Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Hiteles elektronikus dokumentumok tárolása/archiválása – avagy a papír alapú bér-irattárolás elektronikus megfelelője. Vincze Zoltán Presales Montana Zrt.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
A papír nélküli, digitális világ már hamarosan elérhető Zsámboki Gábor kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes
Montana szerepe a nyílt és minősített elektronikus iratkezelésben MonDoc System avagy a rendszerető rendszerező Konkoly Péter Fejlesztési igazgató.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
1 Közigazgatási Szervek Egységes Iratkezelésének Szabályozása Projekt ismertető A KEIR projekt alapjai, a kezdeti kihívások Előadó: Kakuk Ilona LogiSter.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági informatika - bevezető
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az Internet megismerése
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Microsoft Office Publisher
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Új szolgáltatások illesztése működő rendszerekhez SOA alulnézetben
A MÚLT. VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT…A SZÓ ELSZÁLL, AZ ÍRÁS MEGMARAD…DE MEDDIG? EGYSÉGES IRATKEZELÉS. A JÖVŐ. KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK EGYSÉGES IRATKEZELÉSÉNEK.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A helyi önkormányzat, mint elektronikus ügyintézést biztosító szerv január 1. napjától ellátandó feladatai Szenes Tamásné Elektronikus Ügyintézési.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
Hiteles Elektronikus Archívum
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Önkormányzati adattárház
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hosszútávfutás az irattárakban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc

Tartalom A levéltár és a „szervek” kapcsolata A levéltár, mint hivatal A levéltár, mint speciális intézmény Az ügyiratkezelés és az archiválás integrációja

A levéltári átadás Levéltári átadás 1.0 papírra nyomtatott „levéltári átadáson” papír (vagy Excel – 1.1?) alapú dokumentumot (ISZ folyamat: elektronikus->papír->elektronikus) Levéltári átadás 2.0 elektronikus „levéltári átadáson” papír alapú dokumentumot Levéltári átadás 3.0 Elektronikusan elektronikust

Az 1.0 verzió Formátum rendelet hiánya! A közigazgatási adatok KÖTELEZŐ export-import szabványa csak az ISZ-t nem használó szervezetekre korlátozná ezt az átadás-átvételi módot. („Új” maradandó értékű iratok néhány %-a) ISZ-t nem használó közfeladatot ellátó szervezet csak az e-ügyintézést jogszabályi mentesség alapján kizáró szervezet lehet

A 2.0 verzió Formátum rendelet vagy megegyezés alapján! Különböző gyártók esetén a megegyezés problémás. Későbbi digitalizálás (+indexelés) esetén közel 100%-os azonosíthatóság, ha a 24/2006 BM-IHM-NKÖM szerinti metaadatokra kiterjed a formátumrendelet.

A 3.0 verzió A metaadatok értelmezése miatt ennek a módszernek is a hiányzó formátum rendelet az alapja! A 12/2005 IHM 1. és 2. melléklete nagyon szűk keretet ad. GIS rendszerek tervrajzok és hangfelvételek átadására alkalmatlanok a meghatározott kötelező formátumok. A rejtjelezett e-iratok átvétele problémás.

A levéltár, mint hivatal Iratkezelés Belső iratkezelési funkciót a közfeladatot ellátó szervezetekre vonatkozó szabályok szerint Szolgáltatás ügyfeleknek (nem kutatók) elektronikus ügyintézés lehetősége, 21/2006 KIETB ajánlás (egy kis formátum rendelet)

A levéltár, mint levéltár Tömeges iratérkeztetés Levéltári átadás (lista) importja Szolgáltatás ügyfeleknek (kutatók) elektronikus ügyintézés lehetősége, 21/2006 KIETB ajánlás (egy kis formátum rendelet) + kutatandó másolat elektronikus átadása Hiteles elektronikus dokumentumok kezelése Forrás-hatóságnak címzett titkosított e- küldemények kezelése problémás

A levéltár, mint levéltár (2) Történeti értékű, teljes mértékben nem konvertálható speciális formátumú e- dokumentumok Pl. egy image-ben nem jeleníthető meg minden információ, animált és esemény vezérelt reprezentációk Vegyes ügyintézésű ügyek egységes eszközökkel megvalósított iratkezelés mind az e-, mind a papír dokumentumokra

Az ügyirat- és dokumentumkezelés Ügyiratkezelés Feladata, folyamata és eszközei definiáltak, az eszköz tekintetében tanúsítási rendszer Dokumentumkezelés Ma még műszaki lehetőségekhez igazodó „tudomány”. Egy különleges személy különleges, térben és időben változó módon reprezentált PET CT-je a módosított Ltv. szerint lehet „maradandó értékű irat”. Levéltár mégsem vehet orvosi PACS rendszert, hogy tárolja, reprezentálja.

A megoldás kiválasztása Tanúsított iratkezelő szoftver Valódi választék Dokumentumkezelés Professzionális archiváló rendszer Integráció Logikai kapcsolat megvalósítása a mindkét rendszerben tárolt metaadatok használatával.

Milyen tanúsítást válasszunk? Szűkített A szoftveren belüli dokumentum tárolás és az elektronikus aláírás hiányzik. Jogszabályi (pl. önkormányzati rendelet) mentesség esetén alkalmazható. Teljes Az iratkezelési szoftver a 24/2006 összes szabályának megfelel Bővített A portál megoldásban is 24/2006-nak megfelelően valósították meg az iratkezelési funkciókat.

A bővített tanúsítás A Ket. szerint a szolgáltatásokat az e-aláírással nem rendelkező ügyfelek felé is nyújtani kell a központi rendszeren keresztül. Ez csak portál megoldással lehetséges. (21/2005 KIETB ajánlás) Milyen jogszabályi környezetnek felel meg a teljes? Az e-ügyintézés kizárása esetén sok, e-ügyintézéshez kevés! A GovSys átgondolt tervezése révén a portál csupán reprezentációs eszköz és interfész. (kivéve:form aláírása, központi rendszer adatkapcsolat, hacker-támadás esetén érkeztetés letiltás)

Hogyan tovább? A 21/2006-os ajánlás kiegészítése a Központi Tárhelyre vonatkozóan tanúsítási rendszer bevezetése a Központi Rendszerrel való teljes együttműködésre tanúsítási szabvány definíciója a Moreq-re szoftver fejlesztési szabvány tanúsítása (ISO) ASP szolgáltatási szintfelmérő szabvány (ASP tanúsítás) „formátum rendeletek” (XML szabvány a közigazgatási adatokhoz való hozzáférésre)