Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Civil szerepek és civil szereplők Salgótarján, január 29.
Civil szerepek és civil szereplők
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Észak Dél ellen.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
kiemelt projekt bemutatkozása
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Integrált közösségi szolgáltató terek
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Foglalkoztatás-politika
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Civil Európa – civilek Európában
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Fenntartható térség Mi közünk lehet a fenntarthatósághoz
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Út a munkához program Pécs
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Társadalmi vállalkozások
Vállalati felelősségvállalás
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi Összetartozásért Alapítvány

Hogyan kapcsolódik mindez a megközelítés a tőkés profitalapú gazdaság működéséhez? Hogyan viszonyul az emberek egyéni, közösségi, társadalmi, globális szükségletekhez? Milyen felelősségek keletkeznek az egyes szereplők számára? Mit tehetünk?

Ez kell valóban?

Szükségletek

Igények A szükségletek kielégítése érdekében megfogalmazódó igényeink eltérőek Az igények korban és térben változnak Az igények sokszor nem arról szólnak, amiről azok kielégítését szolgáló megoldások: presztízsfogyasztás, stb. A piac kiszolgálja az igényeket, de sokszor figyelmen kívül hagyja a szükségleteket.

Igények – szükségletek: Fiziológia Fürdőszoba komposzt WC, házilag szt-wc-hazilag/ szt-wc-hazilag/1896

Biztonság SAJÁT HÁZ Bp Szemlőhegy, 178 milliós vagyon Hajléktalan kunyhó Győr

Hogyan teljesülhet a többi emberi szükséglet ? Önmegvalósítás Elismerés, siker Szociális (szeretet, hovatartozás)

Mi kell hozzá? Szükségletek fenntartható kielégítése Profit kizárólagossága helyett természeti és humán tőkék megbecsülése és újratermelése A piaci vállalkozások és a társadalmi vállalkozások értékrendjének és működésmódjának egymás felé közelítése...

Környezet (természet), társadalom és gazdaság viszonya Környezet Társadalom Gazdaság

Először Lyda Judson Hanifan 100 éve: szomszédságok (tehát a lokalitás, helyi közösségek) jelentősége: „társadalmi tőkéről akkor beszélhetünk, ha a mindennapi élet során az egyének, családok között létrejött társadalmi relációkban megjelenik a jóindulat, a szimpátia, barátság”.Mostanság: James Coleman, Francis Fukuyama: a társadalmi tőke mikroszintű magánjószág, kevésbé lényeges a makrovonatkozása. Putnam szerint a társadalmi tőke makro szinten értelmezhető közjószág. Társadalmi tőke

Bizalom Hálózatok Társadalmi normák Civil társadalmi aktivitás A társadalmi tőke mérésének fő mutatói Mi köze lehet a társadalmi tőkének a gazdasághoz?

Mi köze mindennek a társadalmilag felelős vállalkozásokhoz és (ön)kormányzathoz? A gazdasági tőkék és erőforrások csak egy, ráadásul leggyengébb és legkevésbé „valós” értékek A tőkék konvertálhatóságát alig vesszük figyelembe, illetve nem építünk rájuk A gazdaság, a piac létét és érdekeit a társadalmi és környezeti értékek elé helyezzük Jól olyan vállalkozásokban és vállalkozások mellett érezhetjük magunkat, ahol ez nincs teljesen így!

Szemléletmód Társadalmileg felelős működésmódok, lépések, szintek: CSR Esélyegyenlőségi tervek Közösségi értékeken alapuló fejlesztése Stb. Egy példa: közösségi közlekedés "A fejlett országok nem azok, ahol a szegényeknek autójuk van. hanem azok, ahol a gazdagok is közösségi/ tömegközlekedést használnak" Bogota polgármestere

Példák Közösségi/ társadalmi vállalkozások Dolgozói szövetkezetek (worker coopertives)Közösségi bankok, közösségi finanszírozás Szociális szolgáltatásokat biztosító társadalmi vállalkozások (Social service providers of the social and solidarity economy) Közösségi alapú mezőgazdálkodás (Community-based agriculture) Kiskereskedelmi és fogyasztási szövetkezetek (Retail and consumer cooperatives) Méltányos kereskedelem (Fair Trade) Fenntartható infrastruktúra Közösségi lakásépítés (Social and cooperative housing)

Itthon... Szociális gazdaság szemlélete szűk, csak sérülékeny csoportok foglalkoztatására fókuszál Szociális szövetkezet vannak, demokratikus működtetésük veszélyeztetett Társadalmi vállalkozás fogalma szinte ismeretlen, helyette szociális vállalkozás (lásd szociális gazdaság) és közösségi vállalkozás terjedt el

A szemléletmód jelentősége esélytervek kapcsán Segíti annak átgondolását, valójában mik a problémák, és lehetővé teszi fenntartható megoldások meglelését A helyi társadalom szinte egészét megszólíthatja, ami valódi változások elindítását alapozhatja meg Erősítheti a különböző társadalmi csoportok együttműködését, ami az egymás hibáztatása helyett közös megoldások kereséséhez járulhat hozzá

Sok sikert! Herpainé Márkus Ágnes igazgató Társadalmi Összetartozásért Alapítvány FB: Társadalmi Összetartozásért Alapítvány Blog: Hamarosan aktiválódó honlapunk: tarsadalmivallalkozo.hu