Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta 2011. február 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
Nemesné Somlai Gitta tanácsadó szakpszichológus,
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
ISKOLAPSZICHOLÓGIA ELMÉLETBEN
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Integráló iskolák a közoktatásban
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A tanárképzés szerkezete
Integráció és inklúzió
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
P EDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT RÉGEN ÉS MOST Készítette: Szabó Katalin Konzulens: Dr. Simonics István egyetemi docens 2016.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
főosztályvezető-helyettes
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Közoktatási alapismeretek
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Kompetencia alapú szakoktatás
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.

Iskolapszichológus fogalma Mi igen és mi nem –iskolában dolgozó –nem „kihelyezett” Alkalmazási minimumfeltételek –ellátható létszám teljes állás: fő, de sok HH SNI vagy BTM-es tanuló, akkor 500 alatt is (ugyanúgy lehetne a létszámot kalkulálni, mint ahogy az iskola számolja – SNI 3x, BTM 2x) –Intézményszám iskola: egy önálló oktatási intézmény vagy egy nagyobb iskolaszervezet két tagintézménye, két kis iskola ha óvoda is, akkor max. három (kis) intézmény –minimális munkaidő egy intézményben –Az intézmények közti távolság figyelembe vétele az intézményszám meghatározásánál

Végzettséggel kapcsolatos követelmények Hatályos törvények: Közoktatási törvény: Pedagógiai szakszolgálatoknál (4/2010 OM rendelet) kötelező a szakpszichológusi végzettség, 14/1994 OM rendelet: kötelező a szakpszichológusi végzettség, óvoda-, és iskolapszichológusoknál ez tanácsadás, vagy ped.psz. szakképzés, Javaslat: iskolapszichológia is

Végzettséggel kapcsolatos követelmények –javaslat „Okleveles pszichológus”, MA diploma (osztott képzésben szerzett ill és ezt követően megkezdett tanulmányok) esetén Tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon szerzett végzettség, 2009 előtt megkezdett tanulmányok esetén –pszichológus és pedagógus együtt illetve Iskolapszichológia vagy Gyermekkor és nevelés szakirányos végzettség, –vagy szakpszichológus végzettség Pedagógiai Pszichológia (ill. Iskolapszichológus) vagy Tanácsadó szakpszichológus szakirányon. Az iskolapszichológusi munkakör 5 éven túli betöltésének követelménye iskolapszichológia ill. Gyermekkor és nevelés szakirányon szerzett vagy pedagógus végzettség esetén is, hogy a pszichológus kezdje meg (és 8 év alatt szerezze meg) a szakmai munkájához kapcsolódó posztgraduális szakpszichológusi képzést (Pedagógiai, iskola- tanácsadó pszichológus).

Végzettséggel kapcsolatos követelmények A munkakör betöltését előírásához célszerű lenne engedni a szakpszichológusi képzettség megszerzése előtt, mert a szakképzés feltétele egy év munkatapasztalat. Ez esetben a tanulmányok elkezdését két éven belül, és megszerzését a kezdés után 3 éven belül írhatnák elő. Ehhez képzési támogatás

Munkaidő Hatályos Közoktatási Törvény: Heti munkaidő 40 óra Iskola alkalmazásában: kontakt óra 26 Pedagógiai szakszolgálatban: kontakt óra 21 Javaslat: egységesen 21 kontakt óra félállás – heti 20 óra, amelyből 10,5 óra kötelezően az oktatási intézményben töltendő Óvodában heti minimum 6 órában is lehet Az intézmények közötti munkaidő megosztást célirányosan kell meghatározni – létszám és problémák figyelembe vételével.

Munkaidő szervezés Gyermek ellátása tanítási időben vagy azon túl – szakmailag indokolt esetben tanítási idő alatt is, de ez nem lehet mindig ugyanaz a tantárgy (kb. három alkalomnál ne legyen több) mikor melyik célszerű? v.ö.új Közoktatási törvény tervezet

Minimális tárgyi feltételek Saját szoba Berendezés – két fotel és kisasztal Iróasztal Számítógép, internet Hozzáférés a elektronikus naplóhoz (személyes adatok nem szükségesek, de jegyek, minden olyan, amit a pedagógus is lát) Telefon Csoportfoglalkozásokhoz alkalmas tér és berendezés Zárható szekrény Fénymásolási lehetőség

Tevékenységi kör (ezek a protokollban logikusabban csoportosítva lesznek) –Fejlesztési (óvoda is) / Oktatási feladatok segítése Szűrés a tanulási képességek területén Tanulás tanítása Egyéni haladás biztosítása, tanulási nehézségek kezelése Tehetséges tanulók A pedagógus csoportbeli, osztálytermi munkájának segítése, stb. –Nevelési feladatok segítése Társas kapcsolatok fejlesztése Konfliktusmegoldás és agressziókezelés Egyéni problémák kezelése Mentálhigiénés órák pl. szexuális, drog, tehetség stb. felvilágosítás Pályaválasztási foglalkozás Személyiségfejlesztő, stb. foglalkozások Gyermekvédelmi jelzőrendszeri feladatok, stb.

Tevékenységi körrel kapcsolatos problémák 1. –Mi tartozik bele a munkaköri feladatokba és mi nem? Olyan pszichés problémák nem tartoznak a feladatkörében, amelyek nem iskolához kötődnek (pl. szorongás lehet feladata, ha a teljesítményhez kötődik) SNI esetén a szakvéleménynek pontosítani kellene, hogy mit jelent a pszichológiai ellátás, és a munkaköri leírás szerint szabályozódik, hogy ebből az iskolapszichológus mit végez és mit nem –Kik a kliensek: kliens-e a szülő problémáit hozva? a pedagógus egyéni problémáit hozva? Mi dönti el, hogy foglalkozzunk-e a hozott problémával? felnőttek továbbküldése –mikor feladatunk a szakellátásba jutás segítése? –Ez már nem protokollban szabályozandó kérdés intézményvezetővel való kapcsolat – ellenőrzési jog: a munkaidő eltöltésére, de nem tartalmára a szervezet? –Szervezetet érintő változások faciltálása –csapatépítés nem feladat (külső szakember)

Tevékenységi körrel kapcsolatos problémák 2. –Tanácsadás az iskolakeretei közt Meddig tart a tanácsadás és hol kezdődik a terápia? (a foglalkozás célkitűzése, ülésszám, ??? Terápia def.: Térben elkülönült módon, időben korlátozott, rendszeres, kizárólagos kapcsolatra épülő, a személyiség struktúrájának megváltoztatását célzó pszichológusi tevékenység Nem jó a jelenlegi szabályozás, ami 3 ülést előír a finanszírozáshoz, de a többet se honorálja) a tanácsadásra alkalmas tér és keretek kell szerződés az iskolai tanácsadásnál is –Mikor és milyen kritériumok alapján kell eldönteni, hogy az eset tovább küldendő a klinikus kollegának?