2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Az új Munka törvénykönyve elméleti és gyakorlati megközelítésben
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
Az új Mt-t hatályba léptető törvény
általános tájékoztató

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.

Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
2010. December Dudás Katalin
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
PÉKAKADÉMIA Ágazati Kollektív Szerződés Évi változásainak munkaügyi vonatkozásai Április 20.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! IV. rész április 24.
A díjazás szabályai, díjazáson felüli juttatások Avagy a pénz beszél Mt. VII. fejezet.
Az új munka törvénykönyve Munkajogi változások, újdonságok Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Nagykanizsa, október 3. dr. Babati Szabolcs igazgató.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 8. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
Mi mire változhat? A Munka Törvénykönyve várható módosítása Novitax – 2013.VI.3. Dr. Horváth István ügyvéd - Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Az új Mt. a mindennapokban V. rész február 28.
MUNKAJOG – 10. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOGI ALAPISMERETEK – 9. Dr. Csőke Rita Munkajogi alapismeretek, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A vasárnapi munkavégzés új munkajogi szabályai dr. Bérdi András.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Jogok és kötelezettségek II.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012

Met. ellenőrzési hatáskörök g) a jogszabályban, kollektív szerződésben vagy a miniszter által az ágazatra, alágazatra kiterjesztett kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések, o) a teljesítménykövetelmény megállapítása tekintetében az előzetes foglalkoztatói eljárás lefolytatásának tényére, valamint a teljesítménykövetelmény és a teljesítménybér- tényezők alkalmazása előtti közlésére vonatkozó szabályok,

Munkabér ellenőrzése § alapbér, teljesítménybér, garantált bér 138. § (4-6) bekezdés teljesítménykövetelmény közlése, kötelező legkisebb munkabér elérése, garantált bér § bérpótlékok (rendkívüli munkavégzés, éjszakai pótlék, műszakpótlék, vasárnap és munkaszüneti nap 146. § (1)-(3) bekezdés, 147. § (1) bekezdés állásidő, távolléti díj (kivétel: betegszabadság) § kötelező legkisebb munkabér, garantált bérminimum, munkabér védelme,

Munkabér ellenőrzése Nem terjed ki: Teljesítménykövetelmény megállapítása Távolléti díj számítása,

A munka díjazása  Az alapbér  A bérpótlék  Díjazás munkavégzés hiányában  A távolléti díj számítása  A kötelező legkisebb munkabér, a garantált bérminimum  A munkabér védelme

Alapbér  Elnevezés változása  Meghatározása  legalább a kötelező legkisebb munkabér, időbérben kell megállapítani [298/2011. (XII.22.) Korm. r.]  havi alapbérnél az egy órára járó alapbérhez a havi alapbér összegét osztani kell:  általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával,  eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a 174 óra időarányos részével,  teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is megállapítható  Teljesítménybér  az a bér, ami előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg a munkavállalót

Teljesítménybér  a munkabért, csak teljesítménybér formájában meghatározni, kizárólag munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet.  ez irányadó az idő- és teljesítmény kapcsolatra is, ha az időbér nem éri el az alapbér összegét.  Teljesítménybér alkalmazása esetén a munkáltató egzakt mérésen alapuló teljesítménykövetelményt állapít meg,  az eljárás kiterjed a 100 %-os teljesíthetőség vizsgálatára  a teljesítménybér-tényezőt alkalmazásuk előtt, írásban közölni kell a munkavállalóval, de az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása ekkor is kötelező.  a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy eljárása nem sértette a munkavállalói érdekeket

Teljesítménybér ellenőrzése  Teljesítménykövetelményt előzetes - objektív mérésen és számításon alapuló - eljárás alapján meg kell határozni.  A teljesítménykövetelményt és a teljesítménybér-tényezőt alkalmazásuk előtt írásban közölni kell a munkavállalóval.  A teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább a kötelező legkisebb munkabér mértékét elérje.  A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetén legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása is kötelező.

Bérpótlékok Rendes munkaidőre járó munkabéren felüli bérrész Számítási alapja az alapbér Fajtái: oRendkívüli munkavégzés oÉjszakai pótlék oMűszakpótlék oKészenlét, ügyelet oVasárnap és munkaszüneti nap

Vasárnap, munkaszüneti nap Vasárnapi pótlék (50%) (vasárnap rendes munkaidőben történő mv.)  több műszakos tevékenység keretében,  a készenléti jellegű munkakörben,  a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló. Munkaszüneti napi pótlék (100%) (munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő mv.)

Műszakpótlék Jogosultság – (több műszakos tevékenység) keretében ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete rendszeresen változik (a 18 és reggel 6 óra közötti munkavégzésre) nem jár: óra között A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. Mértéke: 30%

Éjszakai pótlék  Jogosultság éjszakai munkavégzés esetén, ha a munkavégzés az 1 órát meghaladja nem jár: műszakpótlékra jogosult munkavállaló  Mértéke: 15%

Rendkívüli munkavégzés pótléka I.  Jogosultság a) a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, b) a munkaidőkereten vagy c) az elszámolási időszakon felül  Mértéke (bérpótlék vagy - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján - szabadidő) munkabér + 50% - vagy szabadidő + a munkabér arányos része (a szabadidő nem lehet kevesebb, mint az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartama)

Rendkívüli munkavégzés pótlékai II.  Pihenőnapi munkavégzés A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkavégzés Mértéke: munkabér + 100% vagy munkabér + 50% és másik heti pihenőnap (pihenőidő)  Munkaszüneti napi munkavégzés Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés Mértéke: munkabér + 100% vagy munkabér + 50% és másik heti pihenőnap (pihenőidő

Rendkívüli munkavégzés pótlékai III. A szabadidő, heti pihenőnap (heti pihenőidő) kiadása  Általános szabály omunkavégzést követő hónapban, oegyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak végéig, omunkaidőkereten felül végzett munka esetén a következő munkaidőkeret végéig.  Eltérő megállapodás A felek megállapodása alapján a szabadidőt legkésőbb a tárgyévet követő év december harmincegyedik napjáig kell kiadni.

Rendkívüli munkavégzés pótlékai IV.  Készenlét Mértéke: + 20% - munkavégzés esetén az előzőek szerint  Ügyelet Mértéke: + 40% + 50% - ha a munkavégzés tartama nem mérhető

Rendkívüli munkavégzés pótlékai V. Eltérő díjazási szabályok  Bérpótlékot is magában foglaló alapbér  vasárnapi és munkaszüneti pótlék  műszakpótlék  éjszakai pótlék helyett  Havi átalány (a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is megában foglalja)  bérpótlék,  készenlét vagy ügyelet helyett

Díjazás munkavégzés hiányában I.  Állásidő: Munkáltató a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének Kivétel: elháríthatatlan külső ok Mértéke: alapbér  Mentesülés munkavégzés alól Munkáltató hozzájárulása alapján Mértéke: megállapodás szerint

Díjazás munkavégzés hiányában II. Távolléti díj  szabadság  55. § (1) bekezdés c-g) és 55. § (2) bek. a kötelező orvosi vizsgálata tartama, a véradás, a szoptatási kedvezmény, hozzátartozója halála, általános iskolai tanulmányok, megállapodás szerinti képzés, továbbképzés,  55. § (1) bekezdés i) pont bíróság vagy hatóság előtti megjelenés (kizárólag tanú)  óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő,  munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása.

Díjazás munkavégzés hiányában III. Bérpótlék fizetése  Állásidő és távolléti díj esetén  Feltétel: a munkavégzés alóli mentesülés tartamára irányadó munkaidő-beosztása alapján bérpótlékra lett volna jogosult. Nem hatáskör Betegszabadság idejére járó díjazás Távolléti díj számításának helyessége

Minimálbér, garantált bérminimum  Megállapítása: Összegét és hatályát – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően – rendeletben állapítja meg.  Szabályai: o a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért állapítható meg; o a munkakör ellátásához szükséges követelmények, a nemzeti munkaerőpiac jellemzői, a nemzetgazdaság helyzete, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerő- piaci sajátosságai; o évenkénti felülvizsgálat; o bruttó Ft-on aluli munkabérek nettó értékének megőrzése.

A munkabér védelme I.  Fizetés pénzneme: forint o Külföldi munkavégzés, jogszabály o Tilos: utalvány vagy fizetés helyettesítésére szolgáló más forma  Elszámolás: utólag, havonta legalább egy alkalommal (vagy eltérő megállapodás) kifizetett munkabérről tárgyhót követő 10. napig írásbeli tájékoztatás Követelmény: elszámolás helyessége, jogcíme és összege ellenőrizhető  Elszámolás módosítása: utólag, tárgyhót követő 20-áig tájékoztatni, ha az elszámolást követő ok miatt módosítás. Egyidejűleg - különbözetet ki kell fizetni - többletfizetés előlegnyújtás szab. szerint levonható

A munkabér védelme II.  Elszámolás módja: o Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, órabér kifizetés 136. § (3) bek. (174 óra vagy arányos része) o Munkaidőkeret általános munkarend, napi munkaidő és teljesített munkaidő alapján különbözet – 20 napon belül többletfizetés – előleg szabályai szerint levonható

A munkabér védelme III.  Munkabér kifizetése tárgyhót követő 10. napig teljesítménybér: 1 hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg – megfelelő időpont, de: alapbér fele előlegként havonta készpénz vagy bankszámlára utalás munkavállaló vagy meghatalmazottja részére Késedelmi pótlék: késedelembe esés időpontjától kezdve a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamat.

A munkabér védelme IV.  Levonás munkabérből: Jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján Munkáltató levonási joga: o Munkavállaló hozzájárulásával (levonásmentes részig) o Egyoldalúan: előlegnyújtás Tilos az olyan bérlevonás, amely a munkáltató, annak képviselője vagy közvetítő személy javára szolgál annak ellenértékeként, hogy a munkavállaló munkaviszonyt létesítsen, vagy azt megtartsa. munkabérrel szembeni beszámítás Egyoldalú lemondás munkabérről. levonásmentes munkabérrész engedményezhető.  Jogalap nélkül kifizetett munkabér: 60 hatvan napon túl akkor, ha fel kellett ismerni, vagy munkavállaló idézte elő.

Köszönöm a figyelmet!