Munkaállomás klónozása (Egy lehetséges megoldás) Speciális programok használata - Norton Ghost, FAT32COPY, HDDCOPY,stb Előny: - Szinte minden operációs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Advertisements

KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Operációs Rendszerek I.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
ShelfMan Kézikönyv.
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Elektronikus levelezés
A számítógép alapegységei
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Windows alapok Fájlkezelés.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Készítette: Pető László
Készítette: Pető László
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
1 Vezeték nélküli technológiák Gyakorlat WLAN konfigurálása.
Windows XP telepítése.
Windows NT 4.0 telepítése. Windows NT telepítése - Indítsa el a MS Virtual PC programját! - Készítsen egy új virtuális gépet - Rendeljen hozzá 128 MB.
Windows 98 SE telepítése.
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Állomány és lemezműveletek
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek 2..
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Háttértárak.
Mappa- és fájlműveletek
FAT (File Allocation Table)
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Tűzfal (firewall).
A Huffman féle tömörítő algoritmus Huffman Kód. Az Algoritmus Alapelvei Karakterek hossza különböző A karakter hossza sűrűsége határozza meg: Minél több.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.
Rendszergazda Tábor Velence 2000 Molnár Péterwww.afg1.sulinet.hu/~molnarp/enewmail.htm.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
ENewMail Molnár Péter. eNewMail Belépéskor jelezzük a felhasználónak, hogy -je érkezett. Belépéskor jelezzük a felhasználónak, hogy -je érkezett.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Fájlrendszerek.
Neumann János Informatikai Kar
Tömörítő programok.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Novell+Hálózat Szekció
Total Commander 6.51 bemutató
Előadás másolata:

Munkaállomás klónozása (Egy lehetséges megoldás) Speciális programok használata - Norton Ghost, FAT32COPY, HDDCOPY,stb Előny: - Szinte minden operációs rendszert képesek klónozni. Hátrány: - Általában fizetősek :) - Korlátozott tömörítési képességekkel rendelkeznek - Az esetleges eltérések a munkaállomások között nehezen kezelhetők, további teendők szükségesek.. Egyéni megoldás - ingyenes programok használata Előny: - Ingyenes - A tömörítési arány a választott tömörítőtől függ - Az esetleges eltérések is könnyebben kezelhetők - Kevesebb helyet foglal el. Hátrány: - Operációs rendszerenként más és más lehet a klónozás technikája.

Speciális megoldás (DOS, Windows 3.x, Windows 95, Windows 98) Hozzávalók: - Egy tömörítő program (RAR, PKZIP, ARJ) - Egy program, amely lementi a hosszú fájlneveket DOS alatt is. (DOSLFNBK) - Egy okosan elkészített BAT állomány - Egy azonosító, amely a klónozást végzi.

A mentés menete Készíts egy boot-lemezt, amely ékezethelyes konfigurációt és a hálózat használatához szükséges állományokat tartalmazza. Mentsd le a hosszú fájlneveket a DOSLFNBK programmal. Tömörítsd le a meghajtót. A tömörített állományt helyezd el egy hálózati meghajtón

A visszaállítás menete A mentésnél elkészített boot-lemezről indítsunk rendszert. Formázzuk meg a C:-t rendszerlemezként. Lépjünk fel a hálózatra. Csomagoljuk ki a korábban letömörített állományt Állítsuk vissza a hosszú fájlneveket.

Módosított változat 200 MB 10 MB 6 MB 8 MB

Hozzávalók Egy program, ami lementi a master gép aktuális állapotát. Egy program, ami összehasonlítja a master gép állományait az aktuális gép állapotával.

Módosított mentés Készítsük el a master gép mentését a korábban ismertetett módon. Mentsük el a master gép aktuális állapotát. Konfiguráljuk a munkaállomást. (Visszaállítás+egyéb beállítások) Hasonlítsuk össze a master gép állapotával, s mentsük le a különbségeket.

Módosított visszaállítás Állítsuk vissza a master gép mentését. Állítsuk vissza a gép saját mentését. Állítsuk vissza a hosszú fájlneveket. Kész.

A hálózat eléréséhez javasolt konfiguráció SET NWLANGUAGE=ENGLISH c:\nwclient\NIOS.EXE /W LOAD c:\nwclient\LSLC32.NLM LOAD c:\nwclient\CMSM.NLM LOAD c:\nwclient\ETHERTSM.NLM LOAD c:\nwclient\PCISRV.LAN FRAME=ETHERNET_802.2 LOAD c:\nwclient\TCPIP.NLM LOAD c:\nwclient\IPX.NLM LOAD c:\nwclient\CLIENT32.NLM

Boot lemez konfiguráció off smartdrv mode con codepage prepare=((852) ega.cpi) mode con codepage select=852 keyb hu,,\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys Config.sys device=himem.sys dos=high,umb device=display.sys con=(ega,,1) Country=036,852,country.sys

Segédprogramok FILESAVE.EXE: A C: egység állományrendszerének lementése, és összehasonlítása DELATTR.EXE: Megadott állományok attribútumának törlése RESTORE.EXE: A paraméterként megadott gép mentésének automatikus visszaállítása

FILESAVE.EXE Használata - FILESAVE.EXE FULL Ebben az esetben az aktuális könyvtárban készít egy full.dat állományt, ami a C: egység állományrendszerét tartalmazza. - FILESAVE.EXE Ha paraméter nélkül indítjuk, akkor az aktuális könyvtárban lévő full.dat tartalmát hasonlítja össze a C: egység tartalmával. A különbséget a full.txt állományban helyezi el.

DELATTR.EXE Használata: DELATTR.EXE PARAMÉTER A paraméterben megadott könyvtárban lévő full.txt-ben lévő összes állomány attribútumát törli. Példa: DELATTR.EXE K01 Akkor a K01könyvtárban lévő FULL.TXT-ben lévő állományoknak az attribútumát törli.

RESTORE.EXE Használata: Két módon lehetséges: - Az eNewMail GEP.DAT állományát felhasználva. - GEP.DAT nélkül. RESTORE.INI felépítése: geppath=F:\LOG fomentes=foment.bat

RESTORE.EXE GEP.DAT használatával: RESTORE DBA3 - Kikeresi a GEP.DAT-ban a DBA3 azonosítóval rendelkező gépet és a hozzá tartozó nevet (Pl GEP1). - Az aktuális könyvtárban megkeresi a GEP1.MOL állományt, amit soronként végrehajt. Ha nem talál ilyen állományt, akkor a RESTORE.INI-ben megadott foment.bat-t hajtja végre soronként.

RESTORE.EXE GEP.DAT használata nélkül: RESTORE DBA3 - Az aktuális könyvtárban megkeresi a D.BA3 állományt, amit soronként végrehajt. Ha nem talál ilyen állományt, akkor a RESTORE.INI-ben megadott foment.bat-t hajtja végre soronként.

RESTORE.EXE GEP1.MOL formája: rar x -y+ ment.rar c:\ delattr.exe %1 rar.exe x -y+ %1\adat.rar c:\ call restore.bat scandisk c: /AUTOFIX /NOSUMMARY call reg.bat %1