A HH és HHH gyermekek segítése a katolikus óvodákban Előadó: Labáth Ferencné Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Budapest, 2016. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Kapcsolattartás a szülői házzal
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A koragyermekkori nevelésről
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Fejlesztési koncepció
A gyakorlatvezető mentor
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
"Legyen az esély egyenlő ..."
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Szeretettel köszöntöm
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Út a sikeres tanuláshoz
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Készítette: Zelei Kitti. „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Vezetői célok és feladatok
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A HH és HHH gyermekek segítése a katolikus óvodákban Előadó: Labáth Ferencné Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Budapest, április 14.

Mottó: „Amire a gyermekeknek szüksége van az nem több, mint egy kis segítség, egy kis remény és valaki, aki bízik bennük.” (Earvin Johnson) Labáth Ferencné április 14. Labáth Ferencné

I. Törvényi meghatározás, fejlesztések II. Kérdések III. Tervező munka IV. Ellenőrzés, értékelés Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

I. Törvényi meghatározás, fejlesztések Törvényi szabályozás Óvodai Nevelés Országos Alapprogram (kutatás, felülvizsgálat) A katolikus óvodai pedagógiai programot meghatározó egyházi dokumentumok Kompetencia alapú óvodai programcsomag (Elméleti alapvetések, Differenciálási szintek: 1. szint) Integrációs Pedagógiai Rendszer (Útmutató, Kézikönyv) Biztos Kezdet Óvodai Program (Háttértanulmányok, Módszertani film) Szakmai írások (Portfólió, Gyermekből kiindulva) Labáth Ferencné április 14. Labáth Ferencné

Statisztikai tükör Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

2016. április 14.Labáth Ferencné

II. Kérdések A segítés szinonimái Segítség mentőöv segédkezés segítségnyújtás gyámolítás támogatás segély oltalom segedelem (régi, régies) protekció 2016.április 14. Labáth Ferencné

Helfer szindróma Én és a másik Saját pszichés állapot – mások segítése – önmegvalósítás – függőség Spontán érzés – belső üresség – egyenrangú kapcsolatok – rejtett agresszió Indirekt kommunikáció – megerősítés – önértékelés – sérülés április 14. Labáth Ferencné

Ki dönti el, hogy segítségre van szüksége? Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

Mi kell a segítéshez? Elfogadás....Bizalom – Alapprogram Empátia Érzelmi intelligencia Szaktudás Bevonódás elkerülése Individualizmus Biztonságos légkör Változás követése Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

III. A tervező munka A segítés íve C-H-H C-F C-M-E-É C-U Az emberi kommunikáció Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

A differenciálási szintek tartalma I. szint II. szint III. szint Labáth Ferencné április 14. Labáth Ferencné

Milyen erősségei vannak a HH-s, HHH-s gyermekeinknek? Labáth Ferencné április 14. Labáth Ferencné

A szociális hátrányok lehetséges okai Anyagi nehézségek, nem megfelelő lakáskörülmények alkoholizmus a családban a szülők életvezetési problémái a nagycsaládosok gondjai a csonka családok, éppen felbomló családok munkanélküliség Milyen hátrányokkal küzdenek a HH-s, HHH-s gyermekeink? a szülők alacsony iskolázottsága érzelmi szegénység, hiányos törődés krónikus betegség (akár a gyermeknél, akár a szülőnél) ingerszegény vagy túl erős ingerkörnyezet igénytelenség a család részéről április 14. Labáth Ferencné

Szociális hátrányok enyhítését segítő pedagógiai tevékenységeink Olyan pedagógiai környezetet alakítunk ki, ahol a befogadó nevelés megvalósul az egyenlő hozzáférés biztosításával. Megvalósul a multikulturális, interkulturális nevelésen alapuló integráció. Hozzájárulunk a kialakult előítéletek lebontásához, az újabb előítéletek kialakulásának megelőzéséhez. Figyelünk a csak tünetekkel jelzett, ki nem mondott gyermeki segélykérésre. A pedagógiai intézkedéseket a gyermek személyiségéhez igazítjuk. GyakoroIjuk az inkluzív nevelést és szemléletformálást, valamint az intervenciós szemléletet. Labáth Ferencné április 14. Labáth Ferencné április 14.

Szociális hátrányok enyhítését segítő pedagógiai tevékenységeink A gyermeki szükségletek kielégítését megvalósítjuk. Az egyéni bánásmód és differenciált fejlesztés alkalmazásával a gyermeki fejlődést nyomon követjük. A prevenciós, korrekciós testi, lelki nevelési feladatokat ellátjuk a megfelelő szakember bevonásával és a szülőkkel együttműködve. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szocializációját speciálisan fejlesztjük. A hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekre fordított kiemelt odafigyelést megvalósítjuk. A játékba való beilleszkedésüket támogatjuk. Labáth Ferencné április 14.

Szociális hátrányok enyhítését segítő pedagógiai tevékenységeink Az inkluzív nevelés értékeinek indirekt közvetítését és a szemléletformálást megvalósítjuk. Az intervenciós szemléletet gyakoroljuk. Labáth Ferencné április 14.

Feladataink Védőnővel való folyamatos kapcsolattartás. Szülőkkel való tervezett és tudatos kommunikáció figyelembe véve az egyes családok kommunikációs jellemzőit, gyermeknevelési szokásait. Képességfejlesztő tevékenység differenciált tervezése. Művészeti tevékenységekben teret engedünk kreativitásuknak, sajátos élményeiknek. Helyes viselkedésmintákat alakítanunk ki a kudarc, az ellenvélemény, a bírálat elviselésére, szem előtt tartva, hogy nehezen viselik a megszégyenülést április 14.Labáth Ferencné

A HH helyzetű családok problémáinak komplex megközelítése Az óvodavezető feladata (A befogadó csoport kiválasztása, a komplex tevékenység ellenőrzése, értékelése, stb.) Az óvodapedagógus feladata (Befogadási terv összeállítása, a befogadás folyamata, verselés, mozgás, stb.) A gyermek-és ifjúságvédelmi felelős feladata (A hátrányokat enyhítő pedagógiai tevékenységek nyomon követése, jelzés, stb.) A pszichológus feladata (Szorongások, félelmek kezelése, önbizalom erősítése, stb.) A fejlesztőpedagógus feladata (Szűrések elvégzése, motiváció felkeltése, stb.) A logopédus feladata (Finommotorika, verbális figyelem, emlélkezet fejlesztése, stb.) Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

A HH helyzetű családok problémáinak komplex megközelítése A gyógypedagógus feladata (Hospitálás, fejlesztőterápiás foglalkozások vezetése, stb.) A korai fejlesztő feladata (Óvodakezdés optimális időpontjának megválasztása, az óvodába érkezés módszereinek kiválasztása, stb.) A pedagógiai asszisztens feladata (Pedagógiai tevékenységekben való aktív részvétel, stb.) A dajkák feladata (A befogadás folyamata, gondozási feladatok szeretetteljes elvégzése, stb.) április 14. Labáth Ferencné

A problémák megoldásának lehetséges irányai Külső segítők Védőnők, gyermekorvosok, családsegítő, gyermekjóléti szolgálat szakemberei, családgondozók, szociális munkások, szakszolgálatok, korai fejlesztők, bölcsődei kisgyermeknevelők, tanítók, kisebbségi önkormányzati képviselők és vezetők, alapítványok vezetői, kurátorok, civil szervezetek, pályázatírók, többségi családok, fenntartók Belső segítők Családok, szülők, testvérek, óvodavezetők, óvodapedagógusok, dajkák, pedagógiai asszisztensek április 14. Labáth Ferencné

A HH és HHH kezelésének színterei Nyugodt, derűs légkörben zajló szabad játék A gyermek spontán érdeklődésére épülő tevékenységek/foglalkozások A gyermek egyéni szükségletének kielégítése Kiegyensúlyozott, nyugodt légkörű pihenő idő Logopédiai és fejlesztő foglalkozások Kirándulások Óvodai ünnepek Labáth Ferencné2016. április 14.Labáth Ferencné

Fejlesztési tábla Fejlesztendő területekCselekvések 1.a. b. c. 2.a. b. c. 3.a. b. c. Labáth Ferencné április 14.

Az óvodai nevelés általános feladatai 1. Vallásos és erkölcsi nevelés 1.1. Feladatok: Hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelése a vallásos és erkölcsi nevelés terén 2. Egészséges életmód alakítása 2.1. Feladatok: Hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelése az egészséges életmód kialakítása terén 3. Érzelmi, az erkölcsi és a közösség nevelés 3.1. Feladatok: Hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelése az érzelmi, erkölcsi és közösségi nevelés kialakítása terén 4. Anyanyelvi-, értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása 4.1. Feladatok: Hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelése az anyanyelvi, értelmi fejlesztés és nevelés kialakítása terén … A fejlődés jellemzői az óvodáskor végére

Alapelvek Együttműködési motiváció Részvétel Érdekérvényesítési esélyek Eredményesség Legkisebb beavatkozás 2016.április 14. Labáth Ferencné április 14.

IV. Ellenőrzés, értékelés - Swot analízis - Partnerségi analízis Labáth Ferencné április 14.

Partnerségi analízis ÉRINTETTSÉGMAGAS KÖZEPES ALACSONY HOZZÁÁLLÁSBLOKKOLÓ PASSZÍV TÁMOGATÓ április 14. Labáth Ferencné

Értékelés 1. Az óvodapedagógusok véleménye a dajka szerepéről az óvodai hátránykompenzáció eredményességében Együttműködési készség, kommunikációs képesség, személyi higiéné, szociális érettség, társas viselkedés 2. Partneri együttműködések értékelése az óvoda, a szakemberek és a szülők körében 3. Szervezetek együttműködése az óvodapedagógus, a szakember és a szülő szemével 2016.április 14. Labáth Ferencné

A HHH gyerekekkel közvetlenül foglalkozó szakemberek együttműködése Az együttműködések lehetséges szereplői a gyermekek óvodai nevelésének szakaszai alapján 1. Adatgyűjtés az óvodába kerülő gyermekekről - Érintettek 2. Adategyeztetés a jelentkezett és be nem íratott gyermekekről 3. Közös családlátogatás 4. A gyermekek befogadásának előkészítése, csoportba sorolás 5. A beszoktatás folyamata 6. Közös családgondozás 7. Problémakezelés 8. Tehetséggondozás 9. A gyermek iskolára alkalmassá tétele Labáth Ferencné

A HHH gyerekekkel közvetlenül foglalkozó szakemberek együttműködése 10. Az iskolaérettség időpontjának megállapítása 11. Közös iskolaválasztás 12. Az iskolai átmenet megszervezése 13. Az iskola felkészítése a gyermek fogadására 14. Az iskolai beilleszkedés támogatása 15. A gyermek fejlődésének utánkövetése az iskolában 16. A hagyományos együttműködések tartalmának módszertani bővítése Értekezlet, esetmegbeszélés, fogadóóra, egyéni beszélgetés, hospitálás, „Jó gyakorlat”, kerekasztal-beszélgetés, közös családlátogatás, közös projekt, közös rendezvény, műhelymunka, nyílt nap, szakmai előadás, szülői értekezlet, szűrővizsgálat április 14. Labáth Ferencné

Az együttműködés további lehetséges formái 1. Családi vetélkedő 2. Egészséges életmód programok 3. Játszódélután 4. Közös képzések 5. Közös ünnepek 6. Mesterség napok 7. Művészetek eszközeinek alkalmazása 8. Munkadélután 9. Óvoda-iskola közös nap 10. Projektzárók 11. Szabadidős rendezvények 12. Szupervízió szakemberrel 13. Szülőklub 14. Társadalmi munka 15. Tolerancia tréningek szervezése, érzékenyítés április 14. Labáth Ferencné

Ellenőrzés, értékelés 1. Kérdőív óvodapedagógusoknak 2. Kérdőív szülőknek 3. Kérdőív szakembereknek 4. Kérdőív civil szervezeteknek 5. Kérdőív egyházi képviseleteknek ek/kiadvanyok.html április 14. Labáth Ferencné

Ajánlások Holisztikus szemlélet Gyermeki aktivitás Segítés kulturáltsága április 14. Labáth Ferencné

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet! Labáth Ferencné Humán Tréning Központ Igazgató április 14. Labáth Ferencné