Valós ápolási szükségleten alapuló, személyre-szabott és költséghatékony inkontinencia ellátás Akkreditált továbbképzés : ETI ny.sz.:4 0 9 6 9 / 2 0 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Az iskolai szociálismunka
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Rehabilitáció és dementia
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Szociális munka az onkológiában
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Egy integrált szociális intézmény válaszai az igénybevevői, jogalkotói és fenntartói elvárásokra GYŐR szeptember
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Személyes eladás az Avon Cosmetics Hungary Kft esetében
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Egészségpolitika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Az egészségügy ma és a távlatok
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Gyermekjogok - egy lépés előre
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Kooperációs szolgáltatások
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A betegellátás keretei és rendszere
egyetemi tanár, főigazgató
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
SZIME XVII. KONFERENCIA
A korszerű kontinencia gondozás Intézményi standardjai és gyakorlata helyi szokvány vs. nemzetközi szabvány Bugarszkiné Sárközi Gizella ápolási igazgató.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
A PACITA-projekt eredménye: ajánlások a döntéshozóknak Mosoni-Fried Judit.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Biyovis a mi üzletünk.
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Minimális intervenció az alapellátásban
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Valós ápolási szükségleten alapuló, személyre-szabott és költséghatékony inkontinencia ellátás Akkreditált továbbképzés : ETI ny.sz.: / Pontérték:1 6 pont Érvényes: –

BEVEZETÉS Az SCA Hygiene Products Kft. az elmúlt 29 év során a legmeghatározóbb értékteremtőjévé vált a hazai inkontinencia ellátásnak. Ennek okán évek óta felelősségünknek érezzük, hogy a napi munkánkat segítő egészségügyi szakdolgozók képzésében aktívan részt vállaljunk. Ezért igyekszünk számukra a téma legmeghatározóbb szereplőinek közreműködésével olyan professzionálisan összeállított szakmai továbbképzést szervezni, melynek segítségével a betegségmegelőzésre, professzionális és holisztikus betegellátásra még inkább összpontosító, ugyanakkor költséghatékonyan működni tudó szakembergárda létrejöttét segíthetjük elő. Tesszük ezt felelősen a hozzánk hasonlóan hosszútávon gondolkodó, szakmailag elhivatott ápolókért, de tesszük termékeinket használó betegeink tisztelete miatt is. A magyar lakosság egészségmutatói az ezredfordulót elhagyva sem javultak és míg a szakma részéről egyre erőssebben megjelenő követelmény a magas- színvonalú, ugyanakkor költséghatékony ellátás, addig a betegek részéről egyre nagyobb az inkontinencia érintettség miatti ellátás-igénybevétel. A betegellátás szakmai színvonalának emeléséhez nélkülözhetetlen kritérium, hogy betegek ne csupán a szükséges, vagy elégséges ellátáshoz jussanak, hanem hogy mindezt jól képzett, szakmájukat hitelesen képviselő és közvetítő szakembertől kaphassák meg. Ezért valljuk, hogy továbbra is nagy szükség van a felkészült, szakmailag elhivatott hazai ápolókra, akik nap-mint nap igyekeznek javítani betegeik életminőségét. Általuk pedig a betegségcsoportban érintettek mindig a számukra legoptimálisabb, leg-költségkímélőbb és legprofesszionálisabb ellátáshoz juthatnak. Törődünk az élettel! Törődünk egymással! 2

Az SCA világszinten piacvezető az inkontinencia ápolásban a TENA márkával Több mint 100 országában van jelen a világon Magyarországon 29 éve működik leányvállalata Piacvezető tudat = Társadalmi felelősségvállalás, Értékteremtés Küldetésének tartja az ellátatlan inkontinens betegek felkutatását, a betegek életminőségének javítását. Kiemelt szerepet szán a prevenciónak. Prémium minőségű termékeket ajánl. Termékfejlesztés, innováció központú. Megbízható, folyamatos hozzáférést biztosít. 3

Valós ápolási szükségleten alapuló, személyre-szabott és költséghatékony inkontinencia ellátás Témakörök: I.Az inkontinencia megjelenésének demográfiai, szocio-kulturális és népegészségügyi vetülete Az inkontinens beteg egészségügyi és szociális problémái – Dr. Katona Ferenc II.Az inkontinencia megjelenésének formái, azok előfordulásának hátterében álló kiváltó okok, kockázati tényezők A vizelettartás és ürítés élettana – Dr. Pytel Ákos Az inkontinencia típusai, osztályozása és kivizsgálása – Dr. Simon Zsolt Az inkontinencia klinikai megjelenési formái – Dr. Majoros Attila / Dr. Bajory Zoltán / Dr. Hamvas Antal III.Az inkontinens beteg kezelése Az inkontinens beteg fizikoterápiája – Tápainé Bajnay Márta / Friedrichné Nagy Andrea IV.Professzionális, személyre-szabott inkontinencia ellátása, kontinencia gondozás Valós ápolási szükségleten alapuló személyre-szabott védőeszköz választás – Bugarszkiné Sárközi Gizella Kapcsolattartás és tanácsadás az inkontinens betegek részére – Tóth Krisztina V.Költséghatékony inkontinencia ellátás – fejlesztések átültetése a mindennapi gyakorlatba Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás – Csordás Andrienn 4

ELŐSZÓ Az inkontinencia különböző fajtái nagy mértékben befolyásolhatják az életminőséget. Az idősödő korosztály különösen veszélyeztetett, bár a fiatalabbak közül is vannak, akik hajlamossá válhatnak rá, mint pl. terhesség, illetve szülés utáni állapotban. A kórházi ápolás alatt állók egy része inkontinensé válhat rövidebb, hosszabb időre, különböző műtétek után, mások már eleve inkontinensen kerülhetnek kórházba. Mind a vizelet-, mind a székletinkontinencia problémát okoz a kórházi ápolás terén, ami megnehezíti a betegápolás különben is időigényes feladatait. Az inkontinencia szakszerű diagnosztikája és terápiája több szakma között oszlik meg. Súlyt helyezünk rá, hogy a kórházi és az otthoni ápolásban részt vevők megfelelő szakmai színvonalon felvilágosítást kapjanak a korszerű betegség-felismerés és kezelés lényegéről. A gyakorlati problémák megoldásához gyakran hozzátartozik a színvonalas gyógyászati segédeszköz ellátás is. Az inkontinencia a rejtett és a szégyellt állapotok egyike, és ezért nem egyszerű a gyógyítása, mert az érintettek gyakran leplezik a problémáikat. Éppen ezért fontos, hogy a betegellátással foglalkozók értsenek a betegekkel való kommunikációhoz. Az ápolók azok, akik egészségügyi intézményekben, idősek otthonában, otthoni ápolás kapcsán közvetlenül és gyakran érintkeznek a betegekkel. Épp ezért fokozott figyelemben részesítjük a segítőket, akik nem csak maguknak a rászorulóknak, hanem családtagjaiknak, környezetüknek is át tudják adni ismereteiket. Prof. dr. Nyírády Péter tanszékvezetô egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Valós ápolási szükségleten alapuló, személyre- szabott és költséghatékony inkontinencia ellátás 5