Klikk. A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Tanulószerződés-kötés
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Becslés gyakorlat november 3.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Család és iskola Nevelés.
Önvédelem és közelharc
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Készítette: Boros Bence
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Statisztika a gyakorlatban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Vállalati fenntarthatóság
Vállalati felelősségvállalás
Készletek transzformációja
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Viccesen kreatív és teljesen interaktív!
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
Iskolai szociális segítő
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A nők lehetőségei az IT szektorban
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Klikk

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat) és a gazdasági (megfelelő kereset, lakás/?/) feltételek adottak. Mindezek azonban általában csak felnőtt korban, az iskolák elvégzése után állnak fenn. A nemi élet kezdete viszont megelőzi ezt az időszakot. Gyermekvállalásra orvosi és társadalmi szempontból ebben az időszakban – nevezzük tizenéves kornak – jobb nem gondolni.

Gyakran hallunk elítélő megjegyzéseket a tizenévesekkel, nemi életük szabadosságával kapcsolatosan. Vegyük figyelembe sajátos helyzetüket, mielőtt ítélkezünk. A nemi érés már 14 éves korban bekövetkezik, ugyanakkor a társadalmi érettség időszaka mind jobban kitolódik.

Az iskolák elvégzése, mind hosszabb időt igényel, az utódok eltartásához szükséges kereset, lakásfeltételek még huszonéves korban is nehezen teremthetők meg. Így a biológiai és társadalmi érettség között egyre tágabb időszakadék tátong, szinte megoldhatatlan helyzet elé állítva a fiatalokat.

A biológiai érettséget követően két, embert próbáló feladattal kell a fiataloknak megbirkózniuk. Meg kell találni a megfelelő társat, majd pedig – lehetőleg már közösen – meg kell teremteni a gyermekvállalás anyagi feltételeit.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 18 éven aluliak tapasztalatlanok, felelőtlenek és alacsony arányban védekeznek megbízható módszerekkel. Gyakran csak partnerüktől vagy barátnőiktől szerzik be az információt az alkalmazott módszer tekintetében. A nagyarányú megbízható módszer- használat ellenére Magyarországon magas a terhesség-megszakítások száma. Az abortuszon átesők több mint 10%-a tinédzser. Ezért válnak e sokak szemében magánügynek vélt kérdések közüggyé.

„ Az abortusz prevencióját tekintve fontos szerepe van az orvosnak, védőnőnek és a médiának. A nagyfokú tájékozatlanság csökkentésében nagyfokú médiakampányra és a biztonságos fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek tananyagba való beépítésére lenne szükség.”-írja Dr. Kozinszky Zoltán Nem vitatjuk, hogy a fiataloknak joguk van-e a házasság előtti nemi életre vagy sem, csak segíteni szeretnénk, hogy ne siessék el, és emberhez méltóan tegyék.

Tudatosítani szeretnénk, főleg a tizenéves lányokban, hogy a testi érettség önmagában még nem elégséges a nemi élet adta öröm teljes megismeréséhez. Ehhez érett személyiségre is szükség van. Tizenéves korban egy nemkívánt terhesség, vagy nemi betegség súlyos következmények- kel járhat.

Az élet örömeit érdemes sorjában és alaposan megízlelni. Majd élni kell a modern orvostudomány adta lehetőségekkel, a megbízható fogamzásgátlás lehetőségeivel.

A fogamzásgátlásra való igény ősrégi, de igazán hatékony módszerek csak az elmúlt évtizedekben állnak rendelkezésre. „Az utókor ítélete szerint a XX. sz. legnagyobb hozzájárulása az emberiség egészségéhez nem az oltások, az antibiotikumok vagy a szervátültetések, hanem a fogamzásgátló tabletta lesz”- állapította meg a Lancet- ismert orvosi hetilap egyik közleményben. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy a gyermek születését a nő vagy a házaspár a lehető legkedvezőbb időpontra tervezze.

A fogamzásgátlás három alapszabálya:  Minden módszer jobb a semminél  Minden párnak meg kell találnia a nekik legjobban megfelelő módszert  Minden fogamzásgátló módszer alkalmazását meg kell tanulni.

A fogamzásgátló módszerek értékét számos követelmény határozza meg:  a veszélytelenség,  a hatékonyság  legyen könnyen megtanulható  legyen olcsó  és a nemi élet adta örömöket ne befolyásolja.

Hogyan védekezzünk? A fogamzásgátlásra napjainkban számtalan módszer van. Gumióvszer, pesszárium, spermaölő szerek, méhen belüli eszközök, injekciók, és végül, de nem utolsósorban fogamzásgátló tabletták. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Némelyik fogamzásgátló módszer nem zavarja a szerelmi együttlét önfeledtségét, ám kellemetlen mellékhatásokkal járhat, más módszerek alkalmazása viszont nagyobb figyelmet igényel, és nem is valók mindenkinek.

Minden esetben a párok döntik el, hogy melyik módszert tartják a leginkább üdvösnek. A fogamzásgátlók becsült megbízhatósága ig terjedő skálán módszer átlag művi meddővé tétel 9,21 fogamzásgátló tabletta 8,36 intrauterin eszköz 7,82 kondom 6,3

Módszer Átlag – pesszárium 4,44 – megszakított közösülés 3,39 – spermicidek 3,2 – hüvelyöblítés 2,8 Folytatjuk!