Záró konferencia 2016.05.31. Dósáné Pap Györgyi HASIT 4. alprojekt Hallgatói motiváció erősítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Bölcsészettudomány › andragógia › anglisztika › germanisztika (néderlandisztika, német) › magyar › néprajz › pedagógia › pszichológia › romanisztika (francia,
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Pályaválasztási tanácsadás
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
szakmai referens, országos versenyszervező
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
HHR.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Új pályainformációs eszközök - filmek
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A tehetséggondozás kihívásai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Záró konferencia Dósáné Pap Györgyi HASIT 4. alprojekt Hallgatói motiváció erősítése

Témavázlat 1.A alprojektben résztvevők bemutatása 2.A tanulmány célja 3.A tanulmány részei 4.Az első résztanulmány bemutatása 5.Az második résztanulmány bemutatása 6.Összegzés

Az alprojekt résztvevői: alprojekt vezető: Dósáné Pap Györgyi Dr. Balázs László Melkovics János Dr. Juhász Levente Tanácsadó: Cserné Dr. Adermann Gizella Külső szakértők: Dr Hercz Mária, főiskolai doc,a neveléstudományok doktora Nyerkiné Alabert Zsuzsanna,középiskolai tanár, a kutató tanárok országos szövetségének elnöke

A kutatás célja: A Dunaújvárosi Egyetemen tanulmányaikat folytató hallgatók tanulási motivációjának vizsgálata, a hallgató sikeresség támogatása. A tehetséggondozás rendszerének vizsgálata. A tehetséggondozásban hatékonyan működő oktatók attitűdjének feltárása. Együttműködési lehetőségek feltárása Dunaújváros Megyei Jogú Város középiskoláival a tehetséggondozás területén.

Résztanulmányok: 1.A tehetséggondozás és a diákhagyományok szerepének bemutatása a hallgatói lemorzsolódás csökkentésében. (Dósáné Pap Györgyi,Melkovics János) 2.A középiskolákkal való kapcsolatok elmélyítésének lehetősége és annak hatása a hallgatói lemorzsolódás csökkentésére (Dósáné Pap Györgyi) 3.Hallgatói motiváció kutatás, a hallgatói sikeresség növelésének lehetőségei (Dr Juhász Levente) 4.Motivációt erősítő képzési terv, A felsőoktatásban dolgozó oktatók érzékenyítése és szemléletének formálása a hallgatói motivációval kapcsolatban (Dr Balázs László)

1.Résztanulmány A tehetséggondozás és a diákhagyományok szerepének bemutatása A felvételt nyert hallgatók milyen lehetőséget kapnak a tehetségük kibontakoztatására. Kiemelt a szakkollégiumok szerepe. Interjú módszer segítségével megkérdezésre került a tehetséggondozás területén kiemelkedő eredményeket elért 5 fő oktató és 6 fő hallgató.

1.Résztanulmány Speciális helyzet: hallgatóink többsége elsőgenerációs értelmiségi → a tanuláshoz kapcsolódó viselkedésmintái nem átörökítetten jelentkeznek→ oktatók, mentorok szerepe felértékelődik→ kíváncsiság felkeltése, fenntartása, példamutatás→kívülről ható motívumok belsővé tétele Tehetséggondozó Szabályzatának központi kérdése a gyengébb képességű hallgatók bevonása a tehetséggondozás folyamatába.

1.Résztanulmány A javaslat főbb elemei Szükséges: a tájékoztatás bővítése végzett hallgatók visszahívása, akik motivátorként szerepelnek a folyamatban a hallgatók korai beintegrálásának élénkítése a kutatási feladatokba, publikációs tevékenységekbe a levelezős hallgatók aktívabb bevonása a rendszerbe ipari partnerek bevonása, a duális képzés adta lehetőségek kihasználása→új kutatási témák →anyagi elismerések

1.Résztanulmány Selmeci diákhagyományok sajátságos rendszere Legfőbb értékek: - közösségformálás - fiatalok segítése - családiasság setét pogány→büdös balek→Kohlenbrenner→Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firma

2.Résztanulmány A középiskolákkal való kapcsolatok elmélyítésének lehetőségei Jó gyakorlatnak bizonyult a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolával kialakított szakmai kapcsolat. A város további középiskoláival történő kapcsolatok feltérképezésére fókuszcsoportos interjú készült 6 helyi középiskola 8 a tehetséggondozásban résztvevő tanárával. A felsőoktatási intézmények középiskolákkal kialakított kapcsolatainak vizsgálatára online kérdőíves felmérés készült → két részminta került megkérdezésre, a felsőoktatási intézmények ( 9 db)és a felsőoktatásba felvételt nyert hallgatók (130 fő)részvételével.

2.Résztanulmány Legfőbb javaslatok : A diákokat már a középiskolai éveik korai szakaszában be kell vonni a felsőoktatási intézményekben működő kutatóműhelyek munkájába. A beiskolázási kampány alsóbb évfolyamosoknál történő megkezdése. A bemutatókat felsőbb éves, illetve már végzett hallgatók élménybeszámolója tarkítsa. Az együttműködés kiterjesztésre kell, hogy kerüljön a pályázati tevékenységekre is. Közös konferenciák szervezése.

Összességében elmondható: A tehetséggondozás terén jó irányba tartunk →fejlesztési javaslatok figyelembevételével a program hatékonysága növelhető. A személyes kapcsolatok a mentorok és a hallgatók között jól működnek →a rendszer egyik legfőbb mozgatórugója pont ezeknek a kapcsolatoknak a létrejötte és fenntartása. A középiskolákban oktatók igénylik és támogatják az egyetemmel szorosabb kapcsolatok kialakítását. A hallgatók motivációjának növelése érdekében szükséges az oktatók képzése, érzékenyítése.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!