Anyagi és eljárási jogszabály: Ptk., Ptké., Eljárási jogszabály: Korm.r., Ket.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
JOGORVOSLATI ALAPELVEK ELJÁRÁSI JELLEGŰ Jogsértések orvoslása közösségi vagy nemzeti szinten Gyors és hatékony jogorvoslat elintézése Jogorvoslathoz való.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Csődeljárás 1. Megindítási szakasz 33/2009. (VIII.26.) IMR r. kizárt 7. § (2) bekezdés korlátozott 7. § (3) bekezdés Azonnali ideiglenes fizetési haladék.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége szeptember 24. Győr Változások a szavatosság, jótállás témakörében.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Készítette: dr. Pollák Kitti,
A panasz és a közérdekű bejelentés
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
Összeállította: Horváth Józsefné
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
A közigazgatási perek II.
A döntés közlése kijavítás, kiegészítés
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
1993-as közoktatási törvény
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
középfokú felvételi eljárás
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Dr. Puskás Sándor Közbeszerzési Döntőbizottság elnök
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Állampolgári jogok és kötelességek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Adatszolgáltatás a számlákról
A gyermeki jogok érvényesítése
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Készítette: dr. Pollák Kitti,
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az Ákr. a szakhatóságok jogalkalmazási gyakorlatában
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Anyagi és eljárási jogszabály: Ptk., Ptké., Eljárási jogszabály: Korm.r., Ket.

 évi IV. tv.(Ptk.) - a Polgári Törvénykönyvről  évi 11. számú tvr. (Ptké.) - a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról  228/2009. (X.16.) Korm. rendelet (R.),  a Ptk-ban és a Ptké-ben nem szabályozott eljárási kérdésekben a évi CXL. tv.(Ket.) –a R 2. §-ában foglalt kivétellel-

 A birtokvédelem igénybevételének szabályait a Ptk §-ai állapítják meg.  A Ptké. 29. §-a határozta meg az eljárási szabályok alapját.  Az Alkotmánybíróság 20/B/2001.sz.határozata: „ a birtokháborítás nem közigazgatási ügy”  A Ket. saláta tv. helyezte hatályon kívül a Ptké 29 §-át ( )  A Legfelsőbb Bíróság Jogegységi Tanács 2007.El.II.JE/K2/2. sz. végzése : a jogegységi határozat meghozatalát mellőzte,  Nem volt tisztázott: milyen előírás szerint jár el a jegyző.  A évi LVI. tv. illeszti be a Ptké 29 §-ába a R. megalkotására vonatkozó felhatalmazó rendelkezést.

 eljárás kezdeményezésének joga,  egyenjogúsághoz való jog,  képviselethez való jog,  iratbetekintési jog,  kizárási ok bejelentésének joga,  nyilatkozattételi jog,  egyezségkötéshez való jog,  jogorvoslathoz való jog,  tájékoztatáshoz való jog,  végrehajtási kérelem előterjesztésének joga..

Nem alkalmazható:  az eljárás megindulása, az ügyféli értesítése  ideiglenes biztosítási intézkedések  érdemi vizsgálat nélküli elutasítás, ha a kérelem nem a jogosulttól származik, az ügy nem hatósági ügy  az eljárás folytatására okot adó körülmény nem áll fenn, az ügy elbírálása nem hatósági ügy, az ügyfél kérelmét visszavonja, hatóság a határozatot visszavonja.  az eljárás felfüggesztése  a kérelem  a hatósági közvetítő  a szakhatóság közreműködése  a tényállás tisztázáson belül:kizárólag a lefoglalásra vonatkozó előírások(Ket. 50/A-50/D. §)

Birtok – jogi következménye: birtok alapján a birtokos mindenki mástól követelheti, hogy tartózkodjék a fennálló birtokállapot jogalap nélküli megváltoztatásától vagy megzavarásától A törvény e célok elérésére 3 eszközt ismer: 1. Birtokháborítás önhatalommal való megakadályozása ill. a már elkövetett birtokháborítás következményeinek önhatalommal való elhárítása (Ptk.190.§). 2. Állam által nyújtott birtokvédelem (Ptk. 191.§) 3. Birtokper

1. Birtoklás tényén alapuló – eltekint a birtokláshoz való jog vizsgálatától, azt kell bizonyítani birtokban volt és tőle jogellenesen elvonták vagy birtoklását zavarták. 2. Birtokláshoz való jogra alapítható – a birtokláshoz való jog alapján vehető igénybe, azt kell bizonyítani, birtokláshoz jogcímmel rendelkezett.

Két módon történhet:  a birtokos megfosztása a birtoktól (dolog megszerzése)  a birtoklásban való zavarás (nem vonja el a birtokostól, de akadályozza a zavartalan gyakorlásban)

 Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják v. birtoklásában zavarják, birtokvédelem illeti meg.  A birtokost mindenkivel szemben megilleti, kivéve azt, akitől tilos önhatalommal szerezte meg.

Az ügyfél jegyzőtől egy éven belül kérheti  az eredeti állapot helyreállítását,  vagy a zavarás megszüntetését. A jegyző :  az eredeti állapotot helyreállítja, és a birtoksértő magatartástól eltiltja kivéve, ha az „nyilvánvaló”, hogy nem volt jogosult a birtoklásra, zavarást tűrni volt köteles. A jegyzőnek nem kell bonyolult jogkérdéseket megítélnie. A jegyző a tények, a bíróság a jogok alapján dönt.!!

A hatáskör egy éven belül sem kizárólagos, a birtokos közvetlenül is a bírósághoz fordulhat, ha a birtokláshoz való jog is vitás. Lényeges: egy éves határidő mikor kezdődik  ha a cselekmény egyetlen cselekményből áll- cselekmény befejezésének napján kezdődik,  ha folyamatos cselekvésben nyilvánul meg, álláspont nem egységes.

Ügyfél fogalma:  kérelmező,  valamint az, aki ellen birtokvédelmet kérik. Eljárás megindulása: kérelemre  Tartalmaznia kell: (Korm, R. 3. § (1) bek: a)- g)pontjai)  Csatolni kell: tények igazolására szolgáló bizonyítékokat.  Az ügyfél értesítése a Ket-től eltérően: A birtokvédelmi eljárás megindításáról az ellenérdekű felet haladéktalanul értesíteni kell. A jegyző az értesítéssel egyidejűleg megküldi az ellenérdekű félnek birtokvédelmi eljárás iránti kérelem másolatát.

A birtokvédelmi kérelem vizsgálata  Amennyiben tartalma hiányos – hiánypótlásra felhívás - határidő megjelölésével  A hiánypótlást nem teljesítik – a jegyző a rendelkezésére álló adatok alapján dönt. Az ügyintézési határidőre, az idézésre és értesítése, a tényállás tisztázására a Ket. az irányadó.

A bizonyítékokra, azok megismerésére, az iratbetekintésre, valamint a tárgyalásra a Ket. szabályai az irányadóak. Jellemzői: Kérelemre indul  szabad bizonyítás elve  lefoglalás (R szerint kizárta!)

Bizonyítékok lehetnek:  az ügyfél nyilatkozata  az irat  a tanú vallomása  a szakértő véleménye (de nem feltétlenül)  a szemle  a hatósági ellenőrzési jegyzőkönyv  a tárgyi bizonyíték

 Ügyfél szabadon választja meg a bizonyítási eszközöket,  A jegyző a bizonyítást kérelemre folytatja le. A bizonyítás kiterjedhet:  a tényleges birtokállapotra,  az eredeti birtokállapotra,  a birtokos és birtokháborító személyére,  a kérelmező tűrési kötelezettségére,  a tilos önhatalom gyakorlására,  törvényben meghat. esetben a birtoklás jogcímére,  az eredeti birtokállapot helyreállításának célszerű módjára  a hasznok, károk, költségek értékére és viselésére. Az eljárás lezárása: a jegyző birtokvédelmi eljárásban hozott döntése (határozat, vagy végzés)

Készítette: Dr. Bozsó Ildikó 2011.