Lapradiátorok hatásfokának vizsgálata és modellezése Készítette: Hetyei Csaba Mérőtárs: Vörös Zoltán Konzulens: Dr. Kiss Endre DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Műszaki.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Advertisements

KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Mozgáselemzés használata 1. 2 Módszer vizsgálata.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Valószínűségi kísérletek
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
A közigazgatással foglalkozó tudományok
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A HŐHATÁS ÖVEZET KEMÉNYSÉGÉNEK BECSLÉSE EGYSZERŰ MÓDON
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hasonlítsuk össze a két legjobbat!
SZÁMVITEL.
2.1. Használhatósági célok
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Legfontosabb erő-fajták
Izoterm állapotváltozás
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Regressziós modellek Regressziószámítás.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Fényforrások 3. Kisülőlámpák 3.4 Működtető szerelvények
Munkanélküliség.
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
BTMN.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Háztartási termelés, család, életciklus
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar Erőgépek és Gépjárműtechnikai Tanszék Benzinbefecskendező rendszerek összehasonlító elemzése.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Binomiális fák elmélete
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Mintaillesztés Knuth-Morris-Pratt (KMP) algoritmus
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Hagyományos megjelenítés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Lapradiátorok hatásfokának vizsgálata és modellezése Készítette: Hetyei Csaba Mérőtárs: Vörös Zoltán Konzulens: Dr. Kiss Endre DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Műszaki intézet Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék 2012.

Napjaink egyik legnépszerűbb háztartási fűtőteste az ún. lapradiátor.

A lapradiátor előnyei Könnyű szerelhetőség A létező legkisebb súlyú és víztérfogatú radiátor Bármilyen fűtési rendszerrel kompatibilis Energiatakarékos, a kis víztérfogata miatt Hosszú élettartam Célunk növelni a radiátor teljesítményét, és a hőeloszlást a szobában.

A kísérletet a Dunaújvárosi Főiskola,,C” épületének egyik régi raktárában végeztük, egy 42 m 3 -es helyiségben

Első lépésünk a mérőpontok felvétele volt.

A ventillátorokat a radiátor tetejére helyeztük el, úgy hogy a levegőt felfelé, illetve lefelé fújja.

Az áramlásokat legelőször hideg radiátoron mértük le 12 V, 15 V és 18 V feszültségen. A 4 ventilátor eredményeit átlagolva kaptuk a következő diagramot, a fal mellet.

A 4 ventilátor áramlási sebességei átlagolva a plafon alatt kb. 3-4 cm-rel.

Ezután összeszereltük a fűtési rendszert.

A fűtési rendszerünk állt, Egy bojlerből Egy kiegyenlítő tartályból Egy szivattyúból És kettő különböző belső felületű radiátorból

A szivattyúval áramoltattuk a vizet a rendszerben. A szívagyúnak 3 állása volt, az első állásban 27 l/h, a másodikban 49 l/h, a harmadikban 69 l/h áramlási intenzitást hozott létre.

Ezek után elkezdtük mérni az áramlásokat meleg vízzel. Az áramlási intenzitást egy rotaméterrel (áramlásmérővel) mértük.

27 l/h áramlási intenzitásnál mért áramlási sebességek, felfelé fújó ventillátorokkal, a nagyobb belső felületű radiátorral, a fal mellett és a plafon alatt.

27 l/h áramlási intenzitásnál mért áramlási sebességek, felfelé fújó ventillátorokkal, a kisebb belső felületű radiátorral, a fal mellett és a plafon alatt.

27 l/h áramlási intenzitásnál mért hőmérsékletek a fal mellett és a plafon alatt, a nagyobb belső felületű radiátorral.

27 l/h áramlási intenzitásnál mért hőmérsékletek a fal mellett és a plafon alatt, a kisebb belső felületű radiátorral.

A méréshez készített modell

27 l/h áramlási intenzitás és a 12V-os feszültséghez készített modell áramlási sebesség eloszlása a szobában.

27 l/h áramlási intenzitás és a 12V-os feszültséghez készített modell hőmérséklet eloszlása a szobában.

A nehezen mérhető helyek vizsgálata

Kiértékelés Az áramlási intenzitás növelésével, hasonló diagramokat és ábrákat kaptunk. A szivattyú bármely állásában a legnagyobb áramlási sebességet a 18 V-os feszültségen lehetett tapasztaltuk, mivel itt működtek a ventillátorok a legnagyobb sebességgel. Így ebben az állásban melegedik fel legelőször a szoba.

A hőmérséklet diagramokon lineárisnak mondható a változás, de mérési pontatlanságok előfordulhatnak. Pl.: a mérés közben a plafonon észrevehető volt, hogy a mérő személy testhőmérséklete befolyásolja a mérést. A hőmérséklet diagramokon 0 V-on, azaz amikor a radiátorról levettük a ventillátorokat, akkor lehetett mérni a legnagyobb hőmérsékletet. Ennek oka, hogy a keletkezett hő megrekedt a fal mellett, és nem áramlott szét a szobában. Ezért elhelyeztünk egy egyszerű hőmérőt a szobában, és az ott mért hőmérséklet növekedését is figyeltük.

A diagramról leolvasható hogy minél nagyobb az áramlási intenzitás, illetve minél nagyobb a ventillátorokra kapcsolt feszültség, annál magasabb a szoba hőmérséklet változása. A szoba hőmérsékletváltozása, a nagyobb, illetve a kisebb belső felületű radiátorral, felfelé fújó állapotban. Nagyobb belső felületű radiátor. Kisebb belső felületű radiátor.

Az előző diagramoknál fontosabb a leadott hőmennyiség vizsgálata. Ezt az áramlási intenzitásból, a radiátorok leadott hőmérsékletéből, a benne lévő folyadék sűrűségből és a folyadék fajhőjéből lehet kiszámolni. P=Q v * Δt *ρ* c v ahol, P a teljesítmény, Q v az áramlási intenzitás, Δt a hőmérséklet változás, ρ a sűrűség, c v a fajhő.

A radiátoron keresztülfolyó víz hőmérséklet változás leméréséhez 2 mérési pontunk volt. Egy bemeneti külső cső hőmérséklet Egy kimeneti külső cső hőmérséklet

A diagramokon megfigyelhető, hogy minél nagyobb az áramlási intenzitás, illetve a feszültség, annál nagyobb a leadott teljesítmény. Teljesítmény leadás az áramlási intenzitás alapján, felfelé fújó ventillátorokkal.

Teljesítmény leadás a feszültség és az áramlási intenzitás függvényében, lefelé fújó ventillátorokkal, a nagyobb belső felületű radiátorral. A diagramon megfigyelhető, a ventillátorok sebességével, és az áramlási intenzitás növelésével csak egy adott teljesítmény érhető el, utána csökkent a leadott hőmennyiség.

A leadott teljesítmény, és a felvett teljesítményből meghatározható a radiátor eredményességi tényezője, az formulával, amiben ET az eredményességi tényező, P lv a radiátor leadott teljesítménye feszültséggel meghajtott ventilátorokkal, P lvn radiátor leadott teljesítménye kikapcsolt ventillátorok esetében, P v a ventilátorok teljesítménye.

A számítások elvégzése után a következő diagramokat kaptuk. A nagyobb belső felületű radiátor eredményességi tényezője, a ventilátor teljesítményének függvényében. A kisebb belső felületű radiátor eredményességi tényezője, a ventilátor teljesítményének függvényében.

Összefoglalás Vizsgálataink eredményeképpen elmondható, hogy célszerű a dupla lapradiátorokra ventillátorokat elhelyezni, és az azokra kapcsolt feszültség változtatásával, a fűtőközeg áramlási intenzitásának változtatásával összehangolva, egy intelligens vezérlés segítségével akár kétszeresére is megnövelhetjük az ugyanazon radiátor által leadható teljesítményt.

Ajánlom a fűtési rendszer ventillátorokkal történő kiegészítését egy alulméretezett fűtési rendszer javítására vagy egy ritkán használt helyiség gyors felfűtéséhez.

Köszönöm szépen a figyelmet.