Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Advertisements

Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Nagyméretű állományok küldése
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Valószínűségi kísérletek
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Komplex természettudomány 9.évfolyam
angol fizikus, matematikus,csillagász, filozófus és alkimista;
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Matematikai érdekességek és görög matematikusok
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Kereskedelmi szerződések joga
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
1993-as közoktatási törvény
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Idojaras szamitas.
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Ecsetvonások a kiváló tanár és a világhírű földtudós portréjához
Gravitációs kölcsönhatás
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
Az anyagi pont dinamikája
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az energia.
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Elektromos kölcsönhatás
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Természettudományi kiselőadás címe
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Készítette: Boros Bence
Elektromos alapjelenségek
Kétszintű érettségi vizsga
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
BTMN.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
2. csapat Bugát Pál és kortársai
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A tehetséggondozás kihívásai
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Készítette: Ócsai Olivér 9/C

1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd 4. A tehetetlen tömeg 5. A súlyos tömeg 6. A tehetetlenségi és a súlyos(gravitációs) tömeg ekvivalenciája Tartalom

A súlyos és a tehetetlen tömeg felfedezése Eötvös Loránd tudóst különösen izgatta a súlyos és tehetetlen tömeg arányosságának problémája ban munkatársaival: Fekete Jenővel és Pekár Dezsővel, méréseit oly mértékben tökéletesítette, hogy megállapították, hogy a tehetetlen és súlyos tömeg legfeljebb 1/200,000,000 arányban térhet el egymástól. Ezzel a felfedezéssel elnyerték 1909-ben a Göttingeni Egyetem Benecke-féle pályadíját. Eötvösnek és munkatársainak a tehetetlen és súlyos tömeg arányossága terén végzett vizsgálatai kísérleti igazolását adják az Einstein-féle relativitás elméletnek. Eötvös Loránd tudóst különösen izgatta a súlyos és tehetetlen tömeg arányosságának problémája ban munkatársaival: Fekete Jenővel és Pekár Dezsővel, méréseit oly mértékben tökéletesítette, hogy megállapították, hogy a tehetetlen és súlyos tömeg legfeljebb 1/200,000,000 arányban térhet el egymástól. Ezzel a felfedezéssel elnyerték 1909-ben a Göttingeni Egyetem Benecke-féle pályadíját. Eötvösnek és munkatársainak a tehetetlen és súlyos tömeg arányossága terén végzett vizsgálatai kísérleti igazolását adják az Einstein-féle relativitás elméletnek.

A két tömegfajta közti különbség A fizikában a tömeget kétféle módon definiálhatjuk, mint tehetetlen és mint gravitáló (súlyos) tömeget. Az, hogy a testnek tömege van, abban nyilvánul meg, hogy mozgási állapotának, sebességének megváltoztatására erő kell, mely arányos a test tömegével: az fejezi ki a tömeg tehetetlenségét. De, hogy a testnek tömege van, az abban is megnyilvánul, hogy más testre gravitációs vonzást gyakorol. Newton törvénye szerint ez a vonzó erő arányos a tehetetlen tömeggel és független a test anyagi minőségétől. Ezt a jelenséget röviden a tehetetlen és súlyos tömeg arányosságának nevezik.

Eötvös Loránd Vásárosnaményi báró Eötvös Loránd Ágoston, Budán született 1848 július 27.én majd szintén Budapesten elhunyt április 8.án magyar fizikus, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga(a Cavendish-féle torziós mérleg tovább fejlesztésének is felfogható). Egyetemi tanár, vallás- és közoktatási miniszter, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke. Ő fedezte fel a súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbséget.

A tehetetlen tömeg A tehetetlen tömeg egy objektum gyorsítással szembeni ellenállásának mértéke. Newton második törvénye értelmében egy m tehetetlen tömegű testre ható F erő esetén. Definíciója: A tehetetlen tömeg egy objektum gyorsítással szembeni ellenállásának mértéke. Newton második törvénye értelmében egy m tehetetlen tömegű testre ható F erő esetén. Definíciója:

A súlyos tömeg A súlyos tömeg máséven gravitációs tömeg a gravitációs mező hatása alapján mért tömeg. Tegyük fel, hogy egy A és B objektum egymástól x távolságra helyezkedik el. A gravitációs törvény szerint, ha a két test gravitációs tömege M A ill. M B, akkor mindkét objektum gravitációs erőt fejt ki a másikra: F = G * M a * M b

A tehetetlenségi és a súlyos (gravitációs) tömeg ekvivalenciája A tehetetlenségi és gravitációs tömeg ekvivalenciáját gyenge ekvivalenciaelvnek vagy Galilei-féle ekvivalenciaelvnek nevezzük. Ezen elv legfontosabb következménye a szabadon eső testekre vonatkozik. Tegyük fel, hogy egy test tehetetlen tömege m és gravitációs tömege M. Ha az egyetlen ható erő a gravitációs mezőből származik, akkor Newton második törvénye és a gravitációs törvény együtt a következő gyorsulást adja: a= M/m * g= K*g

Köszönöm a figyelmet !