1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék).
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Szabályozók, feltételek, működés
Szolgáltatások.
A közösségi áfa-szabályok
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Általános forgalmi adó
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Szakmai nap SOTE szeptember 22. Előadó: Vadász Iván.
Elektronikus kérelem benyújtás
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia A KÉV rendszer előnyei előadó:
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
ÁFA-szabályok, számvitel, statisztika és K+F ÁFA-szabályok, számvitel
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Nemzetközi Adózás a Gyakorlatban
Szarvasné Vadászi Csilla
Utazási iroda alapítása
Webes változat, animáció nélkül !!!
Áfa-törvény jövő évi változásai
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER)
Általános forgalmi adó 2009.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
© Készítette: Zoltay Gergely Adóhatósági oktatás.
Vámtartozás-vámbiztosítékok Kanyár Tamás pénzügyőr főhadnagy.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámeljárások.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
2010. január 14. Az engedélyezési eljárással kapcsolatos kérdések Iránytű a Fémtörvényhez A fémtörvény és a végrehajtási rendelete a.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámfelügyelet.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény
Általános forgalmi adó törvény 2017.
KATA változásai hatályos január 1.
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
ÁFA – évi változások (Horányi Márton).
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Előadás másolata:

1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.: ; Levelezési cím: Budapest, 1450 Pf.: 109

ALAPOK  ÁFA-raktárban – a jövedéki termékek kivételével – közösségi áru az általános forgalmi adó megfizetése nélkül korlátlan ideig tárolható.  ÁFA-raktárba beraktározó lehet minden, EU tagállamban regisztrált gazdálkodó  Áfa raktáron belül tulajdonos váltás lehetséges

AZ ÁFA ADÓRAKTÁRAK TÍPUSAI, ENGEDÉLYEZÉSE Az áfa adóraktárak típusai 1.Az áfa adóraktár a vámhatóság által adóraktározási eljárás céljára engedélyezett olyan: o raktár, amelynek engedélyezési és működési feltételei megegyeznek az „A” típusú vámraktár engedélyezési és működési feltételeivel (a továbbiakban: áfa adóraktár). o adóraktár, amelyet az adóraktár üzemeltetőjének, engedélyesének kérelmére - a vámhatóság adóraktározási eljárás céljára is engedélyezte. (a továbbiakban: jövedéki áfa adóraktár, itt kizárólag a jövedéki termékek vonhatók áfa adóraktározási eljárás alá) Ez a két típus együtt: normál áfa adóraktár o raktár, melynek engedélyezési és működtetési feltételei megegyeznek a helyi vámkezelési eljárás keretében történő vámraktározás engedélyezési és működtetési feltételeivel (a továbbiakban: egyszerűsített áfa adóraktár).

Az áfa adóraktárak engedélyezése 2.Az áfa adóraktár üzemeltetője kizárólag olyan belföldön nyilvántartásba vett adóalany lehet, akinek (amelynek) nincs olyan jogállása, amely természeténél fogva az Áfa tv-ben szabályozott kötelezettségekkel összeegyeztethetetlen lenne, vagy annak csorbítására lenne alkalmas. 3.Az engedélyezés feltételei – a biztosíték-nyújtástól eltekintve – megegyeznek 4.Az adóraktár üzemeltetését az adóraktár működési helye szerint illetékes, megyeszékhelyen működő vám- és pénzügyőri hivatal engedélyezi.

NORMÁL ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS 6.A normál adóraktározási eljárás a terméknek a normál áfa adóraktárba való beraktározását, ott tárolását, valamint onnan történő kiraktározását jelenti. 7.Az áfa adóraktár felügyeletét az adóraktározási eljárás során az a vám- és pénzügyőri hivatal látja el, amelynek illetékességi területén az áfa adóraktár található.

A beraktározás szabályai 8.Az adóraktározási eljárás célja, hogy a belföldi termékértékesítés, illetve közösségen belüli termék beszerzés esetén adómentességet biztosítson. A terméket értékesítő, illetve Közösségből beszerző adóalanyt terheli az adófizetési kötelezettség, így beraktározó is csak a termék  értékesítője,  Közösségen belüli beszerzője lehet.

A beraktározás szabályai 10. A beraktározás beraktározási okmánnyal kezdeményezhető. Beraktározási okmányként bármilyen okiratot el lehet fogadni, ami tartalmazza a következő adatokat: a) a beraktározó adószáma, valamint neve és címe; b) a beraktározás jogcíméül szolgáló ügylet teljesülését tanúsító okirat sorszáma vagy egyéb olyan jel, amely az okiratot kétséget kizáró módon azonosítja; c) a beraktározandó termék megnevezése és mennyisége; d) az adóraktár üzemeltetőjének neve, címe és adószáma; e) az adóraktár nyilvántartási száma és címe 11.A beraktározási okmányt három példányban kell benyújtani az adóraktár felügyeletét ellátó vám- és pénzügyőri hivatalhoz.

A beraktározás szabályai 16. A beraktározási okmány egy példánya a normál áfa adóraktár raktárt üzemeltetőé, egy példánya a beraktározóé, és egy példánya a vám- és pénzügyőri hivatalé. 17. A beraktározási okmányokat a vám- és pénzügyőri hivatal adóraktáranként évente eggyel kezdődő sorszámmal látja el, és a kitárolást követően a jogszabályokban meghatározott határideig – mellékleteivel együtt – irattárában őrzi.

A kiraktározás szabályai 19. Az áfa adóraktárban tárolt termék kiraktározója kizárólag:  a termék Közösségen belüli beszerzője, vagy  azon igazolt utolsó értékesítője lehet, aki az adóraktározási eljárás hatálya alá vont terméket értékesítette.

A kiraktározás szabályai 22. A kiraktározással a termékre vonatkozó áfa mentességi jogcím megszűnik, ezért általános szabályként az áfa mértékéig a kiraktározónak adóbiztosítékot kell nyújtani. 23. Az adóbiztosíték alapját a terméknek a kiraktározás időpontjában fennálló, szokásos piaci ára szerint kell megállapítani.

A kiraktározás szabályai 24.Az adóbiztosíték összegét az Áfa tv-ben maghatározott általános adómérték, illetve az Áfa tv. mellékletében szereplő (csökkentett) adómérték szorzatával kell meghatározni. 25.Adóbiztosíték lehet: a) készpénz; b) kezességvállalás; c) bankgarancia; d) banki fedezetigazolás; e) biztosítási szerződés alapján kiállított kötelezvény.

Az adóbiztosíték felszabadítása 33.Az adóbiztosítékot a vám- és pénzügyőri hivatal csak akkor szabadítja fel, ha a kiraktározó vagy meghatalmazottja a termék adójogi helyzetének rendezését a kiraktározástól számított 90 napon belül igazolja. 34.Az adójogi helyzet igazolása a termék belföldre történő kiraktározása esetén: a) a belföldi termékértékesítés után megállapított, vagy b) a Közösségen belüli termékbeszerzés után megállapított fizetendő adó bevallását igazoló okirat bemutatásával történik.

EGYSZERŰSÍTETT ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS 47. Az egyszerűsített áfa adóraktár célja: o az adóraktározási eljárást az áfa adóraktár felügyeletét ellátó vám- és pénzügyőri hivatal hivatalos idején kívül is le lehessen folytatni o az egyszerűsített áfa adóraktározási eljárás csak annyiban tér el a normál eljárástól, ami az ügyintézés gyorsításához szükséges

Az egyszerűsített áfa adóraktár üzemeltetőjének feladatai a beraktározás során 49. A beraktározott árukat a nyilvántartásába felveszi, és ennek tényét és időpontját a beraktározási okmányon is feltünteti; o egyik példányát átadja a beraktározónak, míg a másik példányt és a benyújtott mellékletet nyilvántartása mellékleteként megőrzi; 50. egyidejűleg köteles a beraktározás tényéről a felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalt értesíteni.

A vám- és pénzügyőri hivatal feladatai a beraktározással összefüggésben 52. A bejelentést a vám- és pénzügyőri hivatal a beérkezését követően haladéktalanul iktatja, o ezt követően mérlegeli, hogy az egyszerűsített adóraktározási eljárás hatálya alá vont termékek tekintetében adminisztratív, szúrópróbaszerű vagy tételes áruvizsgálatot tart-e ; o a bejelentések számát alapul véve, legalább 10%- nál fizikai áruvizsgálatot (tételes vagy szúrópróbaszerű) kell végezni.

Az egyszerűsített áfa adóraktár üzemeltetőjének feladatai a kiraktározás során 58. A kiraktározás azáltal történik meg, hogy az egyszerűsített áfa adóraktár üzemeltetője a kiraktározott árukat a nyilvántartásából kivezeti, és ennek tényét és időpontját a kiraktározási okmányon is feltünteti; ⁻ ennek egyik példányát átadja a kiraktározónak, míg a másik példányt és a benyújtott mellékletet nyilvántartása mellékleteként megőrzi. 59. Az egyszerűsített áfa adóraktár üzemeltetője egyidejűleg köteles a kiraktározás tényéről a felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalt értesíteni.

Köszönöm a figyelmet!