A szociális szolgáltatástervezés dilemmái Temesváry Zsolt TÁMOP 5.4.1 III. Módszertani és szolgáltatástervezési pillér mb. pillérvezető 2011. Dabas.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A környezetvédelem intézményrendszere
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 SzIT A szociális és munkaügyi szolgáltatások együttműködésének lehetősége, feltételei HEFOP folytatás Bajka Gábor tanácsadó Közép-magyarországi.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE II. 1. ÖNKORMÁNYZATI HORIZONTÁLIS ÉS VERTIKÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS MECHANIZMUS KITERJESZTÉSÉT.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Országos Statisztikai Tanács
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
TÁMOP kiemelt projekt A „Központi szociális információs fejlesztések” c. kiemelt projekt bemutatása Vincze Viktória Budapest, december 18.
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A szociális szolgáltatástervezés dilemmái Temesváry Zsolt TÁMOP III. Módszertani és szolgáltatástervezési pillér mb. pillérvezető Dabas

Koncepcióalkotásról a Szt.-ben évi III. tv. 92§ (3) Kötelezettek köre 2000 főnél nagyobb települések Kistérségi társulások Megyei önkormányzatok Főváros és kerületei Szociálpolitikai Tanács (területi és országos): SZTK véleményezés, értékelés, elemzés Szociálpolitikai Kerekasztal: megvalósulás, végrehajtás figyelemmel kísérése 90/A §: „szociális hatóság (…) felszólítja az önkormányzatot a feladat teljesítésére”

Tapasztalatok TÁMOP három felmérés Kvalitatív: koncepciók dokumentumelemzése  Indikátorok skála pontértékekkel  121 koncepció elemzése Kvantitatív I.: kérdőíves felmérés (FSZH)  297 település szolgáltatástervezése Kvantitatív II.: online survey felmérés  192 db tisztított minta

Alapvető dilemmák Felülről lefelé, vagy alulról felfelé építkezés?  Jelenleg top-down rendszer Hogyan működtethető országos koncepció nélkül? Mely szükségletek kielégítésére irányul a koncepció?  Települési szükségletek  Intézményi szükségletek  Lakossági szükségletek De hogyan mérhető, milyen módszerekkel?

Készült-e a tervezés során az adott földrajzi területen, a szolgáltatásokkal összefüggő szükségletfelmérés

Tervezési dilemmák Megvalósíthatóság Említett problémák  Humán-erőforrás hiánya (46%)  Felülvizsgálati idő rövidsége (36%) Kötelezettek csupán…  11%-a készült el határidőre (2003)  5% végezte el az addigi 3 felülvizsgálatot  13% az elmúlt 2,5 évben készült el alapkoncepciójával  37% nem késett el a felülvizsgálattal

Tervezési dilemmák Kiszámíthatóság Jogszabályi környezet állandó változása, bizonytalansága: ellátási kötelezettségek, normatívák változása Társadalmi-gazdasági változások Tervezhetőség Hogyan tervezzünk konzekvensen egy kiszámíthatatlan rendszerben?  Kötelezettek 64%-a nem módosított koncepcióján  56% a status quo fenntartását jelölte meg célként

Tervezési dilemmák Együttműködés Interszektorális  Elsősorban a gyermekjólét/gyermekvédelem intézményeivel  Komplex jóléti stratégia: egészségügy, foglalkoztatáspolitika, oktatás Intraszektorális  Ellátási szintek ritkán kerülnek stratégiailag összekapcsolásra (komplex gondozás)

Tervezési dilemmák Megfeleltethetőség Időbeli eltérés az egyes koncepciók megalkotásában Eltérő érdekek, értékek, fejlesztési elképzelések Alkalmazhatóság Modernizáció vagy túlélés Ideáltipikus állapot kidolgozása, vagy egyszerű fenntarthatóság

Sztk elkészítésével kapcsolatos előzetes elvárások

Hozott-e változást az önkormányzati működésben az Sztk elkészítése

Amennyiben hozott változást az Sztk elkészítése, milyen területen?(db)

Mely dokumentumok elkészítésénél vették figyelembe az elkészült Sztk-t (db)

Honnan érkeztek innovatív javaslatok, ötletek?(db)

Hogyan, milyen fórumokon véleményeztették az elkészült koncepciót

Milyen adatforrásokat használtak az Sztk készítése során (db)

Milyen ágazatokat érintő fejlesztési irányok szerepelnek a koncepcióban

Mit tekintünk szolgáltatástervezési koncepciónak? Ágazati fejlesztéseket tartalmazó, átfogó és hosszú távú (reform) stratégia Ágazati szereplők (szolgáltató, fenntartó, felhasználó) közötti szerződés Közigazgatási szintek közötti kötelezettségvállalás a fejlesztési irányokra és tartalmakra vonatkozóan Jogszabályi előírás teljesítése Szolgáltatások tervezésére, fejlesztésére irányuló komplex rendszer (módszertani háttérintézet, help- desk, webes felület, szakmai nyilvánosság stb.)

Néhány gondolat az országos szolgáltatástervezésről…. Funkcionalitás, hatékonyság: Miként lehet a szűkös közösségi erőforrásokból szükségletek és igények szerinti, magas minőségű szolgáltatási rendszert létrehozni? Komplex megközelítés: Hogyan lehet olyan jólétmix-et létrehozni, ahol az ellátórendszer a különféle szolgáltatók „jó keverékét” (központi és helyi állam; non-profit, valamint for-profit szervezetek) célozza meg, a mindenkori informális segítő hálózatok bevonásával?

Néhány gondolat az országos szolgáltatástervezésről….  Szükségletek minimuma: Mit tekinthetünk alapvető szükségletnek, amelyet a központi és a helyi államnak garantálnia kell?  Szükségletek mérhetősége: A szükségletek hogyan válnak láthatóvá? Hogyan változnak/változhatnak a szükségletek a jövőben?  Szükségletek diverzitása: A helyi különbségek milyen összefüggésben és mértékben, mely szolgáltatási típusok esetében vehetők figyelembe?  Trendek definiálása: Mely szociális szolgálatokra lesz szükség a jövőben, milyen minőségben és mennyiségben? Mennyi és milyen szakemberre lesz szükség?

Tervezés optimális modellje „bizonyíték-alapú fejlesztések” (evidence based policy-making) „összeillesztett modell” (joined up, GB)  Folyamatok (trendek) pontos meghatározása  Célok és outputok meghatározása Gazdaságosság Hatékonyság Igazságosság Eredményesség  Átfogó stratégiák kidolgozása a lakossági szükségletek (és nem a domináns intézmények) mentén  Koncepcionális keretek kidolgozása központilag, de tartalmi feltöltés a helyi igényeknek megfelelően

Tervezés optimális modellje Jelenlegi állapotOutput Folyamat I. Folyamat II. Trend

Köszönöm a figyelmet!