Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matematikai érdekességek és görög matematikusok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matematikai érdekességek és görög matematikusok"— Előadás másolata:

1 Matematikai érdekességek és görög matematikusok

2 Hippokratész Hippokratész a 80. olümpiász 1. évében (i. e. 460–459) született, Argianiosz hónap 27. napján (helyet nem tudunk) Görög matematikus és fizikus volt.

3 Munkássága A neve alatt fennmaradt írásokat tartalmazza a „Corpus Hippocraticum” (Hippokratészi gyűjtemény). Egyik legjelentősebb munkája az „Aphoriszmoi” (Aforizmák).

4 Hippokratészi eskü A „Horkoszt” (eskü) az egykori tanítványok nyomán teszi le ma is minden újonnan végzett orvos, megfogadva az orvosi etika legmagasabb rendű formáinak betartását. Az ókori Görögországban kialakult a világi orvoslás. Csak a megfelelő iskolát végzett világi személyek gyógyíthattak. Hippokratész volt az első orvos, aki rendszerbe foglalta és leírta az orvostudomány elméleti és gyakorlati alapjait, tudnivalóit. A nevét viselő eskü valószínűleg a Hippokratészt megelőző időszakból (a Kr. e.VI. századból) származik, s a Kósz szigetén működő Aszklépiosz orvospapok fogadalmi szövege volt.

5 Pszichológiája Hippokratész nemcsak az orvoslás hanem a lélektan területén is az úttörők között állt. Ő volt az első a görögök közül aki a lelket nem aérnek, (levegőnek) hanem pszükhének nevezte. Hippokratész lélektani vizsgálódásainak a főcélja – mint orvosi írásainak többsége – a dietétika alkalmazása volt. A testet és a leket egymástól különböző ám egymással szoros összefüggésben álló dolgoknak gondolta, s ezért azt állította, hogy a megfelelő étrendi szabályokkal hatni lehet a lélekre.

6 Köszönjük a figyelmet! 
Készítette: Jónás Fanni, Imecz Levente Köszönjük a figyelmet! 


Letölteni ppt "Matematikai érdekességek és görög matematikusok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések