Privát és publikus a kreativitás pszichológiai megközelítéseiben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA 3.
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Csoport munka.
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Tudatos és tudattalan modern felfogása
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A gondolkodás a legmagasabb szintű megismerés
A képzőművészet-terápia
Tehetség, tehetségazonosítás
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A lehetséges énképek.
Személyiség- pszichológia II
Gondolkodás, intelligencia
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Kompetenciafejlesztés3
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Tanuló szervezet.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
A pszichológia módszerei
A pszichikumról általában
„OLYANNAK LÁTOM MAGAM, MINT EGY
A történelmi tanulás sajátosságai
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az innováció forrásai.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Pszichológiai Ismeretek
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
A személyiség biológiai alapjai
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Kutatásmódszertani dilemmák
Mi a személyiségpszichológia?
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Mitől tehetség a tehetség? Székelyföldi Tehetségnap, június 18. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Magyar Tehetséggondozó.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
A diszpozicionális megközelítés Típusok és vonások.
A pszichológiai mérés alapjai
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
A képzőművészet-terápia
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
LÁTHATATLAN VAGYON MENEDZSELÉSE
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Privát és publikus a kreativitás pszichológiai megközelítéseiben

Kreativitás a személyes szférában: traumakezelés, gyászmunka (Vikár, 1996) Az értékrend, a szabályok takarékosak, de folyamatos revíziónak vetjük alá ezeket Ha sérül az énstruktúra, vagy még súlyosabb esetben a társas környezet biztonsága, hogyan tudja az egyén megalkotni az új helyzetet? Mi az a kreatív hozzáállás, amely ebben segíthet?

Alkotó gondolkodás jellegzetességei, vizsgálata pszichometria (fluencia, originalitás, elaboráció) kognitív megközelítés (pl. Információfelhasználás a problémamegoldás során) szociális személyiségelméleti megközelítés (saját kreativitás tudata, eredetiség, függetlenség, kockázatvállalás, személyes energia, kíváncsiság, humor, újdonság és komplexitás kedvelése, művészi érzék, nyitottság, egyedüllétre (magán időre) való igény, jó megfigyelőképesség; kétértelműséggel, ellentmondásokkal szembeni tolerancia, önelfogadás) Módszerek: személyes ülések, laborkísérletek „nagy elmék” önbeszámolói, kutatási naplók, életrajzok, feljegyzések alapján Kérdés: Mi lehet a társas tényezők szerepe, hogyan nyilvánulnak meg ezek az alkotó problémamegoldásban?

A privát és a publikus dimenzió különféle megközelítésekben Evolúciós megközelítésben (Campbell 1974) változatok és konzisztens szelekciós feltételek szükségesek Eysencknél (1994) privát kreativitás (vonás) és publikus kreativitás (produktivitás) Vernon (1989) az újdonság mellett a definíciónak tartalmaznia kell a kreatív termék elfogadhatóságának, illetve helyénvalóságának (appropriateness) ismérvét is Boden (1994) P-creativity, H-creativity: pszichológiai és történelmi kreativitás Simonton (1984) szerint a kreativitás szociálpszichológiai jelenség Társas kapcsolatok vizsgálata: az elődök (ideálok, riválisok), és az utódok (tanítványok, csodálók) kiválósága korrelál az alkotó kiválóságával

Problémamegoldó folyamat szakaszai 1.előkészítés 2.inkubáció Személyes tényezők Társas szinten történhet 3.megvilágosodá s 4.kidolgozás

Inkubációs hatás lehetséges magyarázatai Feltételezés: Tudattalan munka Kipihent agy kapacitása, hatékonysága nő A memóriából előhívható lesz az információ Fixáció válaszversengés hatására Szelektív felejtés Kontextusváltás (új ingerek pl. analógiás transzfer hatással)

Csoportos problémamegoldás vizsgálata (Dunbar 1995, Barkóczi 1998 alapján) Tudósok, kutatók „in vivo” vizsgálata 4 kiemelkedő molekuláris biológiai laborban A „magányos hős” a tudomány területén ma már nem versenyképes. A pszichológusok fejtörőkkel és egyénekkel dolgoznak (in vitro). Laborokban végzett szociálpszichológiai kutatások nem veszik figyelmbe a kognitív folyamatokat Retrospektív alapú pszichológiai vizsgálatok megbízhatósága kétes.

Gondolkodási folyamatok alakulása csoportban Sok negatív bizonyíték a hipotézis cáfolatára Nagyon gyakran használnak analógiákat, ezeket széles körből merítik Rokon területről relációrendszerek átvitele Konceptuális váltás Megvilágítás analógiával Külső provokáció hatására különböző kérdések és célok mentén módosul a reprezentáció Magyarázat részleteihez a többiek hozzáadnak, így megváltozik a probléma konceptualizálása. Analógias illesztés pontosítása Különbség van az azonos hátterű és a változatos hátterű csoportok között az analógiák használatában

Következtetések A jó csoport megspórolja az inkubációs időt A belátás pillanatai nincsenek magányos időhöz kötve DE nem szükséges és/vagy elésgésges feltétel a csoport (szemben a kollektív tényezőkkel) „in vivo” ugyanazok a folyamatok, mint „in vitro”, a laborkísérletek eredményeit a megfigyelések megerősítették. (ökológiai validitás)

A kreativitás mérésének kritikája: Az érvényesség feszegetése. (Gáspár 2001 alapján) A divergens gondolkodás mérésének eredményei feladatspecifikusak, a kreativitást szélesebb értelemben szeretnénk megragadni A belső feltétel (amit a pszichometria mér) csak több más, külső feltétellel együtt hoz létre valós kreatív produktumot. A makrotársadalomnak és személyes közvetlen környezetnek meghatározó szerepe van a kreatív folyamatok alakulásában interakcionista megközelítés környezet, személy, teljesítmény interakciója EREDMÉNY: Az általános szorongás és a kreativitás egyes tényezői (Kozéki-Eysenck mutatók) egyéni beállítódásnak tekinthetők, az összes többi változó inkább (de nem kizárólag) helyzetfüggőnek bizonyult

A kreatív folyamat és vonatkoztatási rendszere lélektani aspektus: divergens gondolkodás, eredetiség, a gondolkodási folyamat sajátosságai KONVERGENCIA ALAPJA: Közösségi haszon Gazdasági „érvényesség”, GDP-ben mérve Piaci érték Társas környezet: tetszés, életminőség Esztétikai érték Tudományos érték SZAKMAI KÖZEG (ld fent, művészeti is lehet)