Szakmai hálózatok működésének eredményessége és dilemmái Innováció – megújulás – növekedés VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, 2013. március.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Budapest, október 26. MLSZ Játékvezetői Bizottság.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
Land of Opportunities… …. and hard work By dr. George NAGY, Chairman.
Készítette: Gondos Borbála
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
„ Mit tegyünk, hogy ügyfelünk megfizesse tartozását?” Jelentős változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től április 27.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A közigazgatással foglalkozó tudományok
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Szervezetfejlesztés II. előadás
A szaktanácsadásról.
Konfliktusok az iskolában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Tevékenységünk Célunk P92rdi Kft - p92rdi.hu Kutatás (Research)
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A CSOPORTMUKA VÁZLATOS FOLYAMATA ÁLTALÁNOS CSOPORTTERVEZÉSI MODELL
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A kutatás etikai vonatkozásai
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Családi vállalkozások
Céges értekezlet címe Előadó.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A tehetséggondozás kihívásai
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Szakmai hálózatok működésének eredményessége és dilemmái Innováció – megújulás – növekedés VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Cserey Miklós

Előzetesen Mindenki gondolja végig Milyen közösségeknek tagja? Mit vár ezektől? Mit kap ezektől? Mit vesz ki ezekből? Mit tesz be ezekbe? Mi az, amit most a legfontosabbnak tartana?

Közösség – csoport – hálózat - szervezet Önkéntes alapon működnek Nem kötelező csatlakozni hozzájuk Az önkéntesség ellenére, akár szigorú működési vagy egyéb szabályai lehetnek Az elnevezéstől függetlenül egyként kezelem a közösséget, a csoportot, a hálózatot és a szervezetet, mert a bennük lezajló folyamatok hasonlóak

Az önkéntes alapon szerveződő közösségek általános problémája… hogy a jó ötletek és a jó szándék ellenére Változó a teljesítménye, időszakosan nagyon eredményes, időszakosan lényegesen kevésbé A tagság nagyon változó aktivitással vesz részt A tagság sokszor nem ismeri a történéseket Igazán nem lehet követelni a tagságtól Csak néhány ember húz, visz a vállán mindent Nem működik, ha nem húz a vezető, vezetés Folyamatosan küzd, de néha nem lép előre

Ki, miért akar tag lenni? Egyetért az általa ismert célokkal Tudásának gyarapítása Valahova tartozás motivációs szükséglete Hasonló gondolkodású emberekkel könnyebb a megértés, az elfogadás Adni és segíteni másoknak Fejleszti, hirdeti Dicsekszik vele, magát igazolja Az általa helyesnek tudott dolgokkal „segíteni a világot” Mit jelent, ha tagja valaki a szervezetnek, mit jelent, ha valakinek van egy minősítése, mit jelent, ha valakinek van egy jogosítványa?

Egy szakmai szervezet céljai Néhány főbb elem: Szakmaiság védelme Szakma fejlesztése, újdonságok felkutatása Szakma elismertségének növelése Szakma iránti igény növelése Tagok promotálása

Az egyéni és a szervezeti célok egybeesése Miben különbözik és miben esik egybe az egyéni cél és a szervezeti cél egymástól? Amiket vizsgálni érdemes – Tartalom – Módszerek – Fontossági sorrend – Időbeliség – Elvárások egymástól

A szervezet potenciálja, a tagok potenciálja Egy szakmai szervezetben… Milyen képességek vannak? Milyen lehetőségek vannak? Milyen és mennyi erőforrás van? És ebből… Mit tudunk használni? Mit tudunk aktivizálni? Annyit használunk-e, aktivizálunk-e, amennyit lehet?

Dilemmák Amit csinálunk, az mennyire felel meg a szervezeti és/vagy az egyéni céloknak? A kezdeményezések a centrumé, és/vagy a tagoké? Van-e élet a centrum nélkül, és hogyan? A szabályok rigidek, a működés hogyan lesz rugalmas?

Dilemma Működés vs. működtetés? Hogyan működünk működtetéssel és anélkül? Hogyan szeretnénk? Vannak-e „önműködési” modelljeink? Mit tudunk engedni felügyelet nélkül? Az a szervezeté, amiben nincs benne a centrum? Hogyan szerveznénk, ha minden tag aktív lenne, milyen modelljeink lennének? Mennyi erőforrás van a nem aktív tagokban? A legtöbb erőforrás a nem aktív tagokban van!?

Dilemma Működés módjai Centrumból működnek az események – Kezdeményezésben – Kezdeményezések támogatásában – Erőforrások szervezésében Személyességen alapul döntően Kevés a virtuális működési mód – Szakmai témák blogja – Csoportos technikák – Közös probléma és feladatmegoldás

Dilemma A tagságról Mit „várunk” a tagoktól, miért fogjuk megkapni? Hogyan, miért akar bekerülni, akit nem mi beszélünk rá? Tudjuk-e, hogy mi érdekli, foglalkoztatja? Hogyan lehet tömegesítetten személyesnek lenni? Mennyire akarnak csoportként működni a tagok?

Dilemma Tervezhető kapacitás vs. kiszámíthatatlan erőforrás A feladatok, a tervek, mindig pontosságot, tervszerűséget igényelnek Sokan olyanok is vállalnak, akik már akkor is tudják, hogy nem fog menni, de nem tudnak nemet mondani Sokaknak változnak a feltételeik Nincs annyi vállalás, mint amennyi a szükséglet A túlvállalást nem tudjuk „tartalékolni”, vagy bevonni

Dilemma Mit tekintünk eredménynek? Sokan, többen kapcsolódnak egy-egy történéshez Új történések jönnek a tagoktól A centrum nélkül is vannak történések Mindig új igények merülnek fel Mindig van történés a szervezetben Tisztázni kell minden csoportnak, hogy – számára mi a siker, mik a jellemzői, a mérőszámai, illetve a feltételei – mik az állandó, a visszatérő és az eseti céljaik – milyen a közösség kultúrája, tulajdonsága, tradíciói, jellemzői

A lehetséges válaszok? Van szervezeti, hálózati önmozgás Van élet a centrumon kívül, van élet a tagok között Országosan is önműködő szervezet, hálózat A tagok által, a tagok között „működtetett” – Hírlevél – Tudásbázis – Módszertani tár – Ötlet gyűjtemény – Probléma felvetés – Új kezdeményezés – ?????

Köszönettel! Cserey Miklós