Ellenőri továbbképzés Budapest, 2012.08.04-05. Ellenőri továbbképzés Budapest, 2012.08.04-05. MLSZ JB.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TERÜLETVÉDEKEZÉS.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Magyar Női Labdarúgás Története 1914: Első női mérkőzés 1970: Megalakul az első női csapat, a FEMINA SE 1985: Első női bajnokság 1992: Első női Magyar.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Fenntartható utak Jogi Bizottság
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Pályaválasztási tanácsadás
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Mayer József Budapest február 27.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
1997-es korosztály rövid értékelése (U14) Készítette: Bakos Roland
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Állványokra vonatkozó követelmények
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Környezetgazdaságtan 1
9. szabály – A labda játékban és játékon kívül
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Jakab Péter ügyvezető igazgató MKB Bank ZRt. Bankbiztonság
HHR.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Hallgatói juttatási rendszer
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
7. Szabály: A mérkőzés időtartama
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Családi vállalkozások
Iskolai szociális segítő
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
A tudáspiacok.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
Szabálytalanságkezelés
Tevékenységek felvétele
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB

2 Az előadás főbb pontjai 1. Szabályváltozások 2. Játékosok testi épségének védelme 3. Fegyelmezés 4. Büntetőterület felügyelete 5. Szabadrúgások menedzselése 6. Szimulálás 7. Prevenció

3 2. Szabályváltozások 1. szabály: függőleges hirdetés 1. szabály: függőleges hirdetés 3. szabály: mérkőzés kezdete előtti „csere” 3. szabály: mérkőzés kezdete előtti „csere” 4. szabály: ragasztószalag a sportszáron 4. szabály: ragasztószalag a sportszáron 8. szabály: labdaejtés 8. szabály: labdaejtés 12. szabály: „látványos” szó törlése 12. szabály: „látványos” szó törlése

Elvárások (kezezés) Kizárólag indokolt esetben alkalmazzon a jv. fegyelmező kártyát ! Piros lap, ha Piros lap, ha Gólt akadályoz meg (FIFA 2010 video 87)

Elvárások (kezezés) Sárga lap, ha: Sárga lap, ha: Meggátolja, hogy ellenfele birtokába kerüljön a labda, illetve, hogy támadást folytasson (FIFA Interpretation LofTG 16 dia, FIFA 2010 video 51.) Megpróbálja becsapni a jv-t Sportszerűtlen előnyszerzés (FIFA 2010 video 52. és 54.) Gyakorta valós ok nélkül adnak sárga lapot a jv-k,csak igazolni akarják a döntésük helyességét pl. büntetőnél (UEFA A5)

Kezezéses szabálysértések: Kezezéses szabálysértések: Ha egy játékost kezezésért büntetnek, amikor a labda a kapu irányába megy akár játék közben, akár egy szabadrúgásból (kapura lövés), akkor a szabálytalan játékost figyelmeztetni kell. Ha egy játékost kezezésért büntetnek, amikor a labda a kapu irányába megy akár játék közben, akár egy szabadrúgásból (kapura lövés), akkor a szabálytalan játékost figyelmeztetni kell. Amikor egy játékost kezezésért büntetnek egy olyan esetben, amikor a labda keresztbe, a büntetőterületen belülre megy, akkor általában fegyelmezés nem szükséges. Kivéve, ha ezzel az ellenfele labdabirtoklását vagy egy ígéretes akció kialakulását akadályozzák meg. A ; A ; A ; Amikor egy játékost kezezésért büntetnek egy olyan esetben, amikor a labda keresztbe, a büntetőterületen belülre megy, akkor általában fegyelmezés nem szükséges. Kivéve, ha ezzel az ellenfele labdabirtoklását vagy egy ígéretes akció kialakulását akadályozzák meg. A ; A ; A ;A A A A A A Elvárások (kezezés)

7 3. Játékosok testi épségének védelme A játékvezető felelőssége védeni a játékosok testi épségét A játékvezető felelőssége védeni a játékosok testi épségét Zéró tolerancia a felelőtlen vagy súlyos szabálytalanságok / erőszakos cselekedetekkel szemben Zéró tolerancia a felelőtlen vagy súlyos szabálytalanságok / erőszakos cselekedetekkel szemben Határozott, bátor és következetes fellépés Határozott, bátor és következetes fellépés A4 201A ; A ; A ;A A

8 4. Fegyelmezés Legyen tudatos tevékenység Legyen tudatos tevékenység kérdések; kritériumok; szakkifejezések kérdések; kritériumok; szakkifejezések Megelőzés Megelőzés Törekszik-e megelőzni az eseményeket (jelenlét, rászólás stb.) Törekszik-e megelőzni az eseményeket (jelenlét, rászólás stb.) A fegyelmező eszközök következetes alkalmazása A fegyelmező eszközök következetes alkalmazása Játékszabályokhoz képest Játékszabályokhoz képest Mérkőzésen belüli saját mércéhez Mérkőzésen belüli saját mércéhez „Fekete-fehér” szituációkban nincs választási lehetőség: alkalmazni kell a szabályokat. „Fekete-fehér” szituációkban nincs választási lehetőség: alkalmazni kell a szabályokat. Még az ellenőrnek sem!!! Még az ellenőrnek sem!!! A játék és a játékosok védelme az ellenőr feladata is … A játék és a játékosok védelme az ellenőr feladata is …

9 5. Büntetőterület felügyelete Közvetlen hatás a mérkőzés eredményének alakulására Felelősségérzet és koncentráció Felelősségi szektorok, területek (együttműködés) A pozícióharc megelőzése (szöglet, szabadrúgás) Bátorság

10 6. Szabadrúgások menedzselése A sorfal távolságának pontos kimérése A sorfal távolságának pontos kimérése Sorfalban álló játékosok felügyelete Sorfalban álló játékosok felügyelete Megfelelő pozíció felvétele Megfelelő pozíció felvétele kontrollálni a labdát, kontrollálni a labdát, a sorfalat és a sorfalat és az asszisztenssel látáskapcsolat az asszisztenssel látáskapcsolat A 16,5-en belüli pozícióharc megelőzése, figyelme A 16,5-en belüli pozícióharc megelőzése, figyelme Szükséges esetekben következetes fegyelmezés Szükséges esetekben következetes fegyelmezés

11

12 7. Szimulálás Egyre elszaporodó, roppant káros jelenség Egyre elszaporodó, roppant káros jelenség Cél a játékvezető (ellenfél, nézők) becsapása jogtalan előnyszerzés miatt Cél a játékvezető (ellenfél, nézők) becsapása jogtalan előnyszerzés miatt Szigorú fellépés, történjék a játéktér bármely részén Szigorú fellépés, történjék a játéktér bármely részén

13 8. Prevenció A játékvezető egyik legfontosabb tevékenysége Az előre látható események megelőzése („esemény- és játékolvasás”) Aktív fellépés a szabálytalanságok megelőzése érdekében (proaktivitás)

Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB

1. szabály – A játéktér Hirdetés (59. oldal)

4. szabály – A játékosok felszerelése Alapfelszerelés

12. szabály – Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek A „látványos” szó használata Jelenlegi szövegÚj szöveg Fegyelmezési szankciók Vannak körülmények, amikor sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetés szükséges, amikor egy játékos szándékosan kezezi a labdát. Például amikor egy játékos szándékosan és látványosan kezezi a labdát, hogy ellenfelét meggátolja, hogy a birtokába kerüljön Fegyelmezési szankciók Vannak körülmények, amikor sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetés szükséges, amikor egy játékos szándékosan kezezi a labdát. Például amikor egy játékos: szándékosan és látványosan kezezi a labdát, hogy ellenfelét meggátolja, hogy a birtokába kerüljön

kontrollálni a labdát, a sorfalat és az asszisztenssel látáskapcsolat 18