TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Advertisements

IKT = információs és kommunikációs technológia
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
Ékes Ildikó A távmunka elméleti kérdései és gyakorlati problémái
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
© 2006 Avaya Inc. All rights reserved. Kommunikáció bárhol, bármikor! Rohály Gábor ügyvezető igazgató.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
3. előadás.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása a Szerencsejáték Zrt-nél Rosner Imre, osztályvezető 2013.november 12.
Nagy Zoltán: A reform emberei Értékteremtés érték a dolgokban rejlő lehetőség EU-s projektek lehetőségei hasznosság értékek átadása adott embereknek adott.
A Grundfos Vállalatcsoport
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Vállalati dolgozók adományozása és önkéntessége Darvas Péter, United Way Magyarország NIOK „Hidak” október 6.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
TÁVMUNKAHÁZ Versenyképesség és vidéki foglalkoztatás.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány 6722 Szeged, Tisza L. krt. 63. Tel.: 62/ , Progress Vállalkozásfejlesztő.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
 Egy uniós kutatásban nyolc európai ország munkavállalóit kérdezték meg,hogy milyennek tartják munkájuk és magánéletük min ő ségét  Egy kiskereskedelmi.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Távmunka irányzatok, Szervezetek, Függetlenek, Önfoglalkoztatók A távmunka –végzés néhány jogi kérdése Déri Tamás Távmunka Programiroda © 2004 Egy előadás.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Employer Branding - gyakornokok
Készítette: Farkasné Veres Edina
Vezetői Információs Rendszer
Előadás másolata:

TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK

FRANK R. TÁVMUNKA2 TÁVMUNKA VAGY BEDOLGOZÁS TÁVMUNKA – ELEKTRONIKUS ESZKÖZÖKKEL, TÁVOLRÓL VÉGZETT SZELLEMI MUNKA BEDOLGOZÁS – KISEBB TÁRGYAK ÖSSZESZERELÉSE, KÉZIMUNKA STB., AMIT AZTÁN EL KELL SZÁLLÍTANI A MUNKÁLTATÓHOZ

FRANK R. TÁVMUNKA3 TÁVMUNKA MUNKASZERVEZÉSI MÓD CÉLJA: A MEGRENDELŐ HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE NÉHÁNY JELLEMZŐJE A MUNKAVÁLLALÓ NEM A MUNKAADÓ MUNKAHELYÉN DOLGOZIK (OTTHON, TELEHÁZ, KÖNYVTÁR STB.) A MUNKÁT POSTÁN VAGY ELEKTRONIKUSAN KAPJA MEG ÉS ÍGY IS KÜLDI VISSZA AZ ESZKÖZ (TÖBBNYIRE) A MUNKAVÁLLALÓÉ KÖTETLEN MUNKAIDŐBEN, DE HATÁRIDŐRE VÉGEZENDŐ

FRANK R. TÁVMUNKA4 A TÁVMUNKA FŐ JELLEMZŐI ALTERNATÍV MUNKAVÉGZÉSI HELY ÖNÁLLÓAN ÉS RENDSZERESEN VÉGZETT MUNKA – MUNKAREND KIALAKÍTÁSA A MUNKAADÓVAL EGYETÉRTÉSBEN TÖRTÉNIK ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓ – A MUNKA ÉS AZ EREDMÉNY UTAZIK, NEM A MUNKAVÁLLALÓ TÉRBELI ÉS IDŐBELI RUGALMASSÁG

FRANK R. TÁVMUNKA5 A TÁVMUNKA FELTÉTELEI ÖNÁLLÓ MUNKAVÉGZÉS KREATIVITÁS PONTOSSÁG JÓ ÖNSZERVEZŐ KÉSZSÉG MEGFELELŐ ESZKÖZRENDSZER SZÁMÍTÓGÉP KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZAT

FRANK R. TÁVMUNKA6 MIT „TÁVDOLGOZHATUNK”? TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLAT WEBOLDAL FEJLESZTÉSE ÉS ÜZEMELTETÉSE GRAFIKAI ÉS SZÖVEGSZERKESZTÉSI MUNKÁK ADATFELDOLGOZÁS, MÉDIAFIGYELÉS LEVELEZÉS, FORDÍTÁS MÜSZAKI DOKUMENTÁCIÓ STB. STB. …

FRANK R. TÁVMUNKA7 A TÁVMUNKA ELTERJEDTSÉGE MAGYARORSZÁGON KB. 2% (GALLUP) NYUGAT-EURÓPÁBAN KB. 6% LEGTÖBBEN NÉMETORSZÁGBAN ÉS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN, DE ARÁNYUK CSEKÉLY LEGELTERJEDTEBB FINNORSZÁGBAN, SVÉDORSZÁGBAN ÉS HOLLANDIÁBAN USA (EIU AT&T) 10% CSAK TÁVMUNKÁT ALKALMAZ 23% NEM ALKALMAZ TÁVMUNKÁT 67% RÉSZBEN ALKALMAZ TÁVMUNKÁT

FRANK R. TÁVMUNKA8 MIÉRT JÓ A MUNKAVÁLLALÓNAK? NEM KELL „MEGJELENNI” MIKROKÖRNYEZETÉBEN – AKÁR GONDOZOTT MELLŐL IS – DOLGOZHAT KÖTETLEN, ILL. RUGALMAS MUNKAIDŐ SAJÁT MAGA FŐNÖKE MOZGÁSUKBAN KORLÁTOZOTTAK IS MUNKÁT VÁLLALHATNAK

FRANK R. TÁVMUNKA9 MIÉRT JÓ A MUNKÁLTATÓNAK? NEM KELL IRODÁT BERENDEZNIE, ÜZEMELTETNIE ÚTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉST FIZETNIE MÁS ORSZÁGBAN DOLGOZTATVA AKÁR 24 ÓRÁS MUNKAVÉGZÉS A MUNKAVÁLLALÓIT KÖNNYEN IGAZÍTHATJA A VÁLTOZÓ IGÉNYEKHEZ (KERET-MUNKAIDŐ MEGADÁSA)

FRANK R. TÁVMUNKA10 MIÉRT VESZÉLYES A TÁVMUNKÁSNAK? SZEMÉLYTELEN ÖNÁLLÓ FELADATMEGOLDÁS KÉNYSZERE – NEMIGEN VAN KITŐL KÉRDEZNIE SZAKMAI ÉS TÁRSADALMI ELSZIGETELŐDÉS „SZÉTFOLYIK” AZ IDŐ TÚLVÁLLAL – TELJESÍTMÉNYÉT NEM TUDJA VISZONYÍTANI A CSALÁD ROVÁSÁRA DOLGOZIK

FRANK R. TÁVMUNKA11 MIÉRT VESZÉLYES A TÁVMUNKAADÓNAK? A VÁLLALATI KOMMUNIKÁCIÓ MÓDJA MEGVÁLTOZIK A TEVÉKENYSÉG ELLENŐRZÉSE AZ ADATOK BIZTONSÁGA FÉLELEM A TÁVMUNKÁS TÚLZOTT ÖNÁLLÓSÁGÁTÓL

FRANK R. TÁVMUNKA12 A TÁVMUNKA ELTERJEDÉSÉT GÁTLÓ TÉNYEZŐK 1. A MUNKAADÓK NINCSENEK FELKÉSZÜLVE A TÁVMUNKA-ADÁSRA AZ OBJEKTÍV TELJESÍTMÉNY-MÉRÉSRE A VEZETŐK RAGASZKODNAK A HAGYOMÁNYOS FŐNÖK-BEOSZTOTT VISZONYHOZ: AZ ALKALMAZOTT LEGYEN SZEM ELŐTT A MUNKAADÓK NEM ÉRZIK ÜZLETILEG ÉRDEKELTNEK MAGUKAT

FRANK R. TÁVMUNKA13 A TÁVMUNKÁVAL KAPCSOLATOS OTTHONI KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA KÖLTSÉGES A MUNKAADÓ ÉS A MUNKAVÁLLALÓ KAPCSOLATTARTÁSA NEHÉZKES LEHET NINCSENEK MEGBÍZHATÓAN MEGOLDVA A TÁVMUNKA EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS MUNKAJOGI, VALAMINT MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEI AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS NEM ELÉG HATÉKONY A TÁVMUNKA ELTERJEDÉSÉT GÁTLÓ TÉNYEZŐK 2.

FRANK R. TÁVMUNKA14 KÖZÖS PROBLÉMAFORRÁSOK MUNKAIDŐ-ELSZÁMOLÁS MUNKAHELYI BALESETEK MUNKAKÖRNYEZET MEGFELELŐ KIALAKÍTÁSA MEGOLDÁS: MEGFELELŐ ÉS ELLENŐRZÖTT SZERZŐDÉS A SZERZŐDÉS BETARTÁSA MEGFELELŐ FELADATOK

FRANK R. TÁVMUNKA15 KÖVETKEZTETÉS munkavállaló jó 2 0 nem jó x 1 jó munkaadó

FRANK R. TÁVMUNKA16 FELNŐTTKÉPZÉSI VONATKOZÁSOK DIGITÁLIS ÉS INFORMÁCIÓS KOMPETENCIA INFOMATIKAI ESZKÖZÖK ÉS AZ INTERNET HASZNÁLATA ÖNÁLLÓ TANULÁS MEGFELELŐ TANANYAGOK KIFEJLESZTÉSE MUNKAJOG MUNKASZERVEZÉS ÜZLETI ADMINISZTRÁCIÓ KÖZGAZDASÁG KÉPZÉSI MÓD HAGYOMÁNYOS TANÓRÁKON TÁVOKTATÁSSAL

FRANK R. TÁVMUNKA17 FORRÁSOK Távmunka ismeretanyagok. Magyar Távmunka Szövetség. Távmunka Tanács. Példa: Negral Kft.