Koncz Gábor 1-9, 25-26,29-30 előadások. Ebben az előadásban: 1.Miért van szükség immunrendszerre 2.Az immunrendszer egyszerűsített vázlata 3. lexiális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÁMVITEL MSC 2012/2013 SZIGORLATI TÉTELEK Pénzügyi számviteli elemzések.
Advertisements

BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
A fehérjék világa. Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin)
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Gazdasági informatika - bevezető
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Disszekciós eljárások
Védőoltások immunológiája
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Immuntoxinok Az immuntoxin egy sejtspecifikus monoklonális antitest és egy „toxin” vagy „toxin-alkotórész” olyan egyesülése, amely szelektíven hat.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Esélyek a munkaerőpiacon
Hogyan lehetünk boldogabbak?
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Molekuláris biológiai módszerek
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Távolság- és térérzékelés
Teljesítményértékelési rendszer
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Egészségügyi közbeszerzések
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
… avagy, amikor a baktérium „megfázik”
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Projektmunka Földrajzolok
Társulások jellemzői.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Felhasználóképzés a kórházban
Az immunrendszer Az immunrendszer azoknak a molekuláknak, sejteknek, szöveteknek, szerveknek az összessége, amelyek részt vesznek a kórokozók elleni védekezésben,
Munkanélküliség.
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Szervezet-fejlesztés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az IFRS-ek bevezetésének kérdőjelei Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az egyén társadalmi integrációja
A humán genom projekt.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
Hagyományos megjelenítés
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

Koncz Gábor 1-9, 25-26,29-30 előadások

Ebben az előadásban: 1.Miért van szükség immunrendszerre 2.Az immunrendszer egyszerűsített vázlata 3. lexiális adatok (5)

Miért van szükségünk immunrendszerre?

Emberi szervezet sejt--- ebből emberi Azaz az emberi test sejtjei: 90% mikroorganizmus, 10% human Bélben (1-1,5kg), baktérium faj tenyéren ~100 faj HIV aktív szakaszában 10milliárd vírus képződik/nap Nagyszámú, változatos és változó kórokozó Vírus 3 óra Baktérium 20 percenként képes lehet osztódni Soksejtű, összetett paraziták A környezetünkben élő mikrobák jellemzői:

A humán microbiom

A nagyszámú és változatos kórokozó „happily use us as „petri dishes”… HIV Flu S. aureus Streptococus. Salmonella Mycobacterium tuberculosis Lysteria Pneumocystis carnii Andida albicans Trypanosoma brucei Schistosoma mansoni

Hogyan lehetséges, hogy élünk????

1. Ez a mikróbák érdeke

A humán microbiom

A normális baktérium flóra eltérő az egyes egyének között

Az immunredszer és a kommenzalista baktériumok szoros együttműködést/egyensúlyt alakítanak ki

Baktérium traszplantáció mint terápiás lehetőség?

2. Az immunrendszer

AZ IMMUNRENDSZER FELADATAI Ártalmatlan és káros behatások elkülönítése STRESSZ ÉS VESZÉLY JELEK ÉRZÉKELÉSE TERMÉSZETES IMMUNITÁS Saját és nem-saját struktúrák elkülönítése ANTIGÉN-SPECIFIKUS FELISMERÉS ADAPTÍV IMMUNITÁS Az idegen és veszélyes anyagok semlegesítése, eltávolítása VÉGREHAJTÓ FUNKCIÓK KOORDINÁLT ÉS SZABÁLYOZOTT MŰKÖDÉS Természetes immunitás -azonnali reakció -nem antigén-specifikus - nincs memória Adaptív immunitás -több nap alatt alakul ki - antigén-specifikus - van memória Humorális immunválasz Celluláris immunválasz

Adaptív immunitás hiánya Veleszületett immunitás hiánya Az immunválasz hiánya, jelentős gyengülése a kórokozók elszaporodását, halált okoz. Fertőzés időtartama

A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI Természetes immunitás mechanizmusai Szerzett immunitás mechanizmusai Gyors válasz (órák) Lassú válasz (napok, hetek) Ugyanazok a receptorok Sokféle receptor* Korlátozott számú specificitásSzámos, szelektív specificitás* Az immunválasz során nem változikJavul az immunválasz során** KÖZÖS MECHANIZMUSOK A KÓROKOZÓK ELTÁVOLÍTÁSÁRA Monociták/makrofágok, granulociták, dendritikus sejtek, NK sejtek, komplement rendszer B, illetve T limfociták

Immun Rendszer

Természetes immunitás Adaptív immunitás T-sejt B-sejt Intracelluláris kórokozók Extracelluláris kórokozók Az Immunrendszer felépítésnek vázlata

Az immunrendszer legfőbb funkciói: Felismerés Kommunikáció Elimináció (effektor funkciók)

Természetes immunitás Adaptív immunitás T-sejt B-sejt Intracelluláris kórokozók Extracelluláris kórokozók Felismerés Kommunikáció Elimináció Az immunrendszer felépítésnek vázlata

AZ ANTIGÉN FOGALMA ÉS SAJÁTSÁGAI IMMUNOLÓGIAI FOGALOM Bármilyen kémiai szerkezet Oldott vagy részecske természetű Egyszerű vagy összetett Szervezetben képződő vagy külső környezetből bejutó Genetikailag saját vagy nem saját Természetes vagy mesterséges

DEFINÍCIÓK Antigén (Ag) - bármely olyan anyag, amelyet az érett immunrendszer felismer és vele szemben specifikus, fajlagos módon reagál. kötődése Antigenitás – az antigén specifikus kötődése a TCR- hez vagy BCR-hez/ellenanyaghoz immunogenitás – az antigén képessége az (adaptív) immunválasz beindítására tolerogenitás – az antigén képessége az immunológiai toleranciát kiváltására, specifikus „immun-nemválaszolás”

AZ IMMUNOGENITÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK I. Idegen-saját (filogenetikai távolság) Méret Genetikai háttér – faji hovatartozás – egyéni különbségek Életkor

AZ IMMUNOGENITÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK II. Dózis Bevitel módja és útja – Intradermális/szubkután > intravénás > orális / intranazális

Fizikai állapot - részecske (sejt, kolloid) vagy oldott - denaturált vagy natív Lebonthatóság - antigén prezentáció APC által AZ IMMUNOGENITÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK III.

Az antigén azon része, melyet egy meghatározott immunglobulin (B-sejt receptor/ellenanyag) vagy T-sejt receptor ismer fel. ANTIGÉN DETERMINÁNS (=EPITÓP)

B-SEJT EPITÓP T-SEJT EPITÓP (B-sejtek ismerik fel) fehérjék szénhidrátok lipidek DNS szteroidok stb. - mesterséges vegyület is lehet! szöveti vagy oldott (T-sejtek ismerik fel) peptidek (8-23 aminosav) (szigorú méretbeli kötöttség!) sejtek általi feldolgozás és bemutatás szükséges (MHC)

Lexikális adatok összefoglalása: 1. az immunrendszer és a kommenzalista flóra szabályozott egyensúlya 2. Természetes és szerzett immunitás 3. Antigén 4. Az immunogenitás és tolerogenitás szabályozott egyensúlya 5. Epitóp