Gazdaság és kamara Rendet kell tenni a gazdaságban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Mit vár a gazdaság az új kormánytól? Amit a régitől… Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Gazdaság – Kamara 2012 Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Kiss János Kereskedelmi igazgató Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
1 „Varratmentes Európa” program célja és tartalma Rajnai Gábor Miniszterelnöki Hivatala Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Osztály Kárpát-medence Kincsei.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
a hatékonyabb munkába segítésért
Jelzőőrök nélkül a pálya beláthatatlan Rendet kell tenni a gazdaságban
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Vállalkozások – versenyképesség – kamara A magyar valóság
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Gazdaság és kamara Rendet kell tenni a gazdaságban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Mi történt? Egyensúlyi irányba vittük a költségvetést Egyensúlyi irányba vittük a költségvetést Pang a gazdaság Pang a gazdaság Feléltük az erőforrásainkat Feléltük az erőforrásainkat Elpocsékoltuk az Uniós forrásokat Elpocsékoltuk az Uniós forrásokat Ismét elmaradtak a strukturális reformok Ismét elmaradtak a strukturális reformok „Elvesztegettünk egy évet.” „Elvesztegettünk egy évet.” Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara2

A siker feltételei Az egyensúly fenntartása és Az egyensúly fenntartása és a strukturális reformok végig vitele és a strukturális reformok végig vitele és a gazdaság növekedési pályára állítása! a gazdaság növekedési pályára állítása! Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara3

De hogyan? A „prioritásalkotás” kora lejárt > konkrét programok kellenek > kiemelt kamarai szerep A „prioritásalkotás” kora lejárt > konkrét programok kellenek > kiemelt kamarai szerep El kell érnünk, hogy a gazdaság szereplőinek magatartása a gazdaságpolitikai célokkal megegyezően alakuljon El kell érnünk, hogy a gazdaság szereplőinek magatartása a gazdaságpolitikai célokkal megegyezően alakuljon Elengedhetetlenek az intézményrendszeri átalakítások Elengedhetetlenek az intézményrendszeri átalakítások 1000 milliárdos átrendezés 1000 milliárdos átrendezés Ki kell iktatnunk / tompítanunk kell a jövedelemtranszfereket Ki kell iktatnunk / tompítanunk kell a jövedelemtranszfereket Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara4

GDP / GNI Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara5

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara6

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara7

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara8

Mindemellett: Kamatterhek – GDP 4-5%-a Kamatterhek – GDP 4-5%-a (Költségvetés, Vállalkozások, Magánszemélyek) Árfolyamveszteség Árfolyamveszteség (Költségvetés, Vállalkozások, Magánszemélyek) Profit-repatriálás Profit-repatriálás Import kitettség Import kitettség Hány százalékos gazdasági növekedés kell, hogy az itthon maradó fogyasztás / felhalmozás nőni tudjon? Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara9

Kihívások tömege a gazdaság előtt Valódi konvergencia Valódi konvergencia Az ultra-liberális gazdaságpolitika bukása, gazdaságfilozófia váltás Az ultra-liberális gazdaságpolitika bukása, gazdaságfilozófia váltás A finanszírozási függőség oldása – „önrendelkezés visszaszerzése” A finanszírozási függőség oldása – „önrendelkezés visszaszerzése” Monopóliumok megtörése > szerződések újratárgyalása Monopóliumok megtörése > szerződések újratárgyalása Versenyképes gazdaságkörüli környezet Versenyképes gazdaságkörüli környezet Adócsökkentés Adócsökkentés Bürokráciacsökkentés Bürokráciacsökkentés Feketegazdaság visszaszorítása Feketegazdaság visszaszorítása Korrupció visszaszorítása Korrupció visszaszorítása Export bővítése Export bővítése Beszállítói láncok erősítése Beszállítói láncok erősítése Az európai uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre Az európai uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre 1 millió új munkahely 1 millió új munkahely Szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás gazdaság-közelivé tétele Szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás gazdaság-közelivé tétele Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara10

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara11

Munkanélküliségi ráta korcsoportonként Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara12

Foglalkoztatás – 1 millió új munkahely Prioritások meghatározása és részletes lebontása Prioritások meghatározása és részletes lebontása Európai Uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre Európai Uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre Élőmunka-terhek csökkentése Élőmunka-terhek csökkentése Munka törvénykönyve és más törvények, szabályok módosítása Munka törvénykönyve és más törvények, szabályok módosítása TB ellátások, táppénzszabályozás és nyugellátási rendszer anomáliáinak feloldása TB ellátások, táppénzszabályozás és nyugellátási rendszer anomáliáinak feloldása Szociális segélyek juttatásának szigorítása Szociális segélyek juttatásának szigorítása Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök erősítése, a Munkaerő-piaci Alap felügyeletébe a kamarák bevonása Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök erősítése, a Munkaerő-piaci Alap felügyeletébe a kamarák bevonása Minimálbér újragondolása Minimálbér újragondolása „Átmeneti foglalkoztató szervezetek” kialakítása „Átmeneti foglalkoztató szervezetek” kialakítása Csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának módosítása Csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának módosítása Közmunkaprogramok módosítása Közmunkaprogramok módosítása Rugalmas foglalkoztatási formák erősítése Rugalmas foglalkoztatási formák erősítése Belföldi piac védelme Belföldi piac védelme A szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás átalakítása A szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás átalakítása Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara13

Gazdaság és szakképzés Akkut szakképzési válság Akkut szakképzési válság Fizikai szakmák társadalmi presztízsének hiánya Fizikai szakmák társadalmi presztízsének hiánya Rossz szakmaszerkezet Rossz szakmaszerkezet Elvárás alatti tudásszínvonal Elvárás alatti tudásszínvonal Szakmunkáshiány Szakmunkáshiány Intézményrendszeri feszültségek Intézményrendszeri feszültségek Súlyos társadalompolitikai vetületek Súlyos társadalompolitikai vetületek Hosszú távú (10 – 15 év) szakképzési stratégia kialakítása Hosszú távú (10 – 15 év) szakképzési stratégia kialakítása A szakképzés állami irányítása széttagoltságának (11 minisztérium) megszűntetése A szakképzés állami irányítása széttagoltságának (11 minisztérium) megszűntetése A szakképzés-fejlesztési programok újragondolása A szakképzés-fejlesztési programok újragondolása Az intézményhálózat működőképességének és hatékonyságának áttekintése Az intézményhálózat működőképességének és hatékonyságának áttekintése Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara14

A szakiskolában való végzést követő 9 hónapban a szakmájukban elhelyezkedő tanulók aránya

Vállalati gyakorlati képzés óraszám arányának alakulása Németországon és Magyarországon géplakatos kőműves ács,állványozó óraszám

További szakképzési kritikák Nincs érdemi munkaerő-piaci kapcsolat Nincs érdemi munkaerő-piaci kapcsolat Túlzott elméletorientáltság, akadémikusság Túlzott elméletorientáltság, akadémikusság Duális képzés alulfejlettsége, óraszám 2000-ről 1000-re csökkent Duális képzés alulfejlettsége, óraszám 2000-ről 1000-re csökkent Mindössze 9000 cég vesz részt a duális képzésben Mindössze 9000 cég vesz részt a duális képzésben %-os lemorzsolódás %-os lemorzsolódás Hosszú szakképzési idő > 17 éves korra teljesíthető tankötelezettség Hosszú szakképzési idő > 17 éves korra teljesíthető tankötelezettség Gyakorlati munkára nevelés hiánya Gyakorlati munkára nevelés hiánya Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara17

Kamara – kormány megállapodás Egymásra épülő megállapodások sora Egymásra épülő megállapodások sora 125 alap gyakorlatigényes szakképzés felügyelete 125 alap gyakorlatigényes szakképzés felügyelete Szakmai és vizsgakövetelmények gondozása, karbantartása Szakmai és vizsgakövetelmények gondozása, karbantartása Központi programok felülvizsgálata Központi programok felülvizsgálata Szakmai vizsgák vizsgatételeinek, azok értékesítési útmutatójának kidolgozása Szakmai vizsgák vizsgatételeinek, azok értékesítési útmutatójának kidolgozása Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara18

Kamara – kormány megállapodás Szakmai záróvizsgára vizsgaelnöki delegálás, érdekképviseleti együttműködés Szakmai záróvizsgára vizsgaelnöki delegálás, érdekképviseleti együttműködés Szintvizsgák szervezése, koordinálása Szintvizsgák szervezése, koordinálása SZKTV, Wordskill, Euroskill szakmai versenyek szervezése, felkészülést előkészítő bizottságok működtetése SZKTV, Wordskill, Euroskill szakmai versenyek szervezése, felkészülést előkészítő bizottságok működtetése Pályaválasztási és tanácsadási rendszer kialakítása és működtetése Pályaválasztási és tanácsadási rendszer kialakítása és működtetése Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara19

A kamarai fejlesztési koncepció sarokkövei Gyakorlati óraszám növelése: 1000 > 1800 Gyakorlati óraszám növelése: 1000 > 1800 Szakmai záróvizsga időtartamának csökkentése Szakmai záróvizsga időtartamának csökkentése OKJ rendszer egyszerűsítése, ésszerűsítése,modernizálása OKJ rendszer egyszerűsítése, ésszerűsítése,modernizálása A gazdálkodó szervezetek érdekeltségének és képzési hajlandóságának növelése a tanulók gyakorlati képzésében A gazdálkodó szervezetek érdekeltségének és képzési hajlandóságának növelése a tanulók gyakorlati képzésében Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara20

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara21

További kulcsterületek Felsőoktatás Felsőoktatás Felnőttképzés Felnőttképzés Kutatás – fejlesztés + innováció Kutatás – fejlesztés + innováció Kereskedelemfejlesztés Kereskedelemfejlesztés Közigazgatás – gazdasági önkormányzatiság Közigazgatás – gazdasági önkormányzatiság KKV finanszírozás KKV finanszírozás Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara23

A kamara, mint gazdaságfejlesztési eszköz Félezer éves európai hagyományok Félezer éves európai hagyományok Kontinentális európai gyökerek Kontinentális európai gyökerek Gazdasági önkormányzat Gazdasági önkormányzat Közjogi státusz Közjogi státusz Országos hálózat Országos hálózat Sikeres, már bizonyított feladatellátás Sikeres, már bizonyított feladatellátás Szakképzés Szakképzés Vegyes kamarai hálózat Vegyes kamarai hálózat Széchenyi kártya Széchenyi kártya Választott bíráskodás stb. Választott bíráskodás stb Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara24

Feladatbővülés KKV finanszírozás – Széchenyi Kártya KKV finanszírozás – Széchenyi Kártya Forgóeszköz hitel augusztus 1-től Forgóeszköz hitel augusztus 1-től Beruházási hitel szeptember 1-től Beruházási hitel szeptember 1-től Európai Uniós forrásokhoz szükséges saját erőt fedező hitel 2011 január 1-től Európai Uniós forrásokhoz szükséges saját erőt fedező hitel 2011 január 1-től Szakképzési reform folytatása és erősítése Szakképzési reform folytatása és erősítése Közbeszerzés Közbeszerzés A kamarák tekintélyének az erősödése A kamarák tekintélyének az erősödése Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara25

Közigazgatási feladatok átvétele Kontárok elleni hatékonyabb fellépés Kontárok elleni hatékonyabb fellépés Egyéni vállalkozók bejelentéshez kötött nyilvántartása Egyéni vállalkozók bejelentéshez kötött nyilvántartása Egyéb gazdasági tevékenységet folytatók nyilvántartása Egyéb gazdasági tevékenységet folytatók nyilvántartása Kiemelt területek Kiemelt területek Kereskedelem, turisztika Kereskedelem, turisztika Közúti közlekedés, szolgáltatás Közúti közlekedés, szolgáltatás Ipar Ipar Átgondolt adatgyűjtés Átgondolt adatgyűjtés A decentralizált feladatok a területi kamarákhoz, centralizált feladatok az országos kamarához A decentralizált feladatok a területi kamarákhoz, centralizált feladatok az országos kamarához Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara26

Kereskedelem, turisztika Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tompítása Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tompítása Lánctartozás csökkentése Lánctartozás csökkentése Üzletek működési engedélyének kiadása Üzletek működési engedélyének kiadása Bevásárlóközpontok bejelentés köteles nyilvántartása Bevásárlóközpontok bejelentés köteles nyilvántartása Kontingentált vállalkozási export és import engedélyezése Kontingentált vállalkozási export és import engedélyezése Külkereskedelmi szakértői engedélyek kiadása Külkereskedelmi szakértői engedélyek kiadása Idegenvezetők bejelentéshez kötött nyilvántartása Idegenvezetők bejelentéshez kötött nyilvántartása Lovas szolgáltató tevékenységet végzők bejelentéshez kötött nyilvántartása Lovas szolgáltató tevékenységet végzők bejelentéshez kötött nyilvántartása Szálláshely-szolgáltatók részére üzemeltetési engedély kiadása, nyilvántartása Szálláshely-szolgáltatók részére üzemeltetési engedély kiadása, nyilvántartása Tartós szálláshasználati szolgáltatás bejelentéshez kötött nyilvántartása Tartós szálláshasználati szolgáltatás bejelentéshez kötött nyilvántartása Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység folytatásának engedélyezése, nyilvántartása Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység folytatásának engedélyezése, nyilvántartása Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara27

A kereskedelemfejlesztés átalakítása Széttagolt, drága, rossz hatásfokú intézményrendszer Széttagolt, drága, rossz hatásfokú intézményrendszer Az intézményrendszer működésének összehangolása / összevonása Az intézményrendszer működésének összehangolása / összevonása A befektetés-ösztönzés és kereskedelemfejlesztés szétválasztása A befektetés-ösztönzés és kereskedelemfejlesztés szétválasztása A Kárpát-medence, mint egységes gazdasági térség A Kárpát-medence, mint egységes gazdasági térség Beszállítói láncok létrehozása és erősítése Beszállítói láncok létrehozása és erősítése Külgazdasági szakdiplomata hálózat aktivizálása Külgazdasági szakdiplomata hálózat aktivizálása Vegyes-kamarai hálózat erősítése Vegyes-kamarai hálózat erősítése Az eszközrendszer további elemeinek aktivizálása és integrálása: EXIMBANK, MEHIB, tőkebefektető cégek Az eszközrendszer további elemeinek aktivizálása és integrálása: EXIMBANK, MEHIB, tőkebefektető cégek Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara28

További kérdések Érdeksérelmek kezelése Érdeksérelmek kezelése A kamarák és a közigazgatási reform viszonyrendszere A kamarák és a közigazgatási reform viszonyrendszere Részvétel a gazdaságpolitikai döntések előkészítésében Részvétel a gazdaságpolitikai döntések előkészítésében Részvétel az érdekegyeztetésben? Részvétel az érdekegyeztetésben? Önkéntes vagy kötelező? Önkéntes vagy kötelező? Feladatok – finanszírozás? Feladatok – finanszírozás? A kamarai rendszer egyenszilárdsága A kamarai rendszer egyenszilárdsága A területi kamarák és az MKIK viszonya A területi kamarák és az MKIK viszonya Városi kamara, megyei kamara, régiós kamara Városi kamara, megyei kamara, régiós kamara Határon átnyúló kamarai együttműködés Határon átnyúló kamarai együttműködés Választási rendszer módosítása Választási rendszer módosítása Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara29