PBKIK Ny. sz.: 02-0098-05; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Összeállította: Piacsek László Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Vezetés Összeállította: Piacsek László Zoltán.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Gazdasági informatika - bevezető
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
Részekre bontás tilalma
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
Mayer József Budapest február 27.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Szervezetfejlesztés II. előadás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Konfliktusok az iskolában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment Teljesítmény-menedzsment.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Az iskolai szervezet és fejlesztése
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A SIKERTELENSÉG NÉHÁNY OKA
Előadás másolata:

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Összeállította: Piacsek László Zoltán

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Rendszerelmélet Rendszer = elemek halmaza Elemek - tulajdonságok Elemek közötti kapcsolatok A kapcsolatok hatása, intenzitása, típusa

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Rendszerelmélet Szabályrendszerek Visszacsatolás (közvetlen visszacsatolás) - egyik elemről a másikra csak 1 visszacsatolás érkezik. Láncreakció - 1 elem, hatással van a többi elemre. Közvetett visszacsatolás a szabályozási körben - a hatás az elemeken keresztül visszaér a kiinduló elemhez, melyre szintén hatással van és benne is változást vált ki.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Rendszerelmélet Rendszerfajták Zárt rendszerek Nyílt rendszerek

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Strukturális jellemzők munkamegosztás (feladatok részekre bontása és kiosztása, mely lehet funkcionális, tárgyi-, vagy regionális elvű), hatáskörmegosztás (egy, vagy többvonalas szervezetek), koordinációs eszközök(strukturális, technokratikus, személyorientált), konfiguráció (mélységi, szélességi tagoltság, egységek mérete).

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Szervezetfajták Egydimenziós szervezetek (egy elv szerinti munkamegosztás), Két és többdimenziós szervezetek (több elv szerinti, párhuzamos munkamegosztás használata), Egyvonalas szervezetek (a hierarchiában az alá- fölérendeltség egyvonalú), Többvonalas szervezetek (az alá-fölérendeltséget két, vagy több szervezeti egység is befolyásolja).

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Szervezeti formák Munkacsoport (1 különleges feladatra kijelölt csapat) TEAM (különböző képességű emberek együttműködnek egy közös cél érdekében) Osztály (egy szervezési területen több munkacsoport összefüggő feladatokat lát el egy szervezeti hierarchiában elhelyezkedve) Divizionális szervezet (az osztályok centralizáltan szervezve, középpontjában a munka tárgya van, kisebb egységek, divíziók vannak, ellenőrzési és koordinációs feladatokkal ellátva) Funkcionális szervezet (az osztályok centralizáltan szervezve, középpontjában a feladat típusa, erős szabályozottság, vertikális koordináció) Mátrixszervezet (kétdimenziós rendszer, több fajtája van pl: vevőorientált-, termékorientált-, regionális-, divizionális alapú-, projektorientált-, funkcionális alapú mátrixszervezetek) Tenzorszervezetek (többdimenziós mátrixrendszerek)

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Egységek és funkciók A szervezetek alapfeladatai együttesen a tevékenységi körök. Jellemezésük: kiterjedtség, egymásra épülés, a termékek vagy szolgáltatások bonyolultsága,összetétele, tartóssága, a feladatok újdonságtartalma.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezetismeret Legjellemzőbb szervezeti alrendszerek (Dobák Miklós alapján) Marketing Kutatás és fejlesztés Anyagbeszerzés és gazdálkodás Logisztika Termelés/szolgáltatás és a szorosan ide kötődő funkciók Értékesítés Minőségirányítás Környezetvédelem Emberi erőforrás gazdálkodás Pénzügy Számvitel Informatika

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezeti kultúra „A szervezeti kultúra a szervezeti tagok által osztott és közösen elfogadott alapvető előfeltevések, hiedelmek és értékek rendszere, amelyek segítségével meghatározzák önmagukat és környezetüket.” - Dobák Miklós

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezeti kultura Értékei a szervezettel való azonosulás, a közösségi érzés megléte, a feladat- és kapcsolatorientált vezetés, a koordináció és az önállóság összhangja a szervezeti egységek között, viselkedési szabályok követése, teljesítmény- és eredményorientáció, konfliktuskezelés, környezeti hatások figyelése, időorientáció.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Szervezeti kultúra Szintjei 1. megfigyelhető (történetek, viselkedés, szokások, szimbólumok, tárgyak, eszközök) és 2. nem látható (értékek, hiedelmek, érzések)

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Tanuló szervezetek Előzetes intézkedésekkel biztosítani, hogy a szervezet tudása a követelményeknek mindig megfeleljen. tiszta vízió, a közös célkitűzési folyamatok, a vevői igények maximális kielégítésére való törekvés, a kooperációs és konfliktusmegoldó képesség, a kölcsönös bizalom és csapatszellem, a felelősség, a folyamatorientáltság, az új ötletek támogatása.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Tanuló szervezetek Támogat és szervez ön és csoportos képzést. Egyéni tudás – szervezeti tudás

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Vállalati életciklusok Növekvő periódus Csecsemőkor (megalakulás szakasza, kevés szabály, családias hangulat, kevés likvid tőke, munkatársak spontán kiválasztása) „Gyerünk-gyerünk” korszak (minden lehetőség kihasználása, rengeteg projekt, időmenedzsment problémák) Tinédzser kor (a szervezettség nő, van kialakult, működő adminisztrációs és belső kommunikációs rendszer, minőségirányítási rendszer kiépítése) Felnőtt kor (összhang az extrovertált és introvertált attitűd között, szervezett, de rugalmas, tanuló szervezet kialakulása) Kreativitás, az újítás és a kockázatvállalás, az extroverzió.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Vállalati életciklusok Öregedő periódus: Megállapodottság kora (csökken a kockázatvállalás, erős belső integráció) Arisztokratikus kor (vállalkozó szerep visszaszorulása, szervezeti szokásokból rituálék lesznek, szervezeti kultúra és szabályok követése, kreativitás hiánya) Bürokrácia kora (erős adminisztratív szerep, nincs csapatmunka, jellemző a döntésképtelenség, nem termel nyereséget, addig működik, míg az alapító/fenntartó működteti) Kockázatkerülés és a meglévő szabályok követése és az introverzió.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán A szervezetfejlesztés módszertana „A szervezetfejlesztés tervszerű, a szervezet egészére kiterjedő és felülről szervezett törekvés, amely a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza a szervezeti folyamatokba való tervszerű beavatkozás útján, magatartás-tudományi ismeretek felhasználásával.”(R. Beckhard).

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán A szervezetfejlesztés módszertana A szervezetfejlesztés beavatkozás a szervezeti hatékonyságot befolyásoló tényezőkbe emberi (emberi erőforrás fejlesztése, munkakör át/alakítás, belső kommunikáció fejlesztése, motiváció stb…), szerkezeti (például folyamatok újra-, és átszervezése, LEAN management), technológia (például, fejlesztések, új technológia bevezetése).

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán A szervezetfejlesztés módszertana A szervezeti változások menedzselésének folyamata Egy külső, és/vagy belső motiváció, befolyás, kényszer, indukál egy változtatási ötletet (a probléma definiálása), mely kidolgozásra és a vezetőség által elfogadásra kerül változtatási program formájában - diagnózis felállítása és az akcióterv megalkotása, Megvalósítás, Értékelés, Lezárás.

PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Köszönöm a megtisztelő figyelmet!