felszámolási eljárás megindítása
A bírósági végrehajtás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
A bírósági végrehajtás
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A bírósági végrehajtás I.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Balatonkenese, szeptember :20 – 12:30
SZÁMVITEL.
SZTE ÁJTK Tehetségnap, június 10.
A jogrendszer tagozódása
3. osztályban.
Előadás másolata:

A magyar csődjog alakulása az évi 22. tc. tükrében A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg SZTE ÁJTK Tehetségnap, június 10.

Mi is az a csődjog?  A csődjog azokat az eseteket rendezi, amikor egy adósnak több hitelezője van, de nem tudja vagy nem akarja vagyonából a hitelezőket kielégíteni. Ilyenkor a szabályozásnak az a célja, hogy a hitelezőket minél nagyobb mértékben kielégítse az egyenlő elbánás elvét betartva.

Történeti előzmények  Alapjai Itáliába nyúlnak vissza  Fizikai kényszer  Megszégyenítő büntetések (szégyenfa, szégyenharang, adósok börtöne)  Két irányzat alakul ki: francia és német

A magyar kialakulásának kezdetei  Csekély igény  Tripartitum (számos kibúvó, fizikai kikényszerítés is)  II. József (1785)  évi 12. tc. a csalárd bukások büntetéséről

Az évi 22. tc. előélete  Széchenyi  Császár  Váltótörvények megalkotása  Wildner és Deák törvényjavaslata  Német irányzat

A törvény későbbi sorsának alakulása  évi 7. tc.  Lichtensfeld csődeljárása  ITSZ, módosítások

Az évi 22. tc ismertetése  A címe csődületről (komoly vita)  Illetékesség (úttörő elhatárolás)  A csődper megindítása:1. Ha az adós, vagy halála esetén örökösei vagy hátrahagyott vagyonának gondnoka a bíróságnál bejelenti, hogy adósságai vagyonát meghaladják,  2. vagy a hitelező vagy a hitelezők a bíróság előtt bizonyítják, hogy tartozásainak eleget tenni nem képes az adós a csődper megindításra kerül. A csőd megnyitását kérheti bármely hitelező.

A per megkezdése  Ideiglenes csődtömeg-gondnok, perügyelő  A hitelezők összehívása(a végzés kihirdetése)  Csődületi választmány  Peügyelő megkapja a követelésekről szóló iratokat, új tárgyalási nap elrendelése

Az osztályozás rendje Első osztály:  1. a csődtömeggel kapcsolatos költségek, a perügyelő és tömeg-gondnok díjazása,  2. a perköltség megfizetése,  3. a végrehajtási költségek,  4. a közhivatala miatt a bukotthoz került pénzek, értékek,  5. adóhátralékok,  6. a bányászatért fizetendő díj és  7. az adott évi földesúri hátramaradások.

Második osztály:  1. A gyámságból eredő tartozások,  2. a cselédek bére,  3. a kereskedői segédeké,  4. az orvos és a gyógyszertáras díja,  5. a temetési költségek (szegényként lesz eltemetve, csak a legszükségesebbek),  6. a lakásbér és  7. a kéményseprő díja.

A harmadik osztály:  1. Az ősi adósságok,  2. a feleség törvényes hitbére,  3. a feleség betáblázott hozománya és jegyajándéka,  4. az elsőbbség végett betáblázott követelések (ingatlanból kielégítendő elsősorban) és  5. a kiadott vagy elvállalt váltóbeli kötelezések (ingóból).

Negyedik osztály:  1. A letétemények, amik a bukottnál mint magánszemélynél tétettek le,  2. a feleség be nem táblázott vagy be nem jelentett hozománya,  3. a bukott közönséges adóslevelei,  4. a terhes szerződésből eredő tartozások,  5. a kivonati adósságok és  6. a számadási követelések.

A per befejezése  Jogorvoslat  Végrehajtás  Büntetőjogi következmények: hamis bukás (fél évtől három évig) hamis bukás (fél évtől három évig) vétkes gondatlanság (egy héttől hat vétkes gondatlanság (egy héttől hat hónapig) hónapig)MódosításÖsszegzés