1 VÁLLALATI JOG MsC 5-7. Társasági jog Egyes társasági formák, konszernjog.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
Advertisements

TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
6. tétel Társas vállalkozások.
Konszernjog, vállalatfelvásárlás
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Pécsi Törvényszék A részvénytársaság Dr. Zámbó Ágnes
Egyes Gazdasági Társaságok Kft. és Rt.
Értékpapír piaci műveletk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jogi és menedzsment ismeretek
Jogi és menedzsment ismeretek
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
SAJÁT TŐKE (rövid, tartalmi áttekintés)
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes társasági formák
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az egyes gazdasági társaságok szabályozása az 1997-es Gt.-ben
Társasági jog A részvénytársaság.
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Vállalkozás Pro és Contra
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A svájci Kft. és Rt. áttekintése
Részvények.
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
Vállalkozások közötti választás  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
Jogi ismeretek: A gazdálkodó szervezetek működését meghatározó jogszabályok. Egyéni és társas vállalkozási formák A gazdasági társaságok alapításának és.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
A svájci Kft. és az Rt. áttekintése
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
1 Az egyes társasági formák az új Ptk.- ban - A konszernjog alapjai Oktatási segédlet Sárközy Tamás: Szervezetek státusjoga az új Ptk.-ban c. könyvéhez.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (5.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
Jogi és menedzsment ismeretek
Előadás másolata:

1 VÁLLALATI JOG MsC 5-7. Társasági jog Egyes társasági formák, konszernjog

I. Egyes gazdasági társaságok Kkt., bt., kft., rt.

Módszertani visszatekintés GT. szerkezetében: általános rész- különös rész Társasági formakényszer Speciális vállalkozási formák Szövetkezet – külön törvényben Egyesülés – GT.-ben, de kooperációs forma, nem önálló Statisztika – a magyar társulások nagyságrendje Kb kkt-bt, Kb kft., kb egyéni cég + látens egyéni vállalkozó kb (jegyzői regiszter) Kb rt., (többsége zrt.)

Kkt. – közkereseti társaság Üzleti vagyon, magánvagyon „összemosódik” – német jogból jön, a „közkereseti” kifejezés közvetíti, hogy a tagok teljes magánvagyonukkal korlátlanul (és egymással egyetemlegesen) felelnek (azaz perben „közösen kereshetők”) a társaságért Legalább két tag szükséges! Egyszemélyes kkt. NINCS Társasági vagyonnak lennie kell, ezt el kell különíteniük a tagoknak, de kötelező minimum előírás nincs (legkisebb pénzegység 5 Ft.-, életszerűen a minimálvagyon 10Ft.-) Társaság szervezete Tagok gyűlése – „formátlan taggyűlés” (a villamos hátsó peronján is… ST) Fő szabályként minden tag jogosult üzletvezetésre (minden tag, de CSAK tag!) Cégvezető persze lehet külső munkavállaló! (Problémát okozott, hogy a tag lehet-e munkvállaló) Spec. formája a betéti társaság

Bt.- betéti társaság A Bt.-re vonatkozó (eltérő) szabályozás háttérjoga a kkt. (és az általános rész) kültag – beltag (minimum 1-1 tag) Beltagok felelőssége = kkt. tagjainak felelőssége Kültag(ok) felelőssége analóg a kft. tagok felelőssége („kockázati tőketárs) Jelenleg a magyar jog „csendestársaságot” nem ismer, azaz a kültagok személyének, részesedésének is nyilvánosnak kell lennie, csendestárs (rejtett befektető) nincs (alapvetően EU tilalom miatt – Németország ellen van is eljárás) amennyiben 1 beltagra/kültagra csökken a tagok száma 6 hónapon belül új beltagot/kültagot kell szerezni – ha nem sikerül : a társaság megszűnik vagy át kell alakulnia

A kistársasági forma előnyei-hátrányai Előnyök: nincs kötelező tőkeminimum nincs meghatározva a vagyoni hozzájárulás mértékének minimuma egyszerűbb szervezeti szabályok alacsonyabb költségek az alapítás során Hátrányok: tagi felelősség szigorúbb: mögöttes ugyan, de korlátlan és egyetemleges kiv. kültag + kiváló/belépő tag felelőssége

A jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok Korlátolt felelősségű társaság (kft.) - Részvénytársaság (rt.)

A korlátolt felelősségű társaság jogszabályi háttér: Gt. jellege: jogi személyiséggel rendelkező társaság + tőkeegyesítő társaság, de zárt! – (a magánszektorban a legnépszerűbb) kis- és középvállalati forma Személyegyesülésként a társasági részesedésről értékpapírt kiállítani nem lehet – üzletrész vagyoni értékű JOG Tagok felelőssége nem áll fenn a társaság tartozásaiért (kivételes a felelősség áttörés – lásd hitelezővédelem, kisebbségvédelem, konszernfelelősség) egyszemélyes formában is működhet

Összegzésként a kft. fogalma A Kft: olyan – egy vagy több személyes - gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki a társaság kötelezettségeiért - törvényben meghatározott kivétellel - a tag nem felel

Belső jogviszony – tagok jogállása Kötelezettségek 1.vagyoni hozzájárulás teljesítése 2.„részesedés” a veszteség viseléséből 3.esetleges mellékszolgáltatások teljesítése 4.esetleges pótbefizetés teljesítése Jogok 1.legfőbb szerv tevékenységében való részvétel („közgyűlési jogok”) 2.részesedés a nyereségből („osztalék húzás” joga)

Vagyoni hozzájárulásról bővebben Vagyoni hozzájárulás teljesítése (törzs)tőkeminimum forint – tagok által szolgáltatott törzsbetét minimuma: forint (tízezerrel maradék nélkül osztható) Törzsbetétek (bejegyzés után üzletrész) összege = törzstőke, (bejegyzés után „jegyzett tőke”) törzsbetét: pénzbeli betét vagy apport fsz. szerint a tagoknak alapításkor kötelező szolgáltatni az (összesen) minimum forintot – DE lehetőség van arra, hogy később teljesítsék ezt a következő feltételeknek megfelelően: vagyoni hozzájárulás teljesítésének ütemezése lásd ábra!

létesítő okirat elkészítése= „alapításkor” ha az apport értéke eléri a törzstőke 50%-át, akkor azt teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani cégbejegyzési kérelem benyújtásáig benyújtásáig minden egyes pénzbeli Betétnek legalább a felét be kell fizetni bejegyzéstől számított 1 év bejegyzéstől számított 3 év minden egyes pénzbeli betétet teljes egészében be kell fizetni teljes egészében be kell fizetni az apportot teljes egészében szolgáltatni kell

Mellékszolgáltatás - pótbefizetés Tagi mellékszolgáltatás teljesítése csak ha kikötik a társasági szerződésben, de akkor kötelező – esetleges díjazás illeti meg a tagot Pótbefizetés teljesítése veszteséges működés esetén tőkepótlás lehetősége társasági szerződés feljogosíthatja a taggyűlést, hogy veszteséges működés esetén pótbefizetés teljesítésére kötelezze a tagokat a taggyűlési döntést a tag köteles teljesíteni = vagyoni betét szolgáltatásának tagi kötelezettsége Fő szabályként törzsbetét arányosan terheli a tagokat

Az üzletrész fogalmáról a kft. bejegyzését követően a tagok jogait + a törzstőkéből őket megillető hányadrészt az üzletrész testesíti meg mértéke a törzsbetét mértékéhez igazodik – el is térhet attól (az üzletrész forgalmi értéke lehet magasabb is – a társaság „piaci értékéhez/helyzetéhez” kötődik) – forgalomképes (értékesíthető, apportálható,) vagyoni értékű jog (korábban volt szó róla) 1 tagnak egy üzletrésze lehet 1 üzletrésznek azonban több tulajdonosa is lehet (képviselő!) azonos mértékű üzletrészhez fsz. szerint azonos mértékű tagsági jogok tartoznak (vagyoni hányad arányában) – kivétel: amennyiben a társ. szerz. eltérően rendelkezik = „különjogos” üzletrész a tag halála esetén az örökösre száll – kiv. ha ezt a társaság kizárja (ebben az esetben a társaságnak vagy valamely tagnak meg kell váltania az üzletrészt)

Az üzletrész átruházásáról kft.-től való „kiválás” egyetlen módja tagok kizárhatják/korlátozhatják az üzletrészek adásvételen kívüli megszerzésének egyéb módjait/jogcímeit kik is lehetnek vevők?  társaság tagja (egyetlen korlát: másik tag elővásárlási joga)  társaság (saját üzletrész)  társaságon kívül álló személy (feltétele: nincs elővásárlásra jogosult v. nem él ezzel a jogával) adásvétel = üzletrész tulajdonjogának és a kapcsolódó tagi jogoknak az átszállása ellenérték fekében (jogok+kötelezettségek) adásvétel tényét megfelelő okiratokon át kell vezetni elővásárlási jog érvényesülése!!!

Mi is az az elővásárlási jog? „egyoldalú alakító jog”, ez esetben törvényi alapon (a Gt. rögzíti) lényege, hogy a „kívülről érkezett ajánlat” paraméterei szerint a dolgot megszerezhetem elővásárlásra jogosultak (sorrendben): Többi tag Társaság Taggyűlés által kijelölt személy csak adásvétel esetén érvényesül (hacsak a társasági szerződés nem tér el ettől) elővásárlási jog megsértésével kötött szerződés semmis

Társaság szervezete Taggyűlés Ügyvezető(k) – De! Ügyvezetés nincs, a több ügyvezető sem testület! Ügyvezetők önfelelősségűek – hatáskörük nem elvonható, tevékenységük körében nem utasíthatók – a társasággal szemben - vétkességi alapon felelnek FB – csak a munkavállalói participáció esetén kötelező Könyvvizsgálóra közvetlen, részletező Gt. szabály nincs ez a számviteli szabályozás körébe esik

Előnyök - hátrányok Előnyök: társaság hitelezője felé fsz. nincs tagi felelősség tag csak a társasággal szemben felel lehetőség a szolgáltatott vagyoni hányadtól pozitív irányban eltérő részesedésre- „különjogos” üzletrész Hátrányok:  Kötelező tőkeminimum  törzsbetét kötelező minimuma  esetleges „plussz” kötelezettségek  Adminisztratív többlet a formális szervezeti működésre (erre a GT. nagy mozgásteret ad, ez tehát relatív)

Részvénytársaság

A részvénytársaság Gt.-ben szabályozott társasági forma tőkeegyesítő jellegű Tagsági jogokról értékpapírt állítanak ki – a részvény tagi jogokat megtestesítő értékpapír (Magyarországon jelenleg a részvény az egyetlen ilyen) A részvények névértékének összege az Rt. alaptőkéje (zrt , nyrt. – ) – rövid kitérő: mit közvetít a jogi személy formáknál a minimáltőke előírás? jogi személyiséggel rendelkező társasági forma egyszemélyes formában is működhet

Rt. fogalma összefoglalva A részvénytársaság.:  olyan gazdasági társaság,  amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul,  és amelynél a tag (részvényes) kötelezettsége a részvénytársasággal szemben a részvény névértékének vagy kibocsátási értékének szolgáltatására terjed ki  Alapítható nyílt részvényjegyzéssel, vagy zártan  Működési módja (részvények kibocsátási módja) szerint lehet zrt. vagy nyrt.,

Az Rt. alapítási módjai zártkörű alapítás = alapítók maguk között osztják szét a részvényeket (részvényes=alapító), nyilvános részvényes „toborzás” nincs klasszikus 4 fázisú alapítási folyamat Ez az alapítási mód a jellemző (a tőzsdei rt.-k többsége is zártan alakul, aztán tőzsdére lép) nyilvános alapítás = a részvényjegyzési eljárás folytán/részvény jegyzésével bárki az rt. részvényesévé válhat (alapítók és részvényesek) A XIX. sz. részvényjogában ez volt a jellemző, és a bemutatóra szóló részvény! XX. század második felére ez átfordult (a nyilvános alapítás atipikus, a részvények jellemzően névre szólóak).

Nyilvános alapítás menete 1.Alapítási tervezet (formai/tartalmi kritériumok) 2.részvények forgalomba hozatala előtt (PSZÁF által jóváhagyott) tájékoztatót + nyilvános ajánlattételt kell közzétenni 3.részvényjegyzés: olyan eljárás, ahol nyilvános ajánlattétel alapján, az értékpapírt megvásárolni szándékozó kötelezettséget vállal arra, hogy vagyoni szolgáltatást teljesít (jegyzési ív aláírásával) – jegyzéskor a részvény névértékének/kibocsátási értékének min. 10%-t ki kell fizetni 4.Alakuló közgyűlés  túljegyzés: több részvényt jegyeznek, mint amennyit az alapítási tervezetben az rt. kibocsát (elfogadása/visszautasítása)  aluljegyzés: tervezett alaptőkének megfelelő összeget zárónapig nem jegyeznek le (fsz. meghiúsul az alapítás – kiv. jegyzési garancia) 5.Cégbírósági bejegyzés

Hogyan működhet egy Rt.? (a nyrt. és a zrt. mint valódi „hungarikum” - ST) Nyilvánosan (nyrt.) = részvényei nyilvánosan kerülnek forgalomba (részletes szabályok a tőkepiaci szabályozásban (Tpt.-ben)- Magyarországon mintegy 50 tőzsdei rt. van 3 csoportja: - ”A” osztályú tőzsdei rt (kb 20 db.) – valóban tőzsdeképes, nemzetközi értelemben is - „B” osztályú – Európában már nem tőzsdeképes, de itthon a tőzsdén (kb. 12) - Nem tőzsdeképes, mégis nyilvános rt. – ezt az új Gt. szeretné felszámolni Zártkörűen (zrt.) = részvényei nem kerülnek nyilvánosan forgalomba (Magyarországon a mintegy 4000 rt.-ből kb 3950 zártkörűen működik)

A részvény típusa bemutatóra szóló, névre szóló létrehozás módja szerint: nyomdai részvény – dematerializált részvény Demat részvény – „értékpapír papír nélkül” (Györgyi Kálmán volt főügyész)… sajátos, amerikai hatásra benyomult intézmény Részvényfajta törzsrészvény, elsőbbségi részvények (az elsőbbség valójában „többletjog”). Főbb változatai az osztalék-, szavazat (többlet- ill. vétójogot biztosító), „aranyrészvény” az Uniós előiratok miatt nem lehetséges (’97-ben a magyar privatizációs törvény tartalmazta, lényeges privatizációs technika volt, ig élt) Egyéb: likvidációs,-, elővásárlási jogot biztosító,- menedzsment elsőbbségi jogot biztosító részvény) Dolgozói részvény (ST: „munkavállalói inkább”)

Részvényesi jogok 1.Legfőbb szerv tevékenységében való részvétel (közgyűlési jogok) szavazati jog (fsz. névértékhez igazodik – kiv. Elsőbbségi részvények) felvilágosításhoz való jog, tájékoztatási jog, észrevételezési jog 2. Részesedés a nyereségből (osztalékjog) osztalékhoz való jogosultság a tárgyévi adózott eredményből (fsz.: névértékhez igazodik – kiv. Elsőbbségi részvényesi jogok) 3. Mellékjogok kissebségi jogok gyakorlása (zrt. 5% - nyrt. 1% = napirendi ponttal kapcsolatos kérdés indítványozása) tulajdonosi/letéti igazolás kiadása (részvénykönyvbe történő bejegyzés)

Rt. szervezete Nyrt. szervezete: Közgyűlés Igazgatóság FB (kötelező) Könyvvizsgáló (kötelező) Audit bizottság (3 tag) lehetőség (Igazgatótanács – lehetőség = „board” rendszer) Zrt. szervezete: Közgyűlés Igazgatóság vagy vezérigazgató FB (kötelező, ha a szavazati jog 5%-val rendelkező tagok kérik, ill dolgozói participáció esetén) - ügydöntő FB Könyvvizsgáló (kötelező)

V. Befolyásszerzés gazdasági társaságban Konszernjog Vállalatcsoport

A piaci koncentrációra adott lehetséges jogi válaszok Antitrust jog (Versenyjog) A versenykorlátozások lehetséges eseteire adott válasz a versenyjogban Kartelltilalom (versenykorlátozó megállapodás vagy döntés tilalma) Fúzióengedélyezés (fúziós küszöbérték feletti összefonódás ellenőrzése) Monopóliumok versenyjoga(erőfölénnyel való visszaélés tilalma Pénzügyi jog A pénzpiaci transzparencia és a közbevételi szempontok érvényesítése a konszolidált mérleg szabályain keresztül Társasági jog Eszköztár kell a vállalatfelvásárlás ellenőrzésére, a visszaélésszerű felvásárlás megakadályozása A társasági jog nem gátolja, de védelmi rendelkezések a kisbefektető ill. a hitelező érdekében A jogi nyelv a „holding” fogalmat nem ismer, itt van fogalmi különállás – a konszern közgazdaságilag olyan vállaltcsoport, melynek van valós szakmai jellege (MOL). A holding nem tiszta piaci kategória (ÁPV rt.), vegyes vállalatok összefonódása – a jog ezeket a befolyásszerzéseket egységesen konszernszabályozás alá vonja, nem differenciál

Amerikai típusú, offenzív konszernjog Williamson Act 1960-as évek – 20 szövetségi állam csatlakozott 1%-nál már bejelentés köteles 5% fölött „take over” (nyilvános ajánlati eljárás) A ’90-es évektől erős nyomást gyakorolt a kontinentális német típusú konszernjogokra, a nyilvános rt.-kre bejött a „take over” szabályozás Magyarországon 5% fölött PSZÁF bejelentés, 33% fölött a részvények 50%-ára vételi ajánlatot kell tenni, súlyozott tőzsdei átlagáron –részvényesek 90 napon belül döntenek az eladásról (vételár fedezet felügyeleti letétbe kerül + stratégiai „takarékláng”-on működik az ajánlat tevő. Tehető ellenajánlat is ajánlat+50% ajánlott áron (hosszas, nehézkes, nyilván valóan offenzív tranzakciók kiiktatására való), de a gazdasági recesszió felélesztette

Kontinentális konszernjog A kiindulási alap, hogy a felvásárlás nem „ördögtől való” De! a felvásárlásnak valóban vannak veszélyei (piacvédelem, leány vállalati kiszolgáltatottság, kisrészvényes, hitelező), azonban célzott védelmi eszközökkel kell ezt megakadályozni ’50-es években indult, Németországban és „rejtélyes karriert” futott be (ST). A német gazdasági erő világháború után Dél Amerikába „exportált” erői hozták vissza Európába Volt szocialista blokk sajátossága, hogy a versenyjog hagyományos gazdasági struktúra védelmét szolgáló intézményei nem tudnak funkcionálni (a privatizáció folyamán az állami monopóliumokból privát monopóliumok jöttek létre. Erre a ’80.-as évek végére már erős konszernjogi szabályok születtek (korábban ez a többségi – 50% feletti -részesedésre már reagált (bejelentés+ vételi ajánlat a kisrészvényesnek, piaci áron, + biztosíték a hitelezőnek) ban bekerül a magyar társasági jogba a vállaltcsoportra vonatkozó szabályozás is (fakultatív az elismertetés, nem sok van Magyarországon)

A magyar GT. befolyásszerzésre vonatkozó szabályai minősített többséget biztosító befolyás (szavazatok 75%) Cégjegyzékbe be kell jegyeztetni – létrejöttét követő 15 napon belül be kell jelenteni az illetékes CB-nek közzétételétől számított 60 napon belül a társaság bármely tagja kérheti, hogy a minősített befolyással rendelkező az üzletrészét/részvényét vegye meg tőle (létesítő okiratban ez kizárható) hitelezővédelmi szabályok: ha a minősített többséggel rendelkező tag tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat – hitelező kérelmére – a CB biztosíték adására kötelezheti felszámolási eljárás során - minősített többséggel rendelkező tag korlátlan és teljes felelőssége is megállapítható (feltételekkel)

Elismert vállalatcsoport Konszolidált mérleg-kötelezett vállalkozások egységes piaci státuszának legalizálása – a magyar vállaltcsoport szabályozás a számviteli szabályozáshoz kapcsolta a fogalmi összefüggéseket uralkodó tag – ellenőrzött társaság(ok) közötti kötelmi jellegű viszony, a cégnyilvánosság biztonságával Uralkodó tag bármi lehet, de ellenőrzött társaság csak rt. vagy kft. uralmi szerződés cél: egységes üzleti célok megvalósítása, uralkodó tag illetve a leányvállalatok jogainak kötelezettségeinek kiegyensúlyozott rendszere szerződéses alapon. Cégjegyzékbe be kell jegyeztetni – Cégközlönyben közzéteszik, (ezzel a kisrészvényesek „konszern” igénye feléled+ hitelezővédelmi biztosítékok) nem hoz létre tagjaitól elkülönült jogalanyt

Uralkodó tag (anyavállalat) jogállása A vállalatcsoport esetében az uralmi viszony, a befolyás legalizált. Az elismert vállalatcsoport uralkodó tagjának az általánoshoz képest többlet jogai vannak: ellenőrzött társaság ügyvezetését utasíthatja + ellenőrzött társaságra kötelező határozatot hozhat jogosult az ellenőrzött társaság vezető tisztségviselőinek/FB tagjainak kinevezésére/visszahívására

Ellenőrzött (leány) társaság jogállása ügyvezetése a vállalatcsoport érdekeinek elsődlegessége alapján köteles eljárni ügyvezetés évente köteles beszámolni az uralkodó tagnak jogosult tájékoztatást kérni az uralmi szerződés végrehajtásáról kezdeményezheti az uralkodó társaság legfőbb szervének összehívását szakértő kirendelését kérheti a CB-tól

Tényleges vállalatcsoport uralmi szerződés és CB-i bejegyzés nélkül is alkalmazhatóak az elismert vállalatcsoport szabályai ha: 3 éves együttműködés (megszakítás nélkül) egységes üzleti koncepció Előnyök-hátrányok kiegyenlített eloszlása a társaságok között megvalósul.