Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 1 Felmérés az energiaforrások és a Paksi Atomerőmű Rt. lakossági megítéléséről Paksi Atomerőmű Rt. 2006. július.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Mennyi az annyi, avagy a szegedi médiumok olvasottsága, hallgatottsága, nézettsége az Informédia felmérései alapján szeptember 11.
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Készítette: Geszler Nikolett
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
MÉDIAHÍR KUTATÁS GVH VPI a Bajnai-kormány első gazdasági miniszterjelöltjének kartellezés miatti visszalépése kapcsán.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
Az atomenergia.
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 Nyugat Mecseki TIT NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Éghajlatváltozás Környezettudatossági felmérés A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország részére.
Vecsés város kutatás Közéleti, politikai kérdések Második hullám
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Internet a családban Székely Levente –
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Ügyfélpreferenciák a bankszámlakivonatok esetében Dr. Tomcsányi Péter Prime Rate ügyvezető.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
Iskolakezdés, ahogy a családok látják
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A kutatási program leírása
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Márkakereskedői helyzetkép
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Energiaforrásaink.
Közvélemény- és piackutatási igazgató
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 1 Felmérés az energiaforrások és a Paksi Atomerőmű Rt. lakossági megítéléséről Paksi Atomerőmű Rt július Project „Green 2006”

Paksi Atomerőmű Rt. 2 Bevezetés A kutatás háttere, céljai és módszere

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 3 A prezentáció felépítése Bevezetés A kutatás háttere A kutatás céljai A kutatás módszere A minta demográfiai összetétele A kutatás főbb eredményei Végső konklúziók

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 4 A kutatás háttere A Paksi Atomerőmű Rt. megbízásából a TNS évente végez monitoring-jellegű kutatást az Atomerőmű és általában az energiaforrások lakossági megítéléséről. A kutatássorozat révén a Paksi Atomerőmű Rt. számára folyamatosan láthatóvá válik, hogyan értékeli a lakosság a különböző energiaforrásokat, és ezen belül az atomenergia szerepét, miként vélekedik a paksi atomerőműről és hogyan viszonyulna egy újabb atomerőmű létesítéséhez. A kutatásokban az évente ismétlődő, trendet vizsgáló kérdéseken kívül minden alkalommal szerepelnek aktuális problémákra vonatkozó kérdések is. Ilyen például a Bátaapáti közelében létrehozandó radioaktív hulladéklerakóval kapcsolatos ismeretek, valamint a áprilisi üzemzavar utóhatásainak vizsgálata.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 5 A kutatás fő céljai Az egyes energiaforrások ellátásáról és környezetkárosító hatásáról, áráról alkotott vélemények felmérése. Az atomerőművek működésével, a keletkezett melléktermékekkel, az üvegházhatással való összefüggésével kapcsolatos ismeretek kimutatása. A paksi atomerőműről, a magyarországi villamos energia-termelésben betöltött szerepére, veszélyességére, védettségére, biztonsági előírásaira, Európai Uniós megfelelésére vonatkozóan kialakult vélemények feltárása. A működő atomerőművel, valamint annak élettartamának meghosszabbításával való egyetértés illetve egyet nem értés arányainak kimutatása, továbbá egy új atomerőmű illetve egy új paksi blokk építésével kapcsolatos vélekedések felmérése. A Bátaapáti közelében lévő radioaktív hulladéklerakóval kapcsolatos ismeretek, elfogadottság felmérése. A áprilisában bekövetkezett üzemzavar aktuális hatásainak feltárása.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 6 A kutatás módszere Országos, reprezentatív, kvantitatív kutatás személyes megkérdezés keretében, amelyet a válaszadó otthonában folytattunk le standard kérdőív alapján. A kutatás során 15 éves és idősebb magyarországi lakosokat kérdeztük meg. A kutatásba bevont háztartásokat véletlen mintavétellel, szigorított véletlen séta módszerével választottuk ki. Majd a háztartásokban Leslie Kish kulcs segítségével emeltük ki a megkérdezendő személyeket. A minta elemszáma 1028 fő. A mintavételből szükségképpen adódó kisebb aránytalanságokat súlyozással korrigáltuk. Így mintánk reprezentálja a 15 éves és idősebb magyar lakosságot nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és regionális elhelyezkedés szerint. Az adatfelvétel időpontja: július

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 7 A minta demográfiai összetétele Súlyozatlan adatok Súlyozott: 2001 NÉPSZÁMLÁLÁS Súlyozott: 2005 MIKROCENZUS Nem Férfi41,8 %46,6 %46,8 % Nő58,2 %53,4 %53,2 % Életkor év12,1 %25,6 %22,2 % év29,4 %34,0 %35,3 % év29,7 %22,1 %24,0 % 65 év és afelett28,8 %18,2 %18,5 % Iskolai végzettség maximum 8 általános35,2 %34,4 %39,0 % szakmunkásképző 15.7%15.0% 29,3 %25,0 %20,3 % középiskolai érettségi 24,8 %28,8 %27,8 % felsőfokú végzettség10,7 %11,8 %12,9 % Településtípus Budapest17,5 %18,0 %17,2 % egyéb város49,4 %47,8 %50,6 % falu33,1 %34,3 %32,2 % Regionális elhelyezkedés Központi régió26,5 %28,8 %28,6 % Észak-Magyarország13,1 %12,5 %12,4 % Észak-Alföld14,8 % 14,9 % Dél-Alföld13,8 %13,4 %13,5 % Dél-Dunántúl10,0 %9,7 % Nyugat-Dunántúl10,9 %9,9 %10,0 % Közép-Dunántúl10,9 % 11,0 % JFK index A9,2 %11,7 %12,0 % B16,7 %20,7 %20,8 % C35,8 %35,0 %33,5 % D25,0 %22,2 %22,6 % E13,2 %10,5 %11,1 % Összesen1028

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 8 A kutatás főbb eredményei Az energiaforrásokról alkotott általános vélemények

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 9 A legmegbízhatóbb energiaforrás a következő tíz évben Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/1. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 10 Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/2. kérdés A legmegbízhatóbb energiaforrás a következő ötven évben 2002 előtt a kérdés a 21.század első felére vonatkozott

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 11 Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/3. kérdés A legkisebb környezetkárosító kockázattal járó energiaforrás a jövőben 2002 előtt a kérdés a 21.század első felére vonatkozott

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 12 Ön szerint, amennyiben ilyen ütemben emelkedik az olaj világpiaci ára, melyik lehet az az energiaforrás, amelyik helyettesítheti? Bázis=az összes válaszadó, Spontán válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/3.a kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 13 Az atomenergiáról általában

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 14 Ön szerint mi okozza az üvegházhatást? Bázis=az összes válaszadó, Spontán válaszadás, Több válasz lehetséges, A/4. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 15 Hozzájárulnak-e az atomerőművek az üvegházhatáshoz széndioxid kibocsátással? Bázis=az összes válaszadó, A/5. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 16 Ön szerint melyek a nukleáris energia iránti bizalmatlanság főbb okai?* A kérdés szövege 2006 előtt: „Miért nem sikerült a fejlett demokráciákban az állampolgárok jelentős többségét az atomerőművek alkalmazása mellé állítani?” Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Több válasz lehetséges, A/8. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 17 Van-e tudomása arról, hogy a nukleáris energia jövőbeli szerepének átértékelése van folyamatban a klímaváltás és a fosszilis energiahordozók krízise miatt? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/8b. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 18 Kérem jelölje be az alábbi állítások közül az Ön által helyesnek vélteket! Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Több válasz lehetséges, A/9. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 19 Vélemények egy új atomerőmű építéséről

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 20 Bázis=az összes válaszadó, A/17. kérdés Egyetértene-e Ön egy új atomerőmű építésével Magyarországon?

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 21 Egy atomerőmű létesítési engedélyét milyen társadalmi feltételekhez kötné? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Több válasz lehetséges, A/18. kérdés * *spontán említés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 22 Ha népszavazásra kerülne sor Ön támogatná egy új atomerőművi blokk építését, amennyiben biztosan a már meglevő blokkok mellett, a paksi telephelyen létesülne? Bázis=az összes válaszadó, A/20. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 23 A paksi atomerőműről alkotott vélemények

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 24 Bázis=az összes válaszadó, A/14. kérdés Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon működik atomerőmű?

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 25 Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/10. kérdés Veszéllyel jár-e a paksi atomerőmű működése a környezetre? *a kérdés szövege 1998-ban változott

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 26 Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/11. kérdés Biztonsági előírások szigorúsága a paksi atomerőműben

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 27 Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/12. kérdés Biztonsági előírások betartása a paksi atomerőműben

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 28 Melyik kormányzati szerv felelős a nukleáris biztonság hatósági szabályozásáért? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/10.a kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 29 Mit gondol, mennyire hatékonyan szabályozzák és ellenőrzik a nukleáris biztonságot Magyarországon? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/10.b kérdés Átlag(1-5)2004 = 3,64 Átlag(1-5)2005 = 3,73 Átlag(1-5)2006 = 3,71

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 30 Milyen mértékben védett a paksi atomerőmű egy esetleges külső támadással szemben? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/44. kérdés Átlag(1-5)2002 = 3.23 Átlag(1-5)2003 = 2.88 Átlag(1-5)2004 = 3.17 Átlag(1-5)2005 = 3.11 Átlag(1-5)2006 = 3.16

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 31 Milyen mértékben veszélyezteti az erőmű az Ön és családja biztonságát? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/43. kérdés Átlag(1-5)2003 = 2,91 Átlag(1-5)2004 = 2,76 Átlag(1-5)2005 = 2,67 Átlag(1-5)2006 = 2,74 Észak-Alföldön és a 8 általános végzettségűek körében nőtt számottevően a veszélyeztetettség érzése.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 32 Ön szerint a paksi atomerőmű megfelel-e az európai uniós elvárásoknak? Bázis=az összes válaszadó, A/13. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 33 Milyen mértékben felel meg a paksi atomerőmű az európai uniós elvárásoknak? Bázis=akik szerint az erőmű megfelel az európai uniós csatlakozási elvárásoknak, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/13a. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 34 Bázis=az összes válaszadó (N=795 Nt/Nv nélkül), Spontán válaszadás, A/21. kérdés Ön szerint a magyarországi villamosenergia-termelés hány százalékát biztosítja a paksi atomerőmű ? Átlag = 38% Tényleges érték (2005) ~= 40 % Nt/Nv = 23 %

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 35 Ön szerint milyen típusú erőmű termeli ma a legolcsóbban a villamosenergiát Magyarországon? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/22. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 36 Ön szerint a Paksi Atomerőmű Rt. mennyiért adott el 1 kilowattóra áramot az áram nagykereskedő Magyar Villamos Művek Rt-nek ben ? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/24. kérdés Tényleges érték = 8 forint 32 fillér

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 37 Hogyan viszonyulna a jelenleg állami tulajdonban lévő paksi atomerőmű esetleges privatizációjához? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/25. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 38 Van-e arról tudomása, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét a biztonsági előírások szigorú betartása mellett meg kívánják hosszabbítani? Kérdés szövege 2006 előtt: Van-e arról tudomása, hogy a paksi atomerőmű élettartamát jelentős mértékben meg kívánják hosszabbítani? Bázis=az összes válaszadó, A/15. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 39 Népszavazás esetén támogatná a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítását? Bázis=az összes válaszadó, A/16. kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 40 PaksIndex A paksi atomerőműről alkotott vélekedéseket vizsgáló legfontosabb kérdések komplex mutatója. Egy pontban jeleníti meg a különböző kérdések változásait. Képzésekor a tényadatok pontos ismeretét, felülírja a paksi atomerőműhöz való pozitív hozzáállás.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 41 A Paks Index változása az egyes társadalmi csoportokban Bázis=az összes válaszadó, Képzett változó PI=az atomerőmű veszélyességének megítélése (elhanyagolható veszély-4, óriási veszély-1) +biztonsági előírásainak szigorúsága (nagyon szigorúak-5, egyáltalán nem szigorúak-1) +betartásuk (nagyon pontosan betartják-5, egyáltalán nem tartják be-1) +1 (ha egyetért azzal, hogy működik atomerőmű) +a magyarországi villamosenergia termelés hány százalékát adja/ (ha az atomerőművet választja, mint legolcsóbban termelő energiát) Minimum=1 Maximum=7,6666.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 42 A Paks Index változása az egyes társadalmi csoportokban Bázis=az összes válaszadó, Képzett változó PI=az atomerőmű veszélyességének megítélése (elhanyagolható veszély-4, óriási veszély-1) +biztonsági előírásainak szigorúsága (nagyon szigorúak-5, egyáltalán nem szigorúak-1) +betartásuk (nagyon pontosan betartják-5, egyáltalán nem tartják be-1) +1 (ha egyetért azzal, hogy működik atomerőmű) +a magyarországi villamosenergia termelés hány százalékát adja/ (ha az atomerőművet választja, mint legolcsóbban termelő energiát) Minimum=1 Maximum=7,6666.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 43 A Paks Index változása az egyes társadalmi csoportokban Bázis=az összes válaszadó, Képzett változó PI=az atomerőmű veszélyességének megítélése (elhanyagolható veszély-4, óriási veszély-1) +biztonsági előírásainak szigorúsága (nagyon szigorúak-5, egyáltalán nem szigorúak-1) +betartásuk (nagyon pontosan betartják-5, egyáltalán nem tartják be-1) +1 (ha egyetért azzal, hogy működik atomerőmű) +a magyarországi villamosenergia termelés hány százalékát adja/ (ha az atomerőművet választja, mint legolcsóbban termelő energiát) Minimum=1 Maximum=7,6666.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 44 A magyar lakosság ismerete és véleménye a áprilisi üzemzavarról és a helyreállítási munkálatokról

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 45 Hallott-e arról, hogy a paksi atomerőműben 2003 áprilisában bekövetkezett üzemzavar helyreállítási munkálatai még ebben az évben megkezdődnek? Bázis=az összes válaszadó, A/40. kérdés (2006.-ban lényegesen változott a kérdés szövege)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 46 Hogyan változott a kettes blokk biztonsági helyzete az üzemzavar óta? Átlag(1-5)2003 = 2.95 Átlag(1-5)2004 = 3.11 Átlag(1-5)2005 = 3.33 Átlag(1-5)2006 = 3.21 Bázis=összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/42. kérdés

Az atomerőmű internetes honlapja A honlap ismertsége és kihasználtsága

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 48 Tudja Ön, hogy az Interneten, az erőmű honlapján minden megtalálható a paksi atomerőmű működésével kapcsolatban? Bázis=az összes válaszadó, A/37. kérdés (A kérdés szövege ban lényegesen változott)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 49 Meglátogatta Ön az erőmű honlapját? Bázis=akiknek lehetősége van Internet elérése (n=279), A/38. kérdés A válaszadók 28%-ának van lehetősége az Internet elérésére

Bátaapáti közelében tervezett hulladéklerakó A tervezett hulladéklerakóval kapcsolatos ismeretek és támogatás

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 51 Ön hogy tudja, hol tervez a paksi atomerőmű a közeljövőben radioaktív hulladéklerakó-telepet létrehozni? Bázis=az összes válaszadó, Spontán válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/47 kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 52 Egyetért Ön a hulladéklerakó létrehozásával? Bázis=az összes válaszadó, Egy válasz lehetséges, A/47b kérdés

Tájékozódás, hírforrások igénybevétele A paksi atomerőművel kapcsolatos tájékoztatási tevékenység

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 54 Milyen hírforrásokat vesz Ön általában igénybe, ha a napi hírekkel, aktualitásokkal kapcsolatban szeretne tájékozódni? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Több válasz lehetséges, A/33 kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 55 Ön szerint az előbb említett mediák közül melyik jut el a legtöbb emberhez? Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/34a kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 56 Milyen gyakran használja az egyes hírforrásokat? Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/34 kérdés

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 57 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak a országos lapokban megjelenő, paksi atomerőművel kapcsolatos hírek? ÁTLAGOK! Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Egy válasz lehetséges, A/35. (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5) A legalább középiskolai végzettségűek, a fiatalabbak és a budapestiek kritikusabbnak látták általában a médiát, mint tavaly. A JFK-A kategória már amúgy magas pontszáma tovább növekedett (3,45>3,63), a JFK-B-be tartozók felzárkóztak az átlagos mezőnybe (3,28>3,48). A fészek előttiek kritikussága változott a legdrasztikusabban (Fészek előtt: 3,38>3,77).

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 58 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak a regionális, megyei, helyi lapokban megjelenő, paksi atomerőművel kapcsolatos hírek? ÁTLAGOK! Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Egy válasz lehetséges, A/35. (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 59 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak a rádióban elhangzó, paksi atomerőművel kapcsolatos hírek? ÁTLAGOK! Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Egy válasz lehetséges, A/35. (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 60 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak a televízióban vetített, paksi atomerőművel kapcsolatos hírek? ÁTLAGOK! Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Egy válasz lehetséges, A/35. (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 61 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak az Interneten megjelenő, paksi atomerőművel kapcsolatos hírek? ÁTLAGOK! Bázis=az adott hírforrást igénybe vevők, Egy válasz lehetséges, A/35. (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 62 Ön szerint mennyire kritikus, tárgyilagos, jóindulatú, érthető a Paksi Atomerőmű Zrt. saját működésével kapcsolatos tájékoztatási tevékenysége? ÁTLAGOK! Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, Egy válasz lehetséges, A/36. kérdés (1) Egyáltalán nemTeljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 63 Mennyire kritikusak, tárgyilagosak, jóindulatúak, érthetőek, elutasítóak az egyes hírforrások a paksi atomerőművel kapcsolatos tájékoztatás során? ÁTLAGOK! Bázis=az egyes hírforrásokat igénybe vevők, Segített válaszadás, A/35. kérdés (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5) A rádióra és televízióra a kritikusság és a tárgyilagosság a leginkább jellemző tulajdonság. Az országos lapokra leginkább a kritikusság, a helyi lapokra a tárgyilagosság mellett a jóindulatúság jellemző. Az Internet érhetőségét, tárgyilagosságát emelik ki az internetezők.

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 64 Mennyire ért egyet az alábbi kijelentésekkel? ÁTLAGOK!, Bázis=az összes válaszadó, (Nt/Nv nélkül), A/48 kérdés (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 65 Kijelentések összefüggése az Paksindex-szel KORRELÁCIÓS EGYÜTTHATÓK!, Bázis=az összes válaszadó, (Nt/Nv nélkül), A/48 kérdés Az atomerõmû üzemzavar esetén gyorsan, szakszerûen reagál A paksi atomerû körültekintõen jár el a nukleáris hulladék kezelésekor Az atomenergia ma Magyarország számára nélkülözhetetlen Az atomerõmû mûködése nem ad okot semmilyen aggodalomra Az atomerõmû tevékenysége során a legjobb partnerekkel dolgozik együtt A paksi atomerõmû nyugat-európai színvonalú technikai megoldásokat alkalmaz A paksi atomerõmû nagy mennyiségben és olcsón képes energiát termelni Kiváló szakemberek dolgoznak a paksi atomerõmûben A paksi atomerõmû mindent megtesz azért, hogy az erõmûvel kapcsolatos aktuális információkat eljuttassa az emberekhez Az atomerõmû gondot fordít a nukleáris energia termelésének megismertetésére Az nukleáris energia termelése kockázatokkal jár A Paksindex-re a legnagyobb hatással bíró kijelentések Egyetértés esetén negatívan befolyásolja a Paksindex értékét

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 66 Ön szerint mennyire hatékony a paksi atomerőmű, egy Nyugat-Európában működő atomerőmű és egy széntüzelésű erőmű? És mennyire nélkülözhetetlen…? ÁTLAGOK! Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, A/49. kérdés (1) Egyáltalán nem Teljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 67 Ön szerint mennyire nélkülözhetetlen, mennyire hatékony …… a paksi atomerőmű? ÁTLAGOK! Bázis=az összes válaszadó, Segített válaszadás, A/49. kérdés (1) Egyáltalán nemTeljes mértékben (5)

Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 68 Összefoglaló konklúziók A gázellátás és az gázár körülötti bizonytalanságok hatása érezhető az energiaforrások lakossági megítélésében. A gáz jelenkori és jövőbeni szerepének fokozatos romlásából - a megújúló energiaforrások mellett - az atomenergia is profitál. Ennek megfelelően rövidtávon a megújúló energiaforrások után a leginkább megbízható energiaforrás az atomenergia lett, továbbá az aktuális tendenciákat figyelembe véve, a gáz egyre inkább veszít pozícióiból. A paksi atomerőmű társadalmi támogatottsága továbbra is magas és stabil. Az új atomerőmű építésének a bázisa a megkérdezettek kétötödéhez közelít. Az emberek ugyan továbbra is közvetlenül érintve érzik magukat a kérdésben és országos népszavazást szeretnének, de egyre többen preferálják a helyi szintű döntést. A 2003-as üzemzavart követően helyreállt, de nem fokozódott a bizalom és a biztonságérzet az erőmű működését illetően. Több esetben - a bizalommal, biztonsággal az uniós megfeleléssel kapcsolatban – a 2004-es szintre állt vissza a lakossági index. A többség a biztonsági előírásokat hagyományosan szigorúnak érzi és az előírások betartását egyre kevesebben vonják kétségbe. Ezzel összhangban – a magyarországi atomenergia termelés nézkülözhetetlenségén túl - leginkább azzal értenek egyet az interjúalanyok, hogy kiváló szakemberek dolgoznak a paksi atomerőműben. A megkérdezettek szinte idealizálták a nyugat-európai atomerőmű működését, ugyanakkor a széntüzelésű erőműveket egyértelműen elavultnak minősítették. Lényegében e két típus között – a nyugat- európai atomerőműtől valamelyest elmaradva - foglalt helyet a paksi atomerőmű. A megújúló energiát hasznosító erőművek megítélése főként innovativitás és biztonság tekintetében volt kiemelkedő.

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMÜKET!