A két világháború között összefoglalás. Eszmék, pártok, rendszerek A „középpártok” gyengülése A szélsőséges pártok megerősödése a világháború utáni válság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból.
A weimari köztársaság.  Ludendorf 1918 szeptember  a háborút nem lehet megnyerni  A harc azonban tovább folyik  kieli matrózlázadás  forradalmi hullám.
Gömbös Gyula miniszterelnöksége.  okt. 1. Gömbös Gyula a miniszterelnök ( )  A hajdani vezérkari százados - fajvédőprogrammal  azt várják.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A nemzetközi kapcsolatok a két világháború között Problémák a világháborút követően.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Magyarország a két világháború között
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
Elvtársak!!!.
Magyarország a második világháborúban
JAPÁN a felkelő nap országa
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Esélyek a munkaerőpiacon
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Készítette: Szabó Erwin Matematika-földrajz tanári MSc
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
A náci birodalom előretörése
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A „fény százada”.
Az erősödő náci állam vonzásában
Az orosz forradalom Agitálás Lenin II. Miklós A Téli Palota ostroma
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG TRAGÉDIÁJA
1993-as közoktatási törvény
A hidegháború kora
Portugália.
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
Amerikai Egyesült Államok
Készítette: Smedák Marcell
Készítette: Tatár Gabriella Tanári MSc. I. évf dec.1.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Középkor története 7. osztály
39. AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE.
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
Állampolgári jogok és kötelességek
Európai háborúból világháború
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Európa munkaerő igénye
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A nagy háború évfolyam.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A gazdasági fejlettség mérőszámai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Az európai gazdaság: együtt erősebb
Előadás másolata:

A két világháború között összefoglalás

Eszmék, pártok, rendszerek A „középpártok” gyengülése A szélsőséges pártok megerősödése a világháború utáni válság következtében: a/ szélsőjobb (fasiszta és náci párt) b/ szélsőbal (kommunista párt) Ideológiájuk: -a jelenlegi állam a hatalmon lévők (pl. nagytőke) elnyomó érdekeit szolgálja; -csak harc árán kerülhetnek hatalomra, -céljaikat csak ellenfeleik elnyomásával valósíthatják meg –totális diktatúra -a nemzetek vagy fajok /osztályok harcot vívnak egymással, melyben az életrevalók győznek, a gyengék elbuknak -birodalomépítés

A fasiszta Olaszország Feketeinges merényletek, kommunista szervezkedés okt.: marcia su RomaMussolini miniszterelnök A pártok és az alkotmányos rendszer felszámolásával a totális állam létrehozása Fasiszta Nagytanács 1929: konkordátum a pápasággal 1936: Abesszínia elfoglalása 1939: Albánia megszerzése

Enyhülés Európában és a világban : a kisantant létrejötte : a washingtoni flottaszerződés; megállapodás Kínáról az USA világhatalom, NBr. másodrendű hatalom 1922: Genova-Rapallo 1923: francia bevonulás a Ruhr-vidékre 1924: Dawes-terv (No. konszolidációja) 1925: Locarno (No. nyugati határai) 1928: Briand-Kellogg-paktum 1929: Young-terv

A nagy gazdasági világválság I okt. 24.: „fekete csütörtök” -a New York-i tőzsde árfolyamzuhanása a gazdaság szektorainak összekapcsoltsága és a világpiac működése miatt a válság az egész világgazdaságot érinti (kiv.: Szu.) Kinyílik az agrárolló: az ipari termékek ára nagyobb mértékben növekedett, mint a mg.-i termékek v. a nyersanyagok ára különösen rosszul járnak a mg.-i exportőrök.

A nagy gazdasági világválság II. Hagyományos válságkezelés helyett keynesizmus: termelés és fogyasztás fellendítése állami beruházásokkal; anélkül, hogy az amúgy is túltelített piacot tovább terhelnék -az államnak be kell avatkoznia a piacgazdaság működésébe-- akár az eladósodás árán is („a dollár megfúrása”) Roosevelt (1932/33, demokrata párti elnök): New Deal -3 napos bankzárlat (a stabil bankok talpon maradásáért) -közmunkaprogram -társadalombiztosítás: munkanélküli segély, öregségi nyugdíj

A náci Németország I. Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) 1923: müncheni sörpuccs szociális és nemzeti demagógia a párt programjában; fajelmélet, élettér, antiszemitizmus -felsőbbrendű faj (árja) -a többi germán faj -a szolga fajok (szláv, magyar) -kiirtandó fajok (zsidó, cigány)—ellenségkép kialakítása a társadalomban 1933.jan. 30.: Hitler kancellár 1934: Führer (államfő is) 1934.jún : „hosszú kések éjszakája” 1935: nürnbergi törvények

A náci Németország II. 1935: Saar-vidéki népszavazás -általános hadkötelezettség -fegyverkezéskilábalás a gazdasági válságból 1936—39: spanyol polgárháború (német-olasz fegyverteszt) 1936: a Rajna-vidék megszállása -Berlin-Róma-tengely 1938.márc.13.: Anschluss 1938.szept : müncheni konferencia 1938.nov : kristályéjszaka 1939.márc. 14.: Cseh-Morva Protektorátus, Szlovákia „független”

A bolsevik Oroszország I. Hadikommunizmus, majd NEP (1921-) -háttere: parasztlázadások, sztrájkok, felkelés Kronstadtban a flottánál Szovjetunió (1922--): Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, CCCP Sztálin hatalomra kerülése, vetélytársai „önkritikára” kényszerülnek. Trockij szerint Sztálin volt a párt legkiemelkedőbb középszere. Nem volt művelt, nem beszélt idegen nyelveket, nem ismerte a külföldet sem. A NEP felszámolása: „szocialista gazd.pol.”: tervgazdálkodás, intenzív iparosítás, fegyverkezés, kollektivizálás (forradalom egy országban)

A bolsevik Oroszország II. Árnyoldalak: -a selejt magas aránya -a szakembereket megtizedelő terror (pl. a tábornoki kar ellen) -pazarlás és környezetszennyezés -a tisztogatások érintik az emigráns kommunistákat is, pl. Kun Bélát -személyi kultusz: történelemhamisítás a fényképeken és a tankönyvekben. Lenin mellől kiretusálták Trockijt! -az egyház is ellenség: templomrombolások Pavlik Morozov elárulja a begyűjtési kötelezettségét nem teljesítő apját, mire rokonai meggyilkolják.